Dragi Gmail, srećan ti 10. rođendan! :)

Danas naš dragi Gmail slavi svoj deseti rođendan, a mi smo odlučili da napravimo jednu blog post tortu i dozvolimo mu da zamisli želju i oduva svećice.

gmail-logo

Iako je za širu javnost postao dostupan tek 7. februara 2007. godine, Gmail je od 1. aprila 2004. godine radio samo ako dobijete poziv od drugog korisnika Gmaila. Beta status je izgubio 7. jula 2009. godine, kao i ostatak Google Apps prodavnica. Nego, kako nas je, ustvari, Gmail osvojio?

Prva stvar koju je Google napravio da bi nas kupio je, što je, sad već daleke 2005. godine, ponudio 1GB slobodnog prostora za svakog korisnika, što je za to vreme bilo zaista neverovatno. Konkurencija, recimo Hotmail, je u to vreme nudila između dva i četiri megabajta prostora. Tom prilikom, Georges Harik je da legendarnu izjavu da će Google UVEK davati ljudima više prostora. Tako su 24. aprila 2012. godine povećali besplatni prostor na deset gigabajta, a 2013. godine, Google je odlučio da spoji besplatan prostor na Gmailu, Google Driveu i Google+, i danas on iznosi čitavih 15 gigabajta.

Kako se snaći u svom tom prostoru? E, pa, Gmail je i tu prednjačio. Prvi je uveo search opciju,  koja je dozvoljavala korisnicima da, koristeći ključne reči, pretražuju celi svoj inbox. Takođe, među prvima su uveli spam opciju, prema kojoj Gmail sam otkriva slične emailove i prebacuje ih automatski u spam folder. Usled zatrpanosti naših inboxa, 2013. godine, Gmail nam je predstavio tab opciju, odnosno, ponudio nam je pet standardnih tabova:  primarni, društvene mreže, promocije, ažuriranja i forumi, a ako vam to ne odgovara, možete da ugasite ovu opciju i da se vratite standardnom inboxu.

Google, naravno, prati i sve trendove vezane za dizajn, pa konstantno nešto menja i na Gmailu. Najvidljivija promena je bila pojednostavljivanje njihovog logoa, koji je sa natpisa “Gmail by Google” skraćen samo na “M” iz prvobitnog logoa. Taj je ridizajn urađen vrlo uspešno, i logo Gmaila je sada zaista vrlo prepoznatljiv, i to na globalnom nivou.

gmail-hires-gmail1

Gmail je, 2009. godine, odlučio da nas spasi i od brojnih “greškom” poslatih emailova. Ako delujete dovoljno brzo, u prvih 30 sekundi možete povratiti poslati email, i tako će bezobrazna poruka o vašem šefu biti spašena, i neće biti poslata VAŠEM šefu. 🙂 Još jedna mogućnost koju nam je Gmail pružio 2008. godine je i Gmail Lab, koji vam dozvoljava da koristite sve izmene koje Google testira ili “kuva” u svojoj kuhinji, a ako vam se, pak, to ne sviđa, možete jednostavno da ugasite ovu opciju.

U decembru 2005. godine, Google je predstavio Gmail Mobile verziju, koja je bila dostupna na više od 40 jezika. Dakle, skoro dve godine pre nego što je svet imao priliku da upozna “veliki” iPhone, Google je već napravio prvu aplikaciju… Primite moje saučešće, ljubitelji Applea, jer niste vi izmislili aplikacije. 😉

images

Pošto svi mi imamo nekoga s kim se dopisujemo godinama, ili vodimo konverzaciju sa više ljudi odjednom, svima nas se desi da u jednom trenutku ne znamo više o čemu smo sa kim razgovarali, Gmail je i taj problem rešio za nas. Iako danas gotovo svi koriste povezane konverzacije, Gmail je taj koji je popularizovao ovaj koncept, i tako su odgovori, odgovori na vaše odgovore i vaši odgovori odgovora, 😉 prvo bili povezivani u Gmailu, i tako olakšavali praćenje razgovora.

Ok, pošto često 30 sekundi nije dovoljno da vas spasi od vas samih, od 2008. godine, Mail Goggles je preuzeo te akcije spašavanja. Ako upalite ovu opciju, u vremenu kada je verovatno da ćete biti, hm…. recimo, veseli, Goggles vam ne dozvoljava da pošaljete email, dok ne rešite set matematičkih problema (i to apsolutno tačno), tako da, ako ipak odlučite da nekom pošaljete pijani email u tri sata ujutru, potrebno vam je dobro znanje matematike.  Da bih vas ubedila zašto treba da koristite Gmail, kliknite OVDE, a kad počnete da ga koristite, evo i nekih malih trikova koji će vam u tome pomoći: 🙂

Hvala ti, Google, na postojanju Gmaila, i na činjenici da su svi argumenti velikih Apple fanova u vezi sa aplikacijama pobijeni. Takodje, seti se ko te najviše voli kad kreneš u osvajanje sveta sa svojim robotima… 🙂

Napomena: Svi stavovi iskazani u ovom blog postu su lični stavovi autora istog i ne poklapaju se nužno sa stavovima organizacije Digitalizuj.me. 🙂

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: