Utisci sa radionice – Digitalna pismenost i upravljanje digitalnim identitetom

Druga radionica u okviru projekta “Razvoj digitalne inteligencije” održana je u petak, 14. februara. Grupa od 26 mladih ljudi sa nestrpljenjem je čekala da čuje šta će im to Sanja Gardašević govoriti o digitalnoj pismenosti i izgradnji i upravljanju digitalnim identitetom.

Radionicu smo počeli diskusijom o tome da li znamo šta naši online profili govori o nama. Da li nas predstavlja na način na koji želimo da nas drugi vide? Zapitali smo se da li prije nego što na internetu objavimo sliku, video ili komentar razmislimo u kakvom nas svijetlu oni predstavljaju. Naučili smo da je prvi utisak najvažniji, a danas se prvi utisak formira na osnovu informacija koje nalazimo o ljudima online.

Sanja je istakla: „Sve što podijelimo na internetu, bez obzira da li se radi o YouTube komentaru, privatnoj poruci, Snapchat videu ili Instagram storiju ostaje zauvijek. Sve što je potrebno da bi taj sadržaj postao viralan i obilježio tvoju budućnost na negativan način jeste da ga neko screenshotuje. Zbog toga, nikada ne dijeli ništa za šta ti ne bi bilo u redu da sazna cijelo tvoje društvo i škola. Obrati pažnju na pravopis i ne dijeli ništa u žaru ljutnje. Kao što pazimo kako se ponašamo u stvarnom svijetu, moramo isto da radimo online, jer granica više ne postoji.“

Uslijedilo je vrijeme za pauzu koju smo proveli uz osvježenje, družeći se u prostorijama Resursnog centra CRNVO. Nakon pauze, nastavili smo sa razgovorom o tome šta znači biti digitalni građanin. Naučili smo da su digitalni građani sposobni da koriste digitalne tehnologije na siguran, odgovoran i etičan način. Kao digitalni građani, u svakom trenutku moramo imati u vidu na koji način se naše online ponašanje odražava na nas same, ali i na ostale članove digitalnog društva. Dobri digitalni građani:

  • Prije nego što podijele sliku, informaciju ili tekst na internetu razmisle šta taj sadržaj govori o njima i kakve posljedice može imati.
  • Provjere tačnost i vjerodostojnost informacije koje žele da podijele, kako ne bi doprinosili širenju lažnih vijesti.
  • Poštuju privatnost drugih i nikada ne dijele informacije o ljudima bez njihovog
  • Komuniciraju sa drugim Internet korisnicima uz poštovanje i empatiju.
  • Suprostavljaju se negativnom ponašanju na internetu kao što su dijeljenje neprimjerenog sadržaja, govor mržnje i ostali primjeri online nasilja.
  • Štite svoje lične podatke na internetu.
  • Poznaju prava i obaveze koje imaju kao pripadnici digitalnog svijeta.
  • Umiju da iskoriste sve prednosti i benefite koje digitalni svijet pruža.

Svako od nas svojim ponašanjem oblikuje društvo u kojem živimo. Ovo važi i za naše digitalno okruženje, pa je zbog toga važno da budemo odgovorni digitalni građani.

U trećem bloku radionice Sanja je govorila o biznis modelima društvenih mreža, kao što su Facebook, YouTube, Snapchat, tj. na koji način fukcionišu popularni online servisi, kako zarađuju novac i koje podatke prikupljaju o svojim korisnicima. Saznali smo da je GDPR (General Data Protection Regulation) važan upravo iz razloga što reguliše način na koji se naši lični podaci sakupljaju, obrađuju i koliko dugo se čuvaju,  čime smo i završili drugu od tri planirane radionice.

Pored ove, u okviru projekta “Razvoj digitalne inteligencije” održaće se još jedna radionica na temu sigurnosti i bezbjednosti u digitalnom svijetu. Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: