Počinje izbor za najbolju aplikaciju – “Transparentnost i odgovornost”

Ukoliko ste primijetili problem u našem društvu i ukoliko znate kako da ga riješite koristeći računare i/ili mobilne telefone – onda ste upravo Vi potrebni građanima Crne Gore!

NVO DigitalizujMe i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori organizuju takmičenje za izradu najbolje softverske aplikacije na temu “Transparentnost i odgovornost ”. Takmičenje se organizuje u okviru projekta “Otvorene ideje za Crnu Goru”.

Pozivamo sve zainteresovane pojedince i timove da učestvuju u rješavanju problema koji se tiču svih nas. Tražimo programere, dizajnere, kreativce i druge zainteresovane građane da formiraju timove i da se prijave za ovo takmičenje.

Konkurs za izradu najboljeg rješenja iz oblasti Vlada 2.0 i Građanin 2.0 će biti otvoren od 21. marta. Zainteresovani treba da prijave svoje timove i svoje ideje na sajtu otvoreneideje.me/prijava najkasnije do 28. aprila, kada će svim timovima biti dodijeljeni mentori sa kojima će raditi do 11. maja. Najbolji tim čeka atraktivna nagrada u iznosu od 5.000 američkih dolara, dok druga nagrada iznosi 2.000 dolara.

Tema Vlada 2.0 odnosi se na ideje o tome kako iskoristiti moć tehnologije da bi građani-aktivisti uticali na poštovanje zakona i rešavanje problema, to jest da bipodstakli Vladu i javne ustanove da rade u službi građana. U okviru teme Građanin 2.0 očekuju se ideje o tome kako da se iskoristi moć tehnologija (internet, mobilna tehnologija) za poboljšanje kvaliteta života u našem društvu.

Na stranici otvoreneideje.me/takmicenje možete pronaći ideje koje su rezultat prve faze ovog projekta, koje možete koristiti u razvoju svojih rješenja. Naravno, možete predložiti i razviti svoju, originalnu ideju, ukoliko je ona u duhu projekta i uklapa se u date teme.

Možete se osloniti na bilo koju tehnologiju za koju smatrate da može da posluži u svrhe olakšavanja svakodnevnog života. Naš zadatak je da Vam pomognemo da svoju ideju ostvarite i da je predstavite građanima Crne Gore.

Takmičenje će u javnosti biti zvanično predstavljeno 30. marta u 12 časova u prostorijama Univerziteta Mediteran, Ulica Vaka Đurovića bb, sjeverna tribina stadiona Budućnost.

Rješenja će biti predstavljena u Podgorici 11. maja, kada će biti proglašeni i pobjednici. Pobjednički tim treba da aplikaciju pusti u rad nakon takmičenja, a novčanu nagradu treba da iskoristi do kraja godine na usavršavanje svog rješenja, koristeći povratne informacije od stručnjaka i samih građana.

Detaljna pravila i propozicije takmičenja, kao i sve ostale informacije, možete naći na sajtuwww.otvoreneideje.me.

Nakon što je Crna Gora pristupila Partnerstvu otvorenih vlada, koje se oslanja na moć tehnologije u unapređenju transparentnosti, jačanju uloge javnosti u kreiranju politika i borbi protiv korupcije, stvorena je nova inicijativa čiji je moto “Dobre ideje dolaze sa svih strana”! Kroz razgovore sa građanima tokom 18 radionica širom Crne Gore identifikovano je više problema koji utiču na svakodnevni život. Rješavanjem ovih problema imamo priliku da učinimo naš život kvalitetnijim i bogatijim. Dosadašnja praksa razvijenih društava je pokazala da aktivisti ove probleme mogu efikasno da rješavaju primjenom naprednih tehnologija.

Uključite se i doprinesite da svi mi kvalitetnije živimo!

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: