Ne povezujte Facebook profil sa kvizovima/igricama

Facebook kvizovi poput “Which Movie Was #1 The Day You Were Born?”, “Most used words”, ko je vaša srodna duša, na koga ličite od starih glumaca i ostale aplikacije koje haraju Facebookom poslednjih dana, na koje onako olako kliknemo iz zabave su noćna mora za vašu privatnost.

Čak iako ste jedan od onih koji kažu “ja nemam šta da krijem”, aplikacija prikuplja informacije ne samo o vama već i o vašim prijateljima i o svemu onome što vi vidite o njima.

Kako vas natjeraju da kliknete?

Svako od nas ima svoju “bolnu tačku” – ono nešto što nam neće dati mira i natjerati nas da kliknemo i najgori click-bait naslov. Za nekog je to pitanje “ko me prati i krijući gleda moj profil”, za nekog je to “koji si lik u seriji Prijatelji”, za nekog drugog “koje riječi najčešće koristim na Facebooku”. Iza toga stoji ozbiljna analiza, statistike i psihološke obrade…

Svako od nas ima svoju 'bolnu tačku' - ono nešto što nam neće dati mira i natjerati nas da kliknemo i najgori click-bait naslov

Psiholog Robert Simmermon kaže za Huffington Post da ljudi u osnovi kreiraju sami svoje biografije i često žele da vide šta drugi misle o njima. Kvizovi o karakteru kao gore pomenuti pokreću ovaj prirodni okidač. Odgovori na ove kvizove nam daju “iluziju o autentičnosti” i mogućnost da potvrdimo da je ono što mislimo o sebi, u stvari, ono što svi ostali vide. Ako možete da provjerite koliko ste “hippie”, a kviz to svakako “može da vam potvrdi”, zašto ne kliknuti? Ukratko: uvijek postoji nešto na šta kliknete. I bukvalno i figurativno.

Kako da izdržite da ne kliknete na ovo? :)

Kako da izdržite da ne kliknete na ovo? 🙂

Šta se onda desi? Kliknete na link, povežete profil. Aplikacija “uleti” u vaš Facebook profil i pokupi sledeće informacije (primjer za “Most used words” aplikaciju):

  • Ime, profilnu sliku, godine, pol, rođendan, i ostale javne informacije
  • Kompletnu listu prijatelja
  • Sve što ste ikad postavili na Facebook
  • Sve vaše slike i slike na kojima ste tagovani
  • Istorija obrazovanja
  • Gdje živite i gdje ste rođeni
  • Sve što ste ikad lajkovali
  • IP adresu
  • Informacije o uređaju sa kojeg najčešće objavljujete informacije, uključujući i koji browser koristite i kojim jezikom se služite

Na šta, u stvari, pristajete kad kliknete?

Kompanije koje nikad niste ni vidjeli i za koje niste ni čuli, mogu da pristupe vašim podacima, prijateljima, slikama, statusima, i da koriste vaše podatke.

Privacy policy, ili Politika o Privatnosti na koju kliknete kad prihvatite ovakvu aplikaciju imaju uglavnom ovo:

“Potvrđujete da ste saglasni sa tim da možemo nastaviti da koristimo bilo koju informaciju koja vas ne identifikuje kao pojedinca u skladu sa našom Politikom o Privatnosti (npr. za analize, statistike i slično), a takođe i nakon prestanka korišćenja naših usluga.”

”[…] you acknowledge and agree that We may continue to use any non-personally-identifying information in accordance with this Privacy Policy (e.g., for the purpose of analysis, statistics and the like) also after the termination of your membership to this WebSite and\or use of our services, for any reason whatsoever.

Ove aplikacije na osnovu ovako potpisane Politike o Privatnosti mogu da prodaju navedene podatke. Svakome ko hoće da plati. Za pare. Oni kažu da neće dijeliti sadržaj sa trećim licima, bez vaše dozvole, ali samim time što igramo kviz/igricu tehnički smo im dali pristup. Oni dalje u Politici o Privatnosti (na koju mi kliknemo “agree”) kažu “mi ne dijelimo vaše lične informacije sa trećim licima osim ukoliko nismo dobili vašu dozvolu da uradimo tako, ili ukoliko vas nismo obavijestili o tome u ovoj Politici o Privatnosti”.

[…] We do not share your Personal Information with third parties unless We have received your permission to do so, or given you notice thereof (such as by telling you about it in this Privacy Policy) […]

“Ukoliko vas nismo obavijestili o tome u ovoj Politici o Privatnosti” Tako je… Upravo to kažu. I dodaju “ova Politika o Privatnosti se ne primjenjuju na aktivnosti društava koje mi (Vonvon) ne posjedujemo i ne kontrolišemo, ili na pojedince koje mi ne zapošljavamo ili kojima ne upravljamo, uključujući i treća lica kojima možemo dati vaše lične podatke”.

[…] this Privacy Policy does not apply to the practices of entities Vonvon does not own or control, or to individuals whom Vonvon does not employ or manage,including any third parties to whom Vonvon may disclose Personal Information[…]

U prevodu? Kompanije koje nikad niste ni vidjeli i za koje niste ni čuli, mogu da pristupe vašim podacima, prijateljima, slikama, statusima, i da koriste vaše podatke. Ako imate podešavanja koje ne dozvoljavaju pristup ovim informacijama ne možete ni da učestvujete u kvizu, i tada ste mirni.

Facebook zna sve o vama

U aprilu 2014. godine, prije lansiranja Ubisoft igrice “Watch Dogs“, pokrenuta je fenomenalna marketing kampanja, koja vam je omogućavala da provjerite koliko ste dobro podesili svoja Facebook podešavanja o privatnosti. Kampanja, pod nazivom “Digital Shadow”, traži pristup vašim podacima na Facebooku i na osnovu toga pravi vaš detaljni dosije kao da ste meta za ubicu. I kad kažem detaljni, mislim DETALJNI, toliko da mogu da odrede vaš karakter, i ponašanje za koje bi plaćenom ubici odgovaralo da zna.

Aplikacija prolazi kroz vaš društveni život komadić po komadić i traži vaše bolne tačke. Traži prijatelje koje može da iskoristi protiv vas kako bi izvukla informacije o vama. Traži (i nađe) lokacije koje obilazite najčešće. Čak je u stanju da pogodi vaš password (ako ne koristite imena svojih bližnjih i važne datume, onda ste mirni).

Aplikacija, koristeći vaš Facebook profil skenira svaki post, svaku sliku, svaki kontakt, i svaki komadić informacije koji ste ikad objavili kako bi sakupila informacije o tome što haker može da traži o vama da bi pristupio vašim nalozima. Što više komunicirate online, više ličnih stvari odajete.

we know

Zvuči stravično. U ovom trenutku aplikacija zna kakvi ste, kao što bi dobar psiholog znao da vam kaže nakon dugometražne terapije.

Osim toga, aplikacija određuje, na osnovu vašeg online ponašanja, i to KAD ste najranjiviji.

vulnerable

Na neki način, oni znaju više o vama nego vi sami.

Stvar je u tome da su ovakvi servisi u stanju, ne samo da vide vaše slike ili vaše podatke, (to vide svi, pa što?), nego i da matematičkim metodama izvlači podatke o vašem ponašanju, vašim preferencama i vašim bolnim tačkama. I ne samo vašim, nego i vaših prijatelja. Na neki način, oni znaju više o vama nego vi sami.

Kod nas (na Balkanu) Digital Shadow ne radi, ali zato rade razne aplikacije i kvizovi koji kopaju po vašim podacima na isti način, ali ih ne koriste za promociju igrice, niti da vas zabave. Oni ih koriste da bi prodali vaše podatke.

digital shadow

Koji je najbolji način zaštite?

Da ne kliknete na link? Definitivno to. Ali ima još jedna stvar… Radite malo na svojim Facebook podešavanjima, zabranite neke stvari. Pođite na dio Apps vašeg Facebook profila (tu uglavnom kopači za podacima žive) i sklonite sve u što niste 100% sigurni.

I ne klikćite na svašta. 🙂

Source: comparitech.com, Digital Shadow, Huffington post

Author: Natasa Djukanovic

Nataša Đukanović je svojom energijom i marketing filozofijom doprinijela razvoju kompanija u tri različite oblasti poslovanja – avioindustriji, bankarstvu i internet biznisu. Aktivno učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se bave promocijom, internet start-upovima i upotrebom društvenih medija u poslovne svrhe. Nataša je direktor marketinga u kompaniji DoMEn. Twitter:@natasad

Share This Post On

Vaše mišljenje: