10 najvrednijih brendova na svijetu

Interbrand, deo Omnicoma, je konsultantska kompanija specijalizovana u oblastima kao što su brend strategije, analiza brenda, procena vrednosti brenda, korporativnog dizajna, stvaranja digitalne svesti o brendu, dizajnu ambalaže… Pored toga, zanimljivo je da je upravo ova kompanija 1999. godine “izmislila” termin WIFI.  501675162_640Svake godine Interbrend objavljuje listu 100 najvrednijih brendova na svetu. Metodologija koju Interbrand koristi pri pravljenju ove liste je ujedno i prva takve vrste koja je dobila ISO sertifikat. Pri pisanju izveštaja, Interbrand ispituje tri ključna aspekta koja doprinose vrednosti brenda:

  1. Finansijski učinak proizvoda ili usluge određenog brenda
  2. Ulogu koju brend igra pri izboru kod potrošača
  3. Uticaj koji brend ima pri stvaranju premium cene, ili sigurne zarade za kompaniju

Top-100-Brands-Of-2015-Interbrand

Lista 10 najvrednijih brendova na svetu za 2015. godinu izgleda ovako: Apple ($170 milijardi), Google ($120 milijardi), i Coca cola ($78 milijardi) suvereno vladaju vrhom tabele već treću godinu zaredom. Za njima se na listi nalaze Microsoft ($67 milijardi), IBM ($65 milijardi), Toyota ($49 milijardi). Samsung ($45 milijardi)  je na sedmom mestu ovogodišnje liste, gde se nalazio i prošle godine, što nas dovodi u situaciju da se zapitamo koliki uticaj zaista ovaj brend ima na potrošače, finansijske odluke u okviru kompanije, kao i koliko ime kompanije utiče na stvaranje premium cene na tržištu. Na osmom mestu se nalazi GE ($42 milijarde), a deveto i deseto mesto zauzimaju, redom, McDonald’s ($39 milijardi) i Amazon ($37 milijardi).

Čitavu listu 100 najvrednijih brendova možete pogledati ovde.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nova Coca-Cola kampanja Taste the Feeling | Ivan Radonjić blog - […] 29/01/2016 Ivan Radonjić Sada već davne 2009. godine, kada sam upisao fakultet, počeo sam da se zanimam i istražujem…
  2. Nova Coca-Cola kampanja Taste the Feeling - […] mnogih kompanija i organizacija. Jedna od tih kompanija je svakako Coca-Cola, koja se nalazi među najvrijednijim brendovima u svijetu.…

Vaše mišljenje: