Vipnet u Vip Adria ligu uključuje dvije mobilne igre

Nakon vrlo uspješne prve sezone regionalne esport lige pod nazivom Vip Adria League powered by ESL, Vipnet od 14. jula proširuje ligu s dvije igre na mobilnim uređajima, a prijave su već otvorene na sajtu. Tako će profesionalnu platformu za takmičenje na najvećoj regionalnoj sceni, nakon zaljubljenika u računarske esport naslove Counter-Strike: Global Offensive  i League of Legends, dobiti i ljubitelji planetarno popularnih igara na mobilnim uređajima – Clash Royale i Hearthstone.

Mobile gaming

Napredak u kvalitetu mobilnih uređaja omogućio je razvoj boljih i kvalitetnijih igara, a njihova sve veća popularnost nudi sasvim nove mogućnosti na esport sceni. Samo je prošle godine gaming na mobilnim uređajima ostvario zaradu u visini od 50,4 milijarde dolara, a očekuje se da će gaming na mobilnim uređajima u 2020. godini imati udio veći od 50 posto cjelokupne zarade u gaming industriji. Navedenim trendovima pridružuje se i Vipnet proširenjem esport lige Vip Adria League powered by ESL s dvije igre na mobilnim uređajima Clash Royale i Hearthstone.

„U Vipnetu konstantno pratimo i podržavamo tehnološke trendove. Prva sezona Vip Adria lige jasno je pokazala kako na ovim prostorima vlada veliki interes za gamingom i esportom. Smjer je to koji ćemo nastaviti još snažnije podržavati, a da projekt itekako ima veliki potencijal pokazuje i uključivanje kompanija M San Grupa i Samsung Hrvatska.“, izjavio je Lordan Kondić, direktor marketinga u Vipnetu pritom dodajući: „Potaknuti uspjehom i sjajnim reakcijama nakon prve sezone Vip Adria lige, odlučili smo napraviti novi korak i vrata našeg natjecanja širom otvoriti svim zaljubljenicima u gaming i esport na mobilnim uređajima. Sigurni smo kako će se i ovom projektu pridružiti mnogo igrača s ovih prostora i na velikoj pozornici pokazati sav svoj potencijal.“

 

Format takmičenja u mobile gamingu

Po uzoru na takmičenja u računarskim esport naslovima u sklopu Vip Adria lige, takmičenja na mobilnim uređajima počinju 14. jula i traju do početka decembra. Krajem svakog mjeseca održaće se mjesečna finala kvalifikacija, a dva najbolja igrača svakog mjeseca kvalifikovaće se za online playoff u decembru. Četiri najbolja igrača u online playoffu plasiraće se na završni turnir koji će se održati od 23. do 25. decembra ove godine, na Reboot InfoGamer festivalu u Zagrebu.

Vip Adria League powered by ESL dobila prva dva velika sponzora

Osim u svijetu, profesionalna esport takmičenja postaju sve popularnija i u Hrvatskoj. Dokaz tome je i prošlogodišnje izdanje Vip Adria lige u kojoj je nastupilo više od 1200 igrača i u kojoj je odigrano više od 500 mečeva, a završne susrete uživo je pratilo više od 70 000 ljudi na Reboot InfoGameru u Zagrebu, najvećem gaming sajmu u ovom dijelu Evrope. Pritom su okršaji najboljih timova i igrača u regionu zabilježili više od 4 miliona pregleda na raznim streaming platformama. Ove su impresivne brojke podstakle kompanije M SAN Grupa i Samsung Hrvatska da se kao sponzori pridruže uspješnom projektu Vip Adria lige.

„Gaming je dio DNK tvrtke Samsung, a vidljiv je u pametnim telefonima, VR naočalama s gaming upravljačem kao i posljednjom generacijom monitora namijenjenom upravo onima kojima je strast za igranjem igara dio života. To je posebno vidljivo u najvećem na svijetu, ultra-širokom 49-inčnom monitoru sa zakrivljenim zaslonom, koji pomoću Quantum Dot tehnologije i ultra-širokim dizajnom jamči detaljnu sliku koja prikazuje igre upravo onako kako su ih njihovi tvorci zamislili te značajno poboljšava doživljaj igre, s jasnijim bojama i oštrijim kontrastom.“ – izjavio je Vjekoslav Mikulić, Key Account Manager IT, Samsung Electronics Adriatic (SEAD) Zagreb.

„Kao vodeći regionalni distributer računala i IT opreme još sredinom devedesetih pokrenuli smo proizvodnju računala. Na osnovi petnaestogodišnjeg iskustva, investicije u izgradnju proizvodne linije u našem centru pored Zagreba i potpisanog DOEM ugovora s Microsoftom, 2005. godine nastao je MSGW, jedan od prvih domaćih brendova računalnih konfiguracija.“, izjavio je Žarko Kruljac, član uprave M SAN Grupe d.d.: „Cilj MSGW-a je kupcu osigurati vrhunski proizvod prilagođen njegovim potrebama uz garantiranu kvalitetu i podršku. Svako naše računalo prolazi kroz detaljan sistem testiranja komponenti prije isporuke kupcima. MSGW, uz unaprijed konfigurirana gaming računala, igračima u regiji nudi i potpuna custom-made računala prema njihovim zahtjevima. Kvalitetu ovakvog  pristupa potvrdili su nam esports igrači na nekoliko velikih regionalnih turnira, a partnerstvo na projektu Vip Adria Lige logičan daljnji je korak.“

 

esport TV kanal 24/7

Kako bi zadovoljili rastuću potrebu za upotrebom gaming sadržaja i proširili publiku koja prati esport, Vipnet je u ponudu uključio esportsTV, prvi televizijski kanal na svijetu koji je u potpunosti posvećen esportu. Kanal je dostupan u Osnovnom programskom paketu, a 24 sata na dan emituje se više od 1000 sati gaming akcije s najvažnijih globalnih profesionalnih esport turnira i najatraktivnijih liga kroz godinu, kao i nedjeljni sažeci i posebna emisija pod nazivom ESPORTCENTER TV. Televizijski kanal dostupan je putem svih Vipnetovih i platformi Telekom Austria Grupe, uključujući i OTT uslugu ekskluzivno za Vip korisnike u Hrvatskoj, a biće dostupna i u Makedoniji i Sloveniji. Ulaganje u nove trendove i potpora zaljubljenicima u gaming čini Vipnet predvodnikom esport zajednice u Hrvatskoj, ali i šire.

Vip Adria League na mobilnim uređajima

  • Prijave su otvorene na sajtu
  • Naslovi
    • Naslovi lige su Clash Royale i Hearthstone
  • Kvalifikacije (eliminacijoni krugovi, prolaze najbolja dva igrača)
    • Online kvalifikacije svake sedmice
    • Najbolja dva igrača iz svakog kruga kvalifikacija plasiraju se u online playoff fazu
    • Najbolja dva igrača mjesečnih finala plasiraju se u online playoff fazu
  • Online playoff
    • Na kraju online playoff faze najbolja četiri igrača ulaze u veliko finale
  • Finale
    • Najbolja četiri igrača odmjeriće snage na Reboot InfoGamer festivalu, koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 23. do 25. decembra ove godine
  • Nagrade
    • Igrači se bore za titulu prvaka s nagradnim fondom od minimalno 2000 eura (po igri).

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: