Najbolje reklame decenije na YouTubeu

Prepoznatljiv znak modernog svijeta zabave zasigurno jesu poznate ličnosti koje prave selfie slike. Čak je i “Sila” bespomoćna to da spriječi. 🙂 Kao dio proslave svoje desete godišnjice, YouTube je proglasio reklamu “Kobe vs. Messi: The Selfie Shootout” Turkish Airlinesa iz 2013. za najbolju reklamu decenije. Sledeća na listi najboljih je Volkswagenov spot “The Force” sa Super Bowla 2011. godine, sa malim Darth Vaderom koji pokorava Passat svojoj volji.

Korisnici YouTubea su glasali za svog favorita među dvadeset slavnih reklama postavljenih na ovom sajtu od 2005. godine, a reklama Always kompanije P&G, Volvo kamioni i Dove su se našli na listi najboljih 5. Takmičenje je održano u saradnji sa Webby Awards.

Prijatno šašava reklama Turkish Airlinesa, u kojoj se pojavljuju Kobe Bryant i Lionel Messi u famoznoj borbi selfija, nastavak je sličnog spota iz 2012. godine, i ona nije bila toliko hvaljena kao ostalih top 5 reklama (sve ostale su osvajale nagrade za najbolje reklame na raznim takmičenjima) Međutim, sa 140 miliona pregleda do sada, reklama Turkish Airlinesa daleko prelazi ostale po pitanju reacha.

“’Selfie borba’ prikazala je sve prave sastojke koji bi jedna reklama trebala da ima kako bi doživjela uspjeh na YouTubeu – avanturistički duh klijenta, dvojicu sportista koji su izuzetno popularni i voljeni na globalnom nivou, odličnu ideju i inzvanrednu platformu za dijeljenje napravljenog spota”, rekao je Andrew Keller, izvršni direktor Crispin Porter + Bogusky firme koja je napravila spot.

Pogledajte svih pet reklama:

5. Dove “Real Beauty Sketches”

Agencije: Ogilvy Brazil, PHD, Mindshare
Godina: 2013.
Broj pregleda: 65 miliona

4. Volvo kamioni “The Epic Split ft Van Damme”
Agencija: Forsman & Bodenfors
Godina: 2013.
Broj pregleda: 79 miliona

3. Always “#LikeAGirl”
Agencije: Leo Burnett, Starcom MediaVest Group
Godina: 2014.
Broj pregleda: 57 miliona

2. Volkswagen “The Force”

Agencije: Deutsch LA, MediaCom
Godina: 2011.
Broj pregleda: 62 miliona

1. Turkish Airlines “Kobe vs. Messi: The Selfie Shootout”
Agencije: Crispin Porter + Bogusky and Starcom
Godina: 2013.
Broj pregleda: 140 miliona

Preuzeto sa: www.adweek.com

Author: Danica Čelebić

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i alumna La Sapienza rimskog univerziteta. Adventure seeker! :D Uživa u izazovima i voli da bude izvan svoje komfort zone. Na listu stvari koje voli dodaje i putovanja, upoznavanje novih ljudi i kultura, probanje nekih novih stvari.. ;)

Share This Post On

Vaše mišljenje: