Crna Gora u režiji Montenegro PhotoTrekking tima

U novembru ove godine sam imala priliku da budem deo projekta #MontenegroWildBeauty, koji za cilj ima promovisanje prirode Crne Gore, koja je, zaista, jedinstvena i neponovljiva. Na svom blogu, koji prati publika iz Amerike i Srbije, pisala sam o lepotama Skadarskog jezera, ulcinjskoj Solani u kojoj su se nastanili flamingosi  i prelepom Kanjonu Mrtvice. Darko Šarčević je bio moj, ne samo vodič, već i nepresušni izvor informacija za sve prirodne lepote kroz koje smo se kretali. Trenutno je na mom blogu aktuelan tekst o tome šta vam treba kada tek počinjete sa Photo Trekkingom, pa ga pročitajte ukoliko vas ovaj tekst motiviše da sa Darkom pođete u avanturu i otkrijete nove stvari o ovoj prelepoj zemlji.

10822613_10204979746234642_1891315882_n

Slobodno se može reći da na njegovim turama nema nepoznatih ljudi, već samo prijatelja koje još niste upoznali. Darko poznaje Crnu Goru, njene planine, reke, jezera, kanjone, biljke, životinje, i on svoju strast prema prirodi i svojoj rodnoj zemlji nesebično deli sa mladima, kao i onima koji su mladi duhom. Na njegovim turama možete naći decu od pet godina, zajedno sa ljudima od 50 godina. Baš ta neverovatna posvećenost prirodi i patriotizam koji izražava na najlepši način, upoznajući svoje sugrađane, kao i strance, sa lepotama Crne Gore, čini Darka osobom koju morate da upoznate.

Darko je rođen, ne tako davne, 1977. godine u Podgorici, gde je, nakon završene elektro-tehničke škole, upisao i završio Fakultet za biologiju, jer je uvideo da je priroda njegova najveća strast. Aktivno se bavi prirodom, planinarenjem i promovisanjem prirode Crne Gore. Na njegovim turama nikada nije dosadno, za svakoga se nađe tempo koji mu odgovara, a priroda i doživljaji koje budete okusili, neće vas ostaviti ravnodušnim. Darko je završio i školu za kuvara, učio je da kuva neko vreme u poznatom restoranu Per Sempre u Podgorici, a sada kuva za svoju devojku Mariju, prijatelje i goste na svojim turama. Njegovo poznavanje prirode ogleda se i u načinu na koji priprema hranu, gdje kreira fuziju najrazličitijih ukusa od prirodnih proizvoda i aroma biljaka koje donosi sa svojih planinarskih avantura.

10815590_10204979748674703_1198177944_o

  • Kako je nastao projekat Montenegro Phototrekking i koja je bila ideja vodilja pri kreiranju projekta?

Projekat je nastao prije nekih 10 godina, sa ciljem da organizujemo ture po Crnoj Gori koje neće biti tipično planinarske, već će obuhvatati lagani obilazak prirode sa akcentom na uživanje u prirodnim ljepotama, a ne na osvajanje vrhova.

  • Da li svako može da se pridruži ekipi, bez obzira na godine i fizičku spremnost?

Svi su dobrodošli, a većina tura je prilagođena upravo ljudima u prosječnoj kondiciji. Međutim, s vremena na vrijeme pravimo i neke ture koje su malo zahtjevnije. Ukoliko je u pitanju zahtjevnija tura, tada se podijelimo u grupe, kako bi svakome bilo prijatno. Na jednu, težu opciju, idu oni koji su bolje fizičke spremnosti, dok oni koji tek počinju sa ovakvim avanturama imaju vremena da se odmore i uživaju u nekom lijepom pejzažu kroz koji prolazimo, da naprave par nestvarno lijepih fotografija i da sklope nova prijateljstva. Ponekad pravimo i posebno lagane ture na koje mogu da idu i manja djeca, što nam je uvijek veliko zadovoljstvo, jer se trudimo se da sve ture imaju i neku edukativnu notu.

10819034_10204979746274643_862001121_n

  • Koja su to, na primer, mesta koja obilazite na vašim turama?

Na turama je zastupljena čitava Crna Gora. Krećemo od proljeća s obilaskom južne Crne Gore, ljeti prelazimo na sjever, na jesen se vraćamo južnim planinama, a na zimu ponovo idemo na sjeverne planine zbog skijanja i snowshoeinga (šetnja po snijegu sa krpljama).

  •  Da li, uz obilazak prirode, imate priliku i da probate lokalne specijalitete, i, ako da, koju su vaši omiljeni?

Svakako. Po planinama često obilazimo i katune, pa, po dogovoru sa domaćinima, organizujemo ručkove i to, obavezno, jela od domaćih proizvoda koja su autentična za određeno mjesto u kome se nalazimo. Meni je najslađi skorup u vrućem domaćem hljebu, a većini su najzanimljivija jela cicvara i krompirov smočani kačamak.

10824755_10204979747394671_1751050739_o

  • Šta je to što početnik mora da zna kada krene na planinarenje sa vama?

Početnik obavezno treba da pročita opis ture, gdje su date sve informacije o turi kao i potrebnoj opremi.

  • Koje su tvoje preporuke za obilazak Crne Gore tokom ljeta?

Biogradsko jezero sa prašumom i ostali djelovi Bjelasice, Durmitor, Prokletije… Ma, u koji god dio Crne Gore da odete, nećete pogriješiti kada je priroda u pitanju. Slobodno zaobiđite gradove, tu i onako nema puno toga što već niste vidjeli.

  • Koji su po tebi najljepši kanjoni u Crnoj Gori i zbog čega?

Najljepši kanjon mi je kanjon Morače – Platije, zbog veličine i ljepote. Iz istog razloga volim i kanjon rijeke Tare. Mada, volim i manje kanjone, zbog avanture i, naravno, ljepote. Među njima bih istakao kanjon Nevidio, kanjon Bogotovskog potoka, kanjon Škurde, kanjon Međurječkog potoka…

10841176_10204979745634627_874168193_n

  • Kako se novi ljudi mogu prijaviti?

Svi su dobrodošli da nam se pridruže, bez obzira na godine, pol i slično. Mogu se prijaviti i raspitati o turama putem e-maila:

mpt [at] t-com [dot] me ili Facebook profila Montenegro Phototrekking.

  • Da li organizujete još neke ture van Crne Gore?

Naravno, obilazimo i prirodne ljepote koje nisu predaleko od Crne Gore, a zimi organizujemo i skijanje van Crne Gore (svi naši aranžmani rade se u saradnji sa turističkom agencijom Montesol Travel). Trenutno je aktuelno skijanje, pa ćemo, u toku ove zime, posjetiti Bugarsku i Francusku.

  • Gde vas možemo pratiti na Internetu?

Za sada samo preko Facebooka. Imamo FB grupu po imenu Montenegro Phototrekking i 2 profila (jedan popunjen, te nas dodajte na drugi). A, za one koji nisu na Facebooku – ubrzo će moći da nas prate i preko veb sajta koji ce biti posvećen prirodnim ljepotama Crne Gore.

10836211_10204979746034637_1036373122_n

Autor: Jovana Miljanović

Vidimo se na nekoj od sledećih avantura! 🙂

 

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

1 Comment

Vaše mišljenje: