Online jezičke zajednice i (besplatno) učenje stranih jezika

Kažu da ako svakoga dana učite nešto po sat vremena, za tri godine postaćete ekspert u toj oblasti! Ako ne ekspert, a ono će vam znanje sigurno biti na zavidnom nivou. Priznaćete, za takvo nešto potrebna je jaka želja, posvećenost i doza tvrdoglavosti.

strani jezici

 Jer, prosječnom studentu zaista i nije problem izdvojiti toliko vremena, posebno ako se radi o nečemu sto vas zanima, i u čemu možete da napredujete. Šta nas onda sprečava? Nedostatak motivacije, radoznalosti, volje?

Visoka stope nezaposlenosti, kritika obrazovnog sistema, kriza u društvu, sve veći broj visokoškolaca koji traže svoje mjesto na tržistu rada… Sigurno nekad i strepimo koliko dobro cemo se snaći u svemu tome. U međuvremenu, valjalo bi raditi na sebi. Seminari, obuke, kursevi, razmjene, prakse, putovanja… pronaći i stvoriti sebi šanse za usavršavanje!

Za najveći broj prijava ove vrste, i bilo koji posao za koji želimo da konkurišemo, neophodno je poznavanje stranih jezika. Sve češće, više od jednog. Zapravo, podrazumijeva se da engleski poznajete! I da se ne bismo zastidjeli prilikom predavanja svog CVa, ne libimo se da se pohvalimo tečnim govorenjem više jezika, iako smo neke od njih obično progovorili poslednji put u srednjoj ili osnovnoj školi. A jezik ne trpi duge pauze.

engleski jezik

 Istina, sve je manje slobodnog vremena, kursevi su skupi… No, kao i u svemu, internet nam nudi rešenje – veliki broj dostupnih kurseva stranih jezika! Besplatni su, ne ograničavaju vas terminima, i mogu se uklopiti u svačiji raspored.

  • Možete se odlučiti za sajtove poput http://www.learnalanguage.com/, koji nas na onako školski način uče jeziku, gramatici, vokabularu. Uporedo sa učenjem izabranog jezika, usavršavate i engleski jezik.
  • Tu je, između ostalih, i vrlo simpatičan sajt http://duolingo.com/, koji vas, poput neke igrice, vodi kroz različite nivoe, i na taj način podstiče da napredujete. Preko svog naloga, baš kao i na društvenim mrežama, možete dodavati svoje prijatelje i takmičiti se u pređenim nivoima.
  • Online jezička zajednica koja broji najviše članova, http://livemocha.com/, omogućava vam da istražujete, učite, ali i da budete učitelj, a sve kroz interakciju sa ljudima istih jezičkih interesovanja iz cijelog svijeta! A sličnih mogućnosti je mnogo!

duolingo kursevi jezika

Osim toga, sjajna stvar je sve veće interesovanje studenata za programe studijske razmjene poslednjih godina. Višemjesečni boravak u inostranstvu je, pored toga sto je nezamjenljivo iskustvo za mlade ljudi, ujedno i izazov, a i nesumnjivo najbolji način usavršavanja jezika. Naravno, ono što sigurno najviše privlači studente su putovanja, samostalnost, druženje i provod, studentski život iz filmova… I to je ono što je dobro, jer provjereno najbolje učimo kroz ono šta volimo! 🙂

 

Author: Jelena Lakicevic

:)

Share This Post On

3 Comments

  1. dualingo jedino ne daje mogucnost da se uci engleski. Ne znam zaštoa ali kada sam otišao na link i pokušao da pokrenem program na polju startuj program iybaci spisak svih jezika koji se mogu učiti ali na tom spisku nema engleskog jezika ??

    Post a Reply
  2. Duolingo i Memrise su super; Trebalo bi koristiti i onlajn recnike kao sto su Webster i Cambridge, zatim razne YouTube kanale za slusanje ili CNN student news/BBC learning; Jos jedan koristan sajt je I onlajn spelling checker http://respelt.com/ koji proverava pravopisne greske

    Post a Reply

Vaše mišljenje: