E-Vladi treba podsticaj digitalne zajednice

Ni kišoviti utorak veče, ni evropski derbi dva antipatična fudbalska velikana u najavi, nisu bili dovoljan razlog da ne prihvatim poziv crnogorskog Istoka po uticaju – gospodina Vanje Vulića da prisustvujem Digitalizuj.Me panel diskusiji na temu obećavajućeg naziva – “Elektronska Vlada – od vizije do stvarnosti”.

 panelisti

I tako su se pred, do poslednjeg mjesta ispunjenom salom na FPN, pojavila četiri momka: Dragan Koprivica (izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju – CDT, Darko Drašković (menadžer ICT odjeljenja Sekretarijata Sudskog savjeta), Darko Ivanović (direktor komunikacija Gradjanske alijanse i autor/urednik TV serijala Robin Hud) i zvijezda večeri u najavi, Vuk Vujnović (šef Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore).  Unaprijed naelektrisanu atmosferu pred gomilom tviteraša, koji kao najveću uvredu doživljavaju “kuliranje menšna”, a u čemu se @VladaCG proteklih godina specijalizovala, pokušao je da smiri Nikola prilikom najave gostiju, naročito ističući Vukovu odlučnost i nespornu hrabrost da se bez sekunda razmišljanja sinoć pojavi i odgovara na sva neugodna pitanja.

dragan koprivicaZa diskusiju se može reći da je bila vrlo konstruktivna i duhovita, a tome se podjednako doprinijeli i pragmatični gosti svjesni svih problema o kojima se govorilo, i kritički nastrojena, a ipak  dobronamjerna publika.

Dragan Koprivica iz CDT je jasno i koncizno iznio stavove o nedovoljnoj transparentnosti budžeta javne uprave, problemima u njenom funksionisanju i nedostatku jasne državne politike i sistemskog pristupa u dijelu javnog upravljanja. Naveo je da je državnim sajtovima potrebna sistematičnost i ažurnost, a naročito neophodnost da državna uprava prepozna značaj novih kanala i društvenih medija prilikom dobrog upravljanja. Iznad svega Dragan je opisao predlog CDT na kojem vrijedno rade, da pomognu Vladi da uspije da našu viziju pretvori u njihovu stvarnost. Njegov optimizam i entuzijazam, je vjerovatno i najviše uticao na to da publika ipak povjeruje da ima nade.

Na njegovo  izlaganje nadovezao se i Darko, aka @SkockoPG, koji je u svom stilu  kritikovao situaciju, navodeći  negativno iskustvo u komunikaciji sa lokalnim i ostalim upravama, kao i ogorčenje što se, za razliku od normalnih demokratskih društava kod nas ne može doći do nekog ministra ili premijera, iako ih lako možete sresti na ulici ili u kafani, i slikati se sa njima za Fejsbuk. Skočkovo mišljenje o tviteru, za koji kaže da mu je rehabilitovao mišljenje o pismenosti i načinu na koji razmišljaju ljudi u Crnoj Gori na najbolji način i oslikava suštinu ove društvene mreže.

vuk vujnovic - skocko

Nakon njih, svoj stav  je iznio i Darko Drašković, govoreći o elektronskoj revoluciji u  sudskom sistemu Crne Gore, obimnosti tog dijela državnog aparata i svim poteškoćama sa kojima se susretao. Vizija o “sudu bez papira” zazvučala je romantično i unijela nadu da će sudski procesi biti  brži i efikasniji, a birokratija smanjena i olakšana, pa makar to bilo i u daljoj budućnosti.

Očekivano je bilo da je ovo sve samo uvod u krešendo večeri. Međutim, čovjek koji stoji iza naloga @VladaCG, Vuk Vujnović, ispostavio se kao jako prijatan i realan momak,  koji je strpljivo odgovarao na sva pitanja publike pokušavajući da da logične razloge za sve nedostatke i  nezadovoljstva izazvana radom e-Vlade i njenom komunikacijom sa civilnom sektorom. Čini se da rečenicom “Tviter je sve što javna administracija nije – brz, jednostavan i interaktivan” na najbolji način objasnio suštinu te obećao kvalitetniji rad i ažurnije odgovore. U početku se na lajni moglo vidjeti samo, u očekivanju napada, žaljenje ovoga momka, a do kraja smo lagano došli do izjave da Vuk treba da bude proglašen Junakom zajednice.

publika

Uz oduševljenje publike na konstataciju @charromne kako komunikaciju Vlade sa građanima najbolje opisuje situacija gdje bivši premijer istovremeno uploaduje fotografije na Fejsbuk i gostuje uživo u emisiji na TV, i Draškovo prebrojavanje onih koje @VladaCG prati na Tviteru, šta je Vuk prihvatio kao opravdanu kritiku, a do danas već i ispravio, diskusija se privela kraju. Komentare publike je zatvorio najbolji i najaktivniji kritičar e-peticija, @Brodonacelnik koji nam je svoja opažanja i aktivnosti opisao sa zabilješki sa papira, jer je tako i red, jer naveći broj građana ne bi to ni uradio na drugi način. Reakcije i publike i gostiju su bile gotovo bez izuzetka pozitivne, dijalog je bio na najvišem nivou do samog kraja panela. Ipak, ne bi profil CDT uzalud tvitnuo “kako kvalitetno provesti veče” – ne bih ništa dodao. 🙂

Autor: Matija Medojević

 

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: