Kako su poznate kompanije dobile svoje nazive

Nakon Lukinog teksta o poznatim logoima kompanija i pričama koje stoji iza njih, nastavljamo sa ovom zanimljivom temom, i ovaj put vam predstavljamo interesantne priče o tome kako su neki od najpoznatijih brendova na svijetu dobili svoje nazive. 🙂

Najpoznatiji internet pretraživač je dobio naziv po broju gugol (eng. googol) – broj jedan praćen sa 100 nula. Taj broj je predstavljao misiju kompanije da ljudima pruži ogroman broj informacija. Međutim, pri registraciji, jedan od osnivača, Sean Anderson, pogrešno je spelovao ovu riječ pa je umjesto “Googol” kompanija dobila naziv “Google”.

Ime kompanije “Lego je dobijeno kombinacijom dvije danske riječi leg i dogt, što u prevodu znači “igraj dobro”. Takođe, u prevodu sa latinskog Lego znači “stavljam zajedno”, ali kompanija tvrdi da je to samo koincidencija.

sjf

Naziv poznatog proizvođača sportske opreme “Asics” je zapravo akronim od “Anima Sana In Corpore Sano”,  što na latinskom jeziku znači “Zdrav duh u zdravom tijelu”.

Naziv kompanije “Mitsubishi” se sastoji iz dvije riječi: mitsu, koja označava broj tri, i hishi (izgovara se bishi kada je na kraju riječi), koja označava oblik dijamanta. Tako da “Mitsubishi” logo zapravo predstavlja tri spojena dijamanta.

Francuska kompanija “Bic“, najpoznatija po svojim hemijskama i upaljačima, ime je dobila po jednom od osnivača, Marcelu Bichu. Iz naziva je izostavljeno slovo H, da ne bi dolazilo do zabune i miješanja sa ne baš adekvatnom riječi engleskog jezika.

Osnivači kompanije “Sony“, Akio Morita i Masaru Ibuka, ime su izveli iz latinske riječi sonus što znači zvuk. Sonny je i sleng u engleskom jeziku, koji je polovinom prošlog vijeka korišćen u Japanu i upućivao je na pametne i uspješne mladiće.

Volkswagen” je komapnija osnovana sa misijom da proizvodi automobile koji su jeftini i dostupni širim narodnim masama, pa otuda ime kompanije koje u prevodu znači “narodni auto”.

jrioe

1893. godine “Pepsi” napitak je na tržištu predstavljen pod nazivom “Brad’s Drink”, po imenu Calema Bradhama koji je ovo piće pravio i prodavao u svojoj prodavnici ljekova. Pet godina kasnije naziv je promijenjen u “Pepsi Cola“, a nešto kasnije u “Pepsi”, a pepsin je enzim koji je sadržan u piću i pomaže pri varenju.

ihrie

Prvobitno ime aplikacije “Skype” je bilo “Sky-Peer-to-Peer”, zatim je skraćeno na “Skyper”, ali s obzirom na to da je postojala aplikacija pod tim imenom, slovo R je izostavljeno.

Kompanija Reebok” je naziv dobila jednostavno po afričkom nazivu za jednu vrstu afričke antilope – grey rhebok.

Kompanija “Samsonite” je naziv dobila po liku iz Biblije koji je čuven po svojoj snazi.

Kompanija “Adidas” dobila je naziv po nadimku osnivača Adolfa Adi Dasslera. A kada je njegov stariji brat Rudolf odlučio da osnuje svoju kompaniju za proizvodnju obuće, prvobitno je nazvao “Ruda”, a kasnije joj je promijenio naziv u “Puma“, i obije kompanije su postale poznati svjetski sportski brendovi.

 

Porodica Toyoda, vlasnici firme “Toyota“, prvo su firmi dali ime “Toyoda”, nakon čega su se odlučili da je “Toyota” ipak zvučnije. Osim toga “Toyoda” se na japanskom jeziku piše iz devet poteza četkicom, a “Toyota” iz osam poteza, a u Japanu je osam srećan broj.

Gostujući bloger: Jelena Vujisić

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: