Nova generacija doMEn škole programiranja počela sa radom

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore ove godine realizuju jedanaestu po redu DoMEn školu programiranja za najmlađe. Učenici petih i šestih razreda, u subotu, 12. oktobra 2019. godine, počeli su sa pohađanjem besplatnog tromjesečnog kursa koji će ih uvesti u svijet programiranja.

Sa profesoricom Helenom Đurović, najmlađi će učiti da programiraju u programskom jeziku Scratch, uz pomoć kojeg će imati priliku da kreiraju inovativne priče, igre i animacije, pa ovo predstavlja zanimljiv i kreativan uvod u programiranje. Priliku da učestvuje u programu dobilo je 50 osnovaca iz Bara, Podgorice, Danilovgrada i Cetinja, koji su, nakon sprovedenog testiranja, pokazali najveću sklonost ka algoritamskom načinu razmišljanja.

Svim onima koji nisu mogli da pohađaju DoMEn školu programiranja, a bili su zainteresovani za program, organizatori preporučuju da prate portal, gdje će redovno objavljivati prezentacije i zadatke sa održanih predavanja kako bi zainteresovani osnovci na taj način ostali uključeni u rad. Takođe, kao resurs im preporučuju i sajtove poput www.code.org i www.scratch.mit.edu, gdje, uz pomoć roditelja, mogu početi sa učenjem i nastaviti da razvijaju interesovanje za programiranje.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, istakao je: “Svake godine, od osnivanja kompanije, jedan od naših najznačajnijih projekata je i DoMEn škola programiranja. Na to sada već gledamo kao na tradiciju naše kompanije, zbog čega smo uložili velike napore da organizujemo Školu programiranja za najmlađe i ove godine. Naravno, motivisani smo ogromnim brojem prijava i interesovanjem mladih da Školu programiranja realizujemo i za ostale uzraste, ne samo ove godine, već i svih narednih.”

DoMEn škola programiranja će se izvoditi svake subote – po dva časa u kompjuterskoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i svih prethodnih godina. Osim kroz rad na času, polaznici će nakon svakog časa imati i domaće zadatke preko kojih će stečene vještine imati priliku da dodatno vježbaju kod kuće.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Ove godine, kompanija DoMEn je pokrenula i portal gdje će sve mlade informisati o prilikama koje stvara iz oblasti matematike, inženjerstva i ostalih prirodnih nauka.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: