Logate i Digitalizuj.Me organizuju četvrti Hakaton

Četvrti Hakaton se ove godine održava 12-13. decembra u Podgorici, u prostorijama kompanije Domen (na adresi Vojvode Maša Đurovića 3/1, City kvart). Organizatori Hakatona su, kao i prethodne tri godine, softverska kompanija – Logate i digitalna zajednica Crne Gore – Digitalizuj.Me. Partner Hakaton je i  UNDP, koji će svakom članu pobjedničkog tima pokloniti iPad Mini.

Ovogodišnju inspiraciju za temu predstavljaju – Podaci. Takmičari će, uz pomoć organizatora, imati priliku da na pravi način iskoriste “eksploziju informacija” – trend koji predstavlja rapidno povećavanje količine javno dostupnih podataka na Internetu. Na Hakatoncima je da predstave i implementiraju ideje koje će procesiranjem nekog skupa podataka sa Interneta svim građanima Crne Gore pomoći da dobiju važne informacije, prikazane u pravom obliku i lako dostupne (telefon, tablet, računar i slično).logo

Takmičari će svoja rješenja razvijati od nule - isključivo tokom 24 sata trajanja Hakatona

Organizatori pozivaju programere, dizajnere i aktiviste koji će se u timovima od četiri do pet članova takmičiti u pretvaranju sirovih podataka u kreativna informatička rješenja. Takmičiće se najviše sedam timova – bilo da se radi o unaprijed sastavljenim ekipama, ili o timovima kreativaca koji će se upoznati na licu mjesta. Takmičari će svoja rješenja razvijati isključivo tokom trajanja Hakatona (ne prihvataju se unaprijed razvijeni projekti, kao ni kod i biblioteke razvijeni prije početka takmičenja). Bodovaće se originalnost i upotrebljivost ideje, timski rad, kao i kvalitet i kreativnost u realizaciji. Na Uputstvu za Hakatonce (na sajtu) nalazi se nekoliko interesantnih aplikacija koje se bave procesiranjem javno dostupnih informacija na Internetu.

Cilj «hakovanja» u ograničenom vremenskom periodu od 24 sata je da se kroz atmosferu druženja pronađu nova rješenja koristeći moderne tehnologije, kao i da se prenese znanje među programerima. Sama riječ hakaton (engleski – hackathon) je složenica od riječi “hacker” koja u modernom žargonu predstavlja osobu sa naprednim znanjem računara i računarskih mreža, te riječi “marathon” koja objašnjava 24 sata trajanja. Nakon takmičenja slijedi predstavljanje, gdje svi Hakatonci imaju po pet minuta da prezentuju svoju demo aplikaciju i ubijede žiri da su baš oni najbolji.

Više informacija na sajtu hakaton.me.

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: