ICT Cortex analizirao rezultate poslovanja 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori

ICT Cortex – klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, analizirao je poslovne rezultate 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori, a kao kriterijum za rangiranje uspješnosti, uzet je iznos ostvarenog prihoda u 2020. godini.

Ukupni prihodi analiziranih top 30 IT kompanija u 2020. godini iznosili su €56,256,439 što je za 18% više u odnosu na prethodnu godinu, dok se ukupni profit udvostručio u odnosu na 2019. godinu a iznosio je 10,916,675€. 

Poseban osvrt je stavljen na rezultate 10 osnivačkih članica ICT Cortex: Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Fleka, Logate i Oykos Development, koje su uspješno završile poslovnu godinu sa rastom u svim segmentima.

Članice ICT klastera su ostvarile rast prihoda od 25%, od čega 79,12% ostvarenih prihoda predstavlja izvoz – ukupno €12,183,955.99. 

IT sektor za sada uspješno odolijeva krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, a naš cilj je da stvorimo uslove kako bi IT sektor postao okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode. Ponosni smo na poslovne rezultate naših osnivačkih članica, a posebno nas raduje podatak da je IT izvoz u 2020.  porastao za skoro 30%. Ishod odrađene analize nam daje potvrdu da je IT perspektivna grana, izvozno orjentisana, a dalje ulaganje u IT svakako može dati podsticaj za oporavak i jačanje cijele privrede”.  – saopštila je Tanja Dukić, direktorica marketinga ICT Cortex.

Broj zaposlenih u 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori u 2020. godini iznosio je 704, od čega je 278 osoba zaposleno u osnivačkim članicama ICT Cortex-a koje planiraju da otvore preko 100 radnih mjesta do kraja 2021.godine. 

IT kompanije su povećale broj zaposlenih u odnosu na 2019. godinu, a trend rasta se očekuje i u ovoj godini jer kompanije imaju potrebu za zaposlenjem novih kadrova. Kao inkluzivno udruženje, imamo cilj da ujedinimo IT zajednicu i zajednički ostvarimo povećanje broja zaposlenih kao i potrebnih vještina za razvoj IT sektora, što će u krajnjem i smanjiti odliv talenata iz Crne Gore.” – dodaje Dukić.

Očekivanja su da će i 2021. godina biti veoma uspješna. Na osnovu ankete koju je sprovela izvršna kancelarija ICT Cortex među osnivačkim članicama, planirani rast prihoda u 2021. godini će biti oko 30%, od čega će čak 80% biti generisano na osnovu projekata za ino-tržište.

ICT Cortex je udruženje koje okuplja inovativnu IT zajednicu, sa ciljem da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, kao i da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju.

Klaster do sada broji 11 članica, a iz ICT Cortexa pozivaju sve zainteresovane kompanije i organizacije da im se pridruže, a zahtjev za priključenje je moguće poslati na mejl adresu [email protected].

Author: Anastasija Šovran

Anastasija Šovran je menadžerka društvenih mreža u Digitalizuj.Me. Još od osnovne škole voli volonterizam, umjetnost i dva najhejtovanija predmeta, matiš i fiziku. Kada ne crta, isprobava svakojake recepte ili igra “The Last of Us”, voli da putuje i smara mlađu sestru. Budući arhitekta, mašta o svom stanu u centru Londona i bubble tea prodavnici koja će biti prikladno smještena preko puta.

Share This Post On

Vaše mišljenje: