#TarabaNovinarstva @DigitalizujMe

Za kvalitetan provod uz odabrane ljude potrebno je samo vreme (23.02. leta gospodnjeg 2012) i mesto (Fakultet političkih nauka Podgorica) i već svima dobro poznat osećaj koji donosi pokret Digitalizuj.Me, može da počne. Toliko smo se svi odomaćili da i naš domaćin, Nataša, priznaje nedostatak treme.

Sa godinama i iskustvom zaslužno prvo mesto na svim novinarskim spiskovima, pa i ovom mom, zauzima Duško Vuković. Novinar i jedan od osnivača “mjere dobre vijesti” PCNEN, prve crnogorske elektronske novine. Postoji život i mimo novinarskog pera, pa je prva insajderska informacija o Dušku kao levičaru i bajkeru. Njegova prisutnost na Facebooku je još u povoju, ali shvata značaj i mogućnosti koje društvene mreže donose. Duško nam objašnjava da je društveni život kakav danas poznajemo na mrežama počeo sa pojavom leksikona, tj. spomenara, jer potreba za komunikacijom je oduvek postojala, samo su se mediji menjali.

Lice koje nam svakodnevno servira novosti u dnevniku TV Vijesti, Aida Ramusović, ima vremena za praktikovanje joge, kao i za kulinarske čarolije – look out Jamie Oliver! Aida društvene mreže koristi na svaki način – ima i Facebook profil i nalog na Twitteru, jer smatra da svaki novinar mora imati pristup informacijama.

Rajko Milić, novinar nezavisnog dnevnika Vijesti, dijeli Aidino mišljenje i naglašava kako su društvene mreže postale jedna od glavnih alatki informisanja. Diplomirani točilac piva (da, da, ima Rajko sve crno na belo!), veruje da će društveni mediji ubrzo postati jednako bitni u radu svakog novinara kao što su papir i olovka, ili kako stvari danas stoje, tastatura i new file (prim. autora). 🙂

Milica Minić, novinar RTV Atlas, nam donosi nove insajderske informacije. Ono što ne vidite ispod stola dok izveštava su iscepane farmerke, patike, ali iznad stola sve mora biti skockano, pa tu nema mesta ni pirsingu koji voli ponosno da prošeta. Nije se mogla oteti novinarskom nagonu i donosi nam istraživanje na temu Vanje Vulića – “Ne razumijemo zašto pored njemačkih automobila vozi japanska (greška – Vanja vozi španski Seat), zašto pored Zvezde navija za Partizan, ali ga svi podržavaju u tome što voli Rihannu.” 🙂

Šta smo znali do sada?

Tiraž (gledanost, slušanost, posećenost) svakog medija zavisi od kvaliteta vesti koje nudi u svom prostoru. Rastom pouzdanosti i zanimljivosti vesti raste i uticaj, tj. tiraž medija.

Svaka informacija ima svoju težinu i vrednost. Fenomenu informacije je u univerzitetskoj literaturi dodeljeno nekoliko definicija. “Informacija je inkrement znanja”, “Informacija je značenje koje dodeljujemo podatku” ili/i “Informacija je skup podataka u nekom kontekstu”. Zajedničko svim definicijama je da razlikuju pojam informacije i podatka. Svakako postoji razlika, ali je i činjenica da informacija bez podatka ne postoji.

Nekada davno, čak u prošlom veku, ni do podataka ni do informacija nije bilo lako doći. Bilo je potrebno dosta vremena, u većini slučajeva i dosta kilometara ne bi li se obezbedili neophodni uslovi za nastanak informacija. Sa pojavom interneta sve je to lakše dostupno. Vesti se mogu kreirati iz fotelje, i što je jednako važno, nema prepreka u oglašavanju,svaki pojedinac može stvoriti sopstveni kanal informacija.

Šta smo novo naučili?

Milica, eto nema Facebook profil jer je njen prag toleranicije sveden na nulu. Prosto je ne interesuje činjenica da je nečija jetrva dobila vunene čarape od strica iz Amerike. Prednost daje Twitteru uz podsećanje na uspešne društveno korisne akcije kao što je #hranaUP i naglašavanje da je Twitter “manje samoživa mreža od Facebooka”. Aida priča o prednostima i mogućnostima dopiranja do saradnika, različitih profila iz široke narodne mase, putem online alata, ali istovremeno je brine i pitanje – “Šta ako dobije lažnu informaciju? Tu počinje uloga novinara”. Svaka informacija koju novinari objave mora imati makar dva izvora. “Novinarstvo je veština proveravanja”, tvrdi Duško.

Sjajan primer korišćenja društvene mreže u sferi novinarstva je Rajkovo izveštavanje sa protesta, sa koleginicom Savkom Gazivodom, “na tarabi” #strujniudar. Akcija je krenula od novinara, prihvaćena od strane prisutnih korisnika na samom dogadjaju i stvoren je live stream. Sledeći korak bi možda mogao biti Wall of Tweets u Dnevniku?

Družili smo se u pravom smislu reči, jer je atmosfera odisala utiskom da publika ne postoji. Svi smo bili učesnici. Učili smo jedni od drugih, ukazivali na greške, i svi se zajedno složili oko najbitnijih tačaka. Jedna od njih je kao što reče Duško – “Nisu novinari krivi za kašnjenje sa informacijama. Problem je u tome što su vlasnici škrtice”. I eto nama dobrog uvoda u sledeću diskusiju – Koliko biznis prepoznaje online medije kao mesto za oglašavanje? Činjenica je da je 41% Crnogoraca online (malo li je). Prosek ove publike je 38 godina. To je publika kojoj ne preti izumiranje, tu je da ostane, što znači da ovaj postotak može samo da raste. Bitno je s toga pozicionirati se što pre na velikoj svetskoj mreži, koja neće nikoga čekati. Hashtag kampanje – “Kampanje sa tarabe” već postoje u svetu. Svako može imati svoj kanal na društvenim mrežama. Ima ga i engleska kraljica, ali je pravo pitanje kako ga koristi, jer i nju, kao i jednu domaću službu poznatu po tri vrlo popularna slova, ANB, prati velika masa, ali oni nikoga. Ili je možda obratno? Bitno je razlikovati kvantitet od kvaliteta, nije bitan broj likeova, followera, komentara, već Klout Score koji meri uticaj. Veličina je bitna ali je i relativna. 🙂 Samo upamtite šta nam je, ovoga puta iz publike, poručio Slaven Radunović – “Imidž se ne stiče tako što ćete biti prosečni”.

Da bi došao do prve crnogorske elektronske novine, Duško se prvo upoznao sa teleprinterom, družio sa telefaksom i otkrio kompjuter, da bi PCNEN postavio na noge 2001. godine. Šta li će se desiti u narednih 20 godina?

Kako se onda postaviti na društvenim mrežama? Pa kao i za sve ostale branše, nema tu mnogo filozofije. Poenta i naglasak društvenih mreža je na prvoj reči. Dakle, društvo na prvom mestu, učestvovanje u razvoju zajednice. Na taj način se stiče poverenje i gradi svoja mreža. Kao što reče Srđan Vukčević, pretendent na poziciju obaveznog učesnika među panelistima – “Interakcija sa followerima je ključ za uticajnost.”

Do sledeće zajedničke avanture pozdravlja vas mala čupava iz prvog reda 🙂

P.S. Sigurno da se nisam setila svih događaja ove večeri, pa pomozite u komentarima da se prisetimo i ponovo nasmejemo. 🙂

Autor: Itana Prljević

Fotografije: Igor Milić

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

1 Comment

  1. E nema smisla. naki događaj, a đavoljeg komentara 🙂

    Post a Reply

Vaše mišljenje: