Digitalizuj.Me 3.0 – „Show me the money!“

Treća epizoda Digitalizuj.Me serijala ponovo je okupila nekih šezdesetak ljubitelja digitalnog svijeta na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, među kojima i deklarisanog skeptika po pitanju društvenih mreža, koji je, uz mnogo aplauza, dobio i sopstveni hashtag (#matija).

Nakon razgovora o borbi tehnoloških titana i revoluciji odnosno evoluciji društvenih mreža na prva dva događaja ove, sve snažnije, zajednice, Nataša Đukanović i Srđan Erceg predstavili su biznis stranu ovih internet platformi.

Nataša, direktor marketinga kompanije doMEn, koja upravlja crnogorskim nacionalnim registrom internet domena .me, započela je svoju priču sa izuzetno primamljivim sloganom koji sadrži suštinu pristupa novog marketing talasa – It’s All About ME (koji je, gle čuda!, i suština mog pristupa prema životu zadnjih dvadesetak godina :D). Evolucija do ovog personalizovanog pristupa, kaže Nataša, započinje sa mladim Harvardskim studentom Neil McElroy-em, koji tridesetih godina prošlog vijeka u kompaniji Procter & Gamble jednostavnim sloganom započinje oblast brend menadžmenta: pronađite šta potrošači žele i dajte im što žele. Dok ja ozbiljno razmišljam da P&G proglasim ravnopravnim članom svoje porodice na osnovu nevjerovatne količine njihovih proizvoda u mom životu, Nataša nas uvodi u razne definicije brenda koje su, od pojave ovog termina, bile u opticaju. Premda svaka interesantna za sebe, poseban akcenat stavlja na Walker-ovu: „Brend pomaže da se zadovolji naša potreba da pripadamo nečemu većem od nas samih, a u isto vrijeme nam pomaže da izrazimo svoju individualnost.“ Slijedi pregled najrazličitijih načina na koje brendovi stiču našu lojalnost: od jedinstvene prodajne ponude koja će ga izdvojiti od konkurencije, do stvaranje emotivne povezanosti sa brendom.

Ovo poslednje se upravo radi kroz taj personalizovani, All About ME, pristup – kao što je štampanje boca Coca-Cole sa popularnim imenima, kreiranje sopstvenih Nike patika kroz NIKEiD program, sopstvene Starbucks kafe ili Lego kockica sa vašim imenom. Brendovi idu čak i korak dalje: od poznatih ličnosti koje ih reklamiraju očekuje se da se odreknu konkurentskih proizvoda i u privatnom životu. Rezultat ovih izuzetno uspješnih strategija su lojalni potrošači koji se identifikuju sa brendom, ali i anonimni individualci koji, usled stavljanja sve većeg akcenta na pojedinca, dobiju priliku da se nađu u žiži javnosti. Tragičan (po mišljenju autora teksta) primjer je Rebecca Black, vlasnica najgore pjesme u 2011. godini, a sjajan pobjednici konkursa About.Me sajta, koji su dobili priliku da im se profili prikažu na Times Square-u.

Nakon dinamične diskusije o potrebi kreiranja Facebook profila radi zapošljavanja (koja je nastavljena na profilu Vladimira Vulića), Srđan – izvršni direktor HUGE Media, agencije koja se bavi digitalnim marketingom, nam govori o mjerenju uspješnosti promotivnih kampanja na društvenim medijima. Tokom više od sat vremena njegove priče trepnulo se svega jedanput. Čovjek čija je firma donijela značajne rezultate Raiffeisen banci, Sport Klubu i brojnim drugim klijentima (uključujući Smoki, koga smo svi sanjali narednih par sati) govorio je o karakteristikama FB stranica (koje, ukoliko ste kompanija, apsolutno morate razlikovati od profila, koji su rezervisani za privatna lica), prednostima oglašavanja na trenutno najvećoj platformi među društvenim mrežama, kao i o nekim taktikama koje se koriste u digitalnom marketingu i načinima da se njihova djelotvornost izmjeri. Jedan od glavnih ciljeva svake kampanje ovog tipa – stvaranje intimne veze sa potrošačima i održavanje dvosmjernog kanala komunikacije, moguće je izmjeriti kvantitativno, uz pomoć različitih alatki i parametara (broj lajkova, broj klikova, povećanje posjete stranici i, naravno, prodaje), ali i kvalitativno – gdje spadaju jačanje emocije prema proizvodu, predstavljanje robne marke kao vodeće u korišćenju novih tehnologija, kao i izgradnja povjerenja prema brendu.

Uz sjajne opaske koje su izazvale salve smijeha – a jedna inspirisala i naslov ovog posta, Srđan je poručio da je Facebook izuzetno korisna marketinška platforma gdje za svega petnaestak minuta možete targetirati ciljnu grupu u bilo kojem dijelu planete, ali samo ukoliko znate pametno da iskoristite

Shading after? This wear nice this stuff Along purchased damage single-handedly Proactiv rxrip.com Container this colors fairly reads.

sve njene potencijale. U suprotnom, poručuje da je bolje ne otvarati FB page, jer u ovom slučaju bilo kakav publicitet nije dobar publicitet i neaktivna stranica može da vam naškodi. Koliki su tačno potencijali ove, kao i ostalih društvenih mreža, i u kom pravcu će se razvijati, ostaje da se vidi.

I dok sa zebnjom čekam dan kada budemo živjeli scenu iz filma Minority Report, kojeg je Nataša pomenula na samom početku predavanja kao sveti gral marketing stručnjaka – da nam se skeniranjem zenica (ili sličnom sci-fi metodom) prezentuje personalizovani sadržaj, uživam u Smokiju potpuno svjesna svih načina na koji se suptilno (ili ne baš tako suptilno) pojavljuje u mojoj podsvijesti. 😀

Pogledajte snimak kompletnog događaja:

zp8497586rq

Author: Maša Đikanović

Share This Post On