Izabrani su polufinalisti takmičenja “Otvorene ideje”!

Znamo da svi nestrpljivo iščekujete rezultate takmičenja “Otvorene ideje”! 🙂 Broj prijava koji smo dobili u prvoj fazi nas je pozitivno iznenadio… Tokom prvih šest sedmica takmičenja, pristiglo je čak 279 prijava za svih 5 opština. Žiri je imao zaista težak zadatak da detaljno pregleda i ocijeni sve prijavljene ideje, kako bi osigurali da najbolji predlozi nastave takmičenje.

otvorenelcg1

Stručni žiri čini pet članova, predstavnika partnerskih institucija koje sprovode ovaj projekat:  Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, NVO Digitalizuj.me, dok je peti, rotirajući član, predstavnik opština Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak. Oni su imali zadatak da ocijene ukupno 279 pristiglih prijava i odaberu po 10 polufinalista za svaku od 5 opština. Ocjenjivanje se vršilo po kriterijumima koji su unaprijed definisani pravilima takmičenja. Osnovni kriterijum je bio u kojoj mjeri ponuđena rješenja ispunjavaju ciljeve samog takmičenja;

  • Smanjenje nezaposlenosti među mladima
  • Smanjenje stope siromaštva
  • Društvena inkluzija ranjivih grupa
  • Valorizacija kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore.

U ovoj fazi, u obzir su uzeti i kriterijumi izvodljivosti i održivosti. Svaki od članova žirija je ocjenjivao predloge na skali od 0 do 100 poena. Koliko su težak posao imali najbolje ilustruje činjenica da, i pored toga što je maksimum bio 100 poena, kod nekih opština razlika između poslednjeg polufinaliste i prvog predloga “ispod crte” je bila samo 0.2 poena, a u svih pet opština je ta razlika bila manja od 1,2 poena.

Želimo još jednom da se zahvalimo svim takmičarima na uloženom trudu. Ponuđena su zaista sjajna rješenja i nadamo se da će i ona naći svoju primjenu na nekim drugim lokacijama u budućnosti. Polufinalistima želimo puno uspjeha u nastavku takmičenja.

Polufinalisti po opštinama koji nastavljaju takmičenje su: (timovi su sortirani na osnovu rednog broja prijave)

Berane

MojkovacRozajeSavnikZabljak

Srećno svim učesnicima u daljem nastavku takmičenja! 🙂

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: