Predstavljen je program Kotor APSS Foruma 2015

Kotor APSS je postavljen kao platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja zemalja u tranziciji. Kao takav, jedinstven je događaj u Crnoj Gori koji se razvio do manifestacije sa međunardonom reputacijom, dok je Kotor postao ključna destinacija za mlade profesionalce i studente arhitekture.

10941418_863425737030003_805813179365191323_n

Do sada se na APSS-u predstavilo oko 40 predavača na simpozijumima i radionicama, a na radionicama su prisustvovali studenti iz 15 zemalja. Rezultati rada proteklih godina su više studija, među kojima se ističe Grand Hotel Fjord i New Resort Kotor, a osnovni fokus bio je definisanje “resorta današnjice”. Istraživanja u prošloj godini odvela su u pravcu studije zapostavljenih modernističkih objekata Jugoslavije, što je rezultiralo izuzetno uspješnom izložbom Treasures in disguise kojom se Crna Gora predstavila na Bijenalu arhtekture u Veneciji (autori su APSS rezidenti: Dijana Vučinić, Boštjan Vuga, Simon Hartmann, Ilka i Andreas Ruby, Nebojša Adžić).

U 2015. godini, KotorAPSS predstavlja KotorAPSS Forum koji će biti zaključna manifestacija prvog, četvorogodišnjeg ciklusa i održaće se od 14. do 18. jula. Kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije tokom ovogodišnjeg Foruma nastavljamo globalni razgovor o odnosu grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanju i dizajniranju u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Istražujemo šta je budućnost grada u odnosu na arhitektonski dizajn i do kakvih će promjena u gradovima doći u eri između “all inclusive” i “Airbnb” fenomena.

Poster-FB

Na ovogodišnjem forumu u toku finalnog simpozijuma 17. i 18. Jula imaćemo priliku da čujemo Boštjan Vuga (SADAR+VUGA, Slovenija), Sonju Radović Jelovac (Studio Synthesis, Crna Gora), Branislava Mitrovića  (MITArh, Srbija), a panel će otvoriti Dijana Vučinić programski direktor i osnivač Kotor APSSa. Poslednjeg dana Foruma, predavanja će održati Juergen Mayer H. (J.Mayer H. und partner, Njemačka), Luise Rellensmann (UNCUBE / BTU Cottbus, Njemačka), Tatjana Rajić (Expeditio, Crna Gora), Simon Hartmann (HHF Architects, Švajcarska), Ian Anderson  (The designers republic, Velika Britanija), Anasstasia Smirnova (SVESMI / STRELKA, Rusija/Holandija) i Milan Tomac (ENOTA, Slovenija). Takođe, organizatori najavljuju specijalno izdanje Pecha Kucha koje će se održati 14.o7. sa početkom u 20:20h u caffe Havani u Kotoru.

Ministarstvo kulture Crne Gore je glavni pokrovitelj, a ostali prokrovitelji su Grad Kotor, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke Crne Gore, partneri i sponzori Doding, Entext, Inženjerska komora Crne Gore, Savez arhitekata i mnogi drugi. Važno je spomenuti međunarodne programske partnere Vintertur Univerzitet, Insbruk Univerzitet, ETH Univerzitet, Friburg Univerzitet, ORIS kuća arhitekture, HHF Arhitekti, SADAR+VUGAUrban-Think Tank i DAZ.

11692552_483765848464918_1972445007105312014_nPrisustvo na ovogodišnjem KotorAPSSu je besplatno, ali je potrebno poslati prijavu na e-mail adresu apply [at] kotorapss.me. Sve potrebne informacije možete naći na sajtu Kotor APSS ili Facebook stranici.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: