Web Summit 2014 iz ugla volontera

U razdoblju od 04.11. do 06.11, u Dublinu je održana najveća tech konferencija u Europi – Web Summit 2014. Konferencija je okupila više od 22.000 sudionika, a na njoj su se mogle čuti različite zanimljive stvari o inovacijama, web i tech industriji, online poslovanju i digitalnom marketingu.

IMG_20141106_170127

Web Summit je vjerojatno jedna od najuspješnijih priča u novijoj povijesti irskog poslovanja. Ne tako davne 2010. godine, konferencija je okupila tek 500 zaljubljenika u tech industriju, da bi kroz godine doživjela nevjerojatnu ekspanziju. U 2014. godini, konferencija je okupila 22.000 sudionika iz 109 zemalja. Tijekom tri dana konferencije, riječ Web Summit se može čuti na svakom koraku u Dublinu jer veliki broj sudionika, uz standardnu veliku prisutnost turista koji okupiraju Dublin, stvara velike gužve u gradu, radi kojih lokalni stanovnici nisu previše sretni. Ipak, ekonomske koristi za Dublin i cijelu Irsku su velike. Mnogi sudionici ostaju i više od tjedan dana u Dublinu, a radi Web Summita lokalna poduzeća sklope mnoge poslove, grad primi brojne investicije, a i različita poduzeća otvore svoje podružnice upravo u Dublinu. Na Summitu sudjeluje i nekoliko tisuća startupova koji u svojoj prvoj fazi šire svoje poslovanje upravo u Irsku, radi stečenih kontakata tijekom konferencije.

IMG_20141104_135656

Iskustvo rada na Web Summitu

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, Web Summit okuplja 1.300 volontera iz različitih zemalja svijeta. Volonterski koncept je idealan za mlade ljude jer omogućava uvid u organizaciju tako velikog eventa, ali i ostavlja puno vremena za slušanje govora, te networking i upoznavanja s vlasnicima startup poduzeća koja traže mlade zaposlenike. Moj dan na Web Summitu počeo bi sastankom s team leaderom u 08h, te pripremama i dogovorima uz jutarnju kavu. Naša zadaća bila je osiguravanje funkcionalnosti Enterprise stagea, što je uključivalo odlazak po predavače, komunikaciju s timom za produkciju i odgovaranja na različita pitanja sudionika koji su došli poslušati određeno predavanje na Enterprise stageu. Smjena bi trajala do 13h, kada bi došao novi tim volontera zadužen za popodnevnu smjenu. Nakon smjene bi ostalo puno vremena za slušanje predavača na različitim stageovima, te proučavanje različitih startupova koji su izlagali u sklopu izložbenog dijela Summita.

IMG_20141104_145217Nakon završetka dnevnog programa, počinje dio za networking i druženje, koji je, zapravo, najbolji dio. Za volontere su bila organizirana različita druženja i večere na kojima se moglo upoznati mnoštvo zanimljivih ambicioznih mladih ljudi iz različitih dijelova svijeta. Najviše volontera je bilo iz Irske, Velike Britanije i SAD. Kada bi se spustila noć, počeo bi drugi segment Web Summita – Night Summit. Svakoga dana u sklopu Night Summita bio je organiziran “pub crawl” po različitim pubovima u Dublinu. Upravo Night Summit je meni osobno bio najbolji dio konferencije jer su se u pubu mogle upoznati različite zanimljive osobe poput inovatora, vlasnika poduzeća, managera velikih poduzeća i slično, koje su bile veoma pristupačne za razgovor i druženje. Iz tog razloga, mnogi sudionici su rekli da je Night Summit jedna od najvećih prednosti Web Summita i dio konferencije u kojem se sklopi najviše poslova i novih prijateljstva.

IMG_20141104_151257

Organizacijski tim konferencije Web Summit je bio veoma pristupačan, kao i ostali sudionici iz Irske. Dodatna pogodnost za mlade sudionike je bio i Student Summit, koji je bio organiziran u večernjim satima drugog dana konferencije, na kojemu su se mogla čuti različita zanimljiva predavanja i savjeti mladima kako da oblikuju svoju budućnost. Također, predstavljeni su i različiti mladi inovatori koji već sa svojih nepunih dvadeset godina mijenjaju svijet na bolje. Vrhunac večeri bio je govor osnivača Dropboxa, Drew Houstona, koji je ispričao svoj životni put i neke svoje probleme u studentskim danima, te i kako je pokrenuo popularni Dropbox.

IMG_20141105_174016

Web Summit svakako nudi različite mogućnosti za svaku osobu, a radi velikog opsega konferencije, veoma je bitno da sudionik zna koji segment ga najviše zanima jer se fizički ne stigne prisustvovati na svim govorima i radionicama, te istovremeno obići sve startupove, pogledati pitcheve startupova, i tako dalje. Konferenciju Web Summit, svakako, očekuje svijetla budućnost, a najavljen je i dodatan rast konferencije sljedeće godine…

Autor: Andrej Hanzir

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: