Četiri startupa – četiri lekcije

Ovo su četiri startupa koja su uspela u moru sličnih ideja, tako što su poštovali Lean pravila. Evo lekcija koje možete naučiti iz njihovih primera.

startup

Apartment list je servis koji će vam pomoći da nađete stambenu jedinicu za iznajmljivanje. Ovo je američki startup ponikao u Silicijumskoj Dolini, vrlo uspešan u Americi. Od 2.5 miliona poseta ovom sajtu na mesečnom nivou, 70% dolazi preko mobilnih uređaja. Sajt pruža jednostavnu pretragu nekretnina sa prikazom na mapi. Ali šta je to što ih izdvaja od ostalih sličnih servisa? Ne rade ono što rade ostali servisi 🙂 Ne pokušavaju da izmisle toplu vodu, ne prave tržište od nule, već su sklopili partnerstvo sa nekoliko vodećih agencija, i koriste njihove resurse.

ShoeDazzle je personalizovana online platforma i prodavnica za ženske cipele, odeću i aksesoar. Dobro, čim prodaju ženske cipele moraju biti uspešni, reći ćete. Lekcija koja se može naučiti od ShoeDazzle je: Ako nije pokvareno, ne popravljaj. Naime, 2011. ovaj startup je uklonio svoj uspešan model pretplate. Nedavno su se vratili ovom modelu i od tog momenta njihov uspeh se nastavio. Od 2009. kada je startup pokrenut, napravili su bazu korisnika od 13 miliona, i dobili 66 miliona dolara investicija.

Voxy je mobilna aplikacija koja pomaže Špancima da nauče Engleski jezik, kroz dnevne lekcije, prilagođene svakodnevnoj upotrebi jezika. Sa svojom naprednom tehnologijom Voxy bi mogao da proširi svoju ponudu na druge jezike. Ali oni su odlučili da se fokusiraju na učenje Engleskog jezika, i to za Špansko govorno područje. Tako usredsređeni imaju 3 miliona korisnika sa 15 miliona dolara investicija.

Taboola je platforma za sugerisanje sadržaja ( nesrećno prevedeno, ali znam da smo se razumeli 🙂 ). I kako već postoji veliki broj sličnih platformi, morali su se po nečemu izdvojiti. Prepustili su kontrolu krajnjem korisniku, takoreći uveli demokratiju. Zvuči poznato? Baš kao što facebook ima opcije hide, don’t show any more i slično. Samo što Taboola ne radi po principu “lajkovao sam, pokaži mi što više ovakvog sdržaja”, već su zbilja usredsređeni na stvarne potrebe korisnika, a ne na pretpostavke “šta ljudi žele”.

Koje ste vi lekcije naučili od uspešnih startupa?

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

1 Comment

  1. Odličan tekst, Itana!
    Puno je startapa od kojih učimo. Jedna od prvih, i sigurno jedna od najvažnijih lekcija je bila da se i odavde, sa Balkana, može napraviti ogroman uspjeh. Na toj lekciji smo zahvalni hrvatskom Farmeronu, srpskom Nordeusu i još nekim kompanijama iz regiona koje su za kratko vrijeme globalno napravile veliki uspjeh.

    Post a Reply

Vaše mišljenje: