Novi riders.me promo video – Tour de Virpazar

Biciklistička sezona je uveliko krenula a proljeće je možda i najljepši period za biciklizam u južnom i centralnom dijelu Crne Gore. Biciklističke i ture kajacima na jezeru su odličan način da se aktivirate za vikend. Stoga, predlažemo vam turu preko Virpazara, izuzetne mikro destinacije, koja uz malo promocije može biti vrlo interesantna kako domaćim turistima, tako i turistima koji izletnički dolaze sa primorja. Fantastične kadrove sa ove ture možete vidjeti u novom promo videu riders.me ekipe – Tour de Virpazar.

Predlažemo da dođete vozom (da biste izbjegli izuzetno opretećen magistralni put) i dalje nastavite starim putem za Petrovac. Kada izađete iz voza, do Virpazara se morate vratiti magistralom. U centru za posjetioce LTO Bar možete dobiti više informacija, vidjeti mape i označene staze.

Vrlo je jednostavno. Uzbrdo, starim magistralnim putem uz Paštrovačku goru manja je gužva i osim turista rijetko ko ide. Ova prva dionica od 15 kilometara je prilično naporna. Uspon je konstantan i samo na dva mjesta je “malo teži”. Ponesite dosta vode, mada na vrhu prolazite pored stare česme i restorana (ruševine). Nakon ove teže dionice slijedi vožnja kroz predivno crmničko selo Gluhi Do. Uski seoski put vijuga kroz živopisni kraj. Iza svake krivine iznenađenje, neka podzida sa malom bašticom, vinograd, voćnjak ili košnice sa pčelama. U ovo doba godine kreću radovi na selu, pa ćete puno puta reći: “Dobar dan domaćine, srećna rabota!” A gdje vam se svidi možete stati da odmorite, svratiti na sok ili čašu sjajnog crmničkog vina. Ako sa sobom imate dobar ranac, možda usput kupite bocu vina ili teglu meda.

Put naniže je odličan, kada dođete do tunela treba da nastavite seoskim putem, preko tunela, i na jedinoj označenoj raskrsnici idete za Limljane. Put se spušta sve do polja i nakon toga dolazite do pruge. Ispod trećeg podvožnjaka skrećete i prolazite ispod pruge. A na narednoj raskrsnici skrećete za Limljane i nakon par prekida (gdje je voda odnijela put) vraćate se nazad ka Virpazaru.

Put dalje nastavlja kroz donje Boljeviće, takođe predivno selo. Znatno bliže Virpazaru ovo selo je “razvijenije” pa ima više stanovnika i kuće su modernije. Ravno do Virpazara nema još par kilometara i ostaje vam vremena da možda ručate ili popijete popodnevnu kafu. Ako imate još malo snage da ispedalate par stotina metara uzbrdo, pogled sa tvrđave Besac iznad Virpazara je fantastičan. Riblja čorba u restoranu Badanj i čašica domaćeg vina je nezaobilazan detalj koji dobro dođe. Ipak je ovo tura od 15km uspona i 500m visinske razlike. Uživajte!

Video Tour de Virpazar realizovan je u saradnji sa organizacijom Biciklo.me. Video je snimio i producirao snimateljski tandem Luka Bošković i Ilija Perić, logističku podršku i BTS fotografije radio je Srđan Tomović, a u videu se pojavljuju Tatjana Rubežić i Emin Mustafić.
Autor: Ilija Perić

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: