5 savjeta za Community Manager Juniore

Proces digitalizacije donio nam je brojna savremena zanimanja, koja možete pametno (čitajte: profitabilno) iskoristiti ukoliko ste spremni da budete posvećeni i da se konstantno usavršavate. Jedan od tih poslova je i posao Community Managera koji je već godinama prisutan kako kod nas tako i u regionu, a zvanično čak od 2010. godine. Međutim, kada je Crna Gora u pitanju ovo zanimanje je deficitarno. Ljudi kod nas teže prihvataju promjene, posebno kada je digitalizacija u pitanju.

Ako razmišljate da se bavite ovim poslom ili ste već postali Community Manager, sigurno je da ste se susreli sa nekim situacijama koje vam niko nije pomenuo ili jednostavno niste sigurni kako da se nosite sa njima.  Upravo kroz ovaj blog post želim da podijelim sa vama par savjeta koji vam mogu koristiti. Nadam se da će neke od vas motivisati da počnete da razmišljate u ovom pravcu. 🙂

Savjet 1: Definišite vaše obaveze i obim posla.

Prilikom pregovaranja o poslu veoma je važno da u razgovoru sa klijentom vidite njegova očekivanja i potrebe. Saznajte šta za njega znači i podrazumijeva posao Community Managera i koliko zna o ovom zanimanju, kako kasnije ne bi došlo do nesporazuma. Nažalost, ako pitate direktore brojnih kompanija u Crnoj Gori neće imati adekvatan odgovor, ali znaju da je to nešto što je njima potrebno (što je za vas ključno). Prije samog razgovora sa klijentom neophodno je da napravite listu sa pitanjima kako bi bili sigurni da je posao koji preuzimate pravi za vas. Obavezno pitajte u kom vremenskom intervalu je neophodno da budete dostupni za klijenta, dajte klijentu na značaju i saznajte sve neophodne informacije o kompaniji kako bi lakše ušli u posao. Saznajte koliki je vaš obim posla: koliko objava na društvenim mrežama na nedjeljnom nivou, da li pravite vizuale ili imaju dizajnera, da li imaju već osobu za marketing i sa kim ćete biti u direktnoj komunikaciji, koje društvene mreže su u pitanju (morate znati kojim mrežama zaista možete da upravljate), ko sponzoriše objave na društvenim mrežama i kako, da li imaju kampanje putem newslettera i slično.

Savjet 2: Informišite se o brendingu kompanije.

Kada uzimate novog klijenta obavezno tražite knjigu grafičkih standarda (uputstvo za pravilno korišćenje brend identiteta kompanije). To je osnovno od čega krećete. Samo pogrešan font na vizualu može biti veoma problematičan, nezavisno od toga da li se radi o kompaniji koja ima predstavništva u regionu, Evropi ili cijelom svijetu. Ovaj pravilnik pročitajte do najsitnijih detalja, a zatim tražite logo u svim mogućim formatima koje smijete koristiti. Saznajte šta nikako ne smijete komunicirati na društvenim mrežama i da li imaju poželjne kampanje i jezik komunikacije sa korisnicima koji treba slijediti. Ukoliko nemaju, onda im vi predložite da bi bilo sjajno da imaju određena pravila komunikacije i da ćete vi napraviti predlog za njih. Isto tako, naglasite klijentu da vas o svim promjenama, aktuelnim kampanjama i novostima obavijesti na vrijeme. Tako ćete imati dovoljno vremena da osmislite ili modifikujete planirane objave. Međutim, dešavaće vam se čuvena rečenica: “Ajde smisli nešto super zanimljivo danas do 12h” ili “Treba nam “never seen before” ideja što prije.” 😀 U tim trenucima nemojte da paničite, ukoliko zaista ne možete da ispoštujete njihovu hitnost, naglasite im da je kvalitet važniji i da vam za to treba malo više vremena.

Savjet 3: Odredite vaše radno vrijeme.

To što nemate fiksno radno vrijeme ne znači da ne radite, posebno ako radite van kancelarije. Prednost ovog posla, ukoliko ga obavljate kao freelancer, jeste taj što sami sebi određujete radno vrijeme i mjesto. Da li ćete mjesečni plan praviti u 8h ujutru ili u 2h posle ponoći je nešto što klijenta apsolutno ne zanima, ali je važno da taj plan predate u adekvatnom formatu i dobro isplaniran.  Ključno je da znate u kom dijelu dana ste najproduktivniji, kako bi kvalitetno i profesionalno obavljali posao. Naravno, morate poštovati dogovoreno vrijeme sa klijentom za same objave. Ovo će varirati od važnosti objava i same kampanje. Dobro izračunajte koliko sati dnevno vam je potrebno da posvetite jednom klijentu kako bi sve postigli na vrijeme. Nemojte da dozvolite da vas to “fleksibilno” radno vrijeme zavara!

Savjet 4: Usavršavajte se i pratite trendove.

Bez obzira koliko dugo da se bavite ovim poslom, morate znati da je ovo posao nastao kao posledica digitalizacije i da je to svijet pun promjena. Ako želite da budete uspješni i da se specijalizujete u ovom poslu morate da radite na različitim vještinama od copywritinga do grafičkog dizajna, fotografije, tehničkih stvari, komunikacije sa klijentom i slično.  Često jedna promjena u algoritmu Facebooka ili Instagrama može da vam promijeni tok posla i način rada. Ne dozvolite da te promjene klijent otkrije prije nego što vi saznate da treba da promijenite nešto u svom poslu. Za ovakve stvari najvažnije je da posjećujete određena okupljanja digitalnih zajednica u vašem gradu (kao što su Digitalizuj.Me događaji 🙂 ) kao i da idete na brojne konferencije koje će vam pomoći da budete u toku sa svim novostima.

 

Savjet 5: Ne dozvolite da vas greške sputavaju.

Greške su sastavni dio svakog posla, pri čemu su nekada one zanemarljive, a nerijetko vas mogu koštati posla. Bilo da posao obavljate kao freelancer ili ste dobili posao u nekoj agenciji važno je da predstavite sebe onako kako treba. Nemojte se predstavljati kao stručnjak dok to zaista ne postanete. Ukoliko radite u agenciji važno je da naglasite nivo znanja koji posjedujete, ali i one segmente koji vam nisu jača strana. Tako će agencija razumjeti da želite da napredujete i upravo vam oni mogu dati dodatne obuke, kako bi vi obavljali što kvalitetnije posao za njih. Ukoliko ste freelancer onda naglasite klijentu šta može da očekuje od vas, koliko možete da pružite i na koji način. Jer onda kada se dogodi greška, a dešavaće se bezbroj njih, najčešće zbog brzine rada, ne smijete odustati. Ukoliko se desi greška, jednostavno je prihvatite i pokušajte da ispravite. Neka vam svaka greška bude lekcija, a prva od njih da ne brzate.  🙂

Osim toga što imate kul zanimanje koje je veoma traženo, a i plaćeno, sa fleksibilnim radnim vremenom treba da znate da i:

  • Community manageri imaju svoj dan – Community Manager Appreciation Day, koji se od 2010. godine obilježava svakog četvrtog ponedeljka u januaru;
  • Na sajtu UpWork ovo zanimanje nalazi na listi top 20 onih koji se najbrže razvijaju;
  • Većina uspješnih Community Managera su postali tako što su na početku volontirali i samostalno istraživali o ovom poslu.

Podijeliti sa nama vaše iskustvo i savjete u komentaru, a mi se vidimo na nekom Digitalizuj.Me druženju. Možda da zajedno proslavimo ovaj Community Manager Appreciation Day. 🙂

Author: Milena Akovic

Student na Ekonomskom fakultetu. Ljubitelj putovanja i aktivizma. U slobodno vrijeme najviše voli da čita knjige, od teorija zavjere pa do savremenih tehnologija i digitalnog marketinga.

Share This Post On

Vaše mišljenje: