Coca-Cola polarni medvedi – simbol novogodišnjih praznika

Već sam pisao o tome kako je lik Deda Mraza neraskidivo povezan sa Coca-Colom. Svi jedva čekamo naredni Božić i Novu godinu kako bi vidjeli što je to novo Coca-Cola pripremila za praznike. 🙂

Međutim, postoji još jedan lik, ili preciznije likovi, koji su podjednako simbol novogodišnjih praznika kao i Deda Mraz. U pitanju su Coca-Cola polarni medvedi! 🙂 Samo rijetki znaju da je Coca-Cola u svojim reklama prvo upotrijebila polarne medvede, pa tek onda Deda Mraza. Prva Coca-Colina reklama sa polarnim medvedima je objavljena 1922. godine u Francuskoj, a prva reklama sa Deda Mrazom je ugledala svjetlost dana tek devet godina kasnije – objavljena je 1931. godine u SAD.

coca-cola-polar-bears-1922

Nakon debija 1922. godine, polarni medvedi su se samo povremeno pojavljivali u Coca-Colinim reklamama u narednih 70 godina. Ali, sve se promijenilo kada je 1993. godine predstavljena TV reklama pod nazivom “Polarna svjetlost”, koja je bila dio legendarne “Always Coca-Cola” kampanje.

coca-cola-always

Autor reklame, Ken Stewart, je dobio ideju za reklamu gledajući svoje slatko pufnasto štene labradora, koje ga je podsjetilo na polarnog medveda. Reklama prikazuje polarne medvede koji gledaju Aurora Borealis (polarna svjetlost) i piju Coca-Cola, što je bila aluzija na gledanje filmova u bioskopu.

Reklama je postigla fantastičan uspjeh, pa su odmah pripremljena dva nova promotivna spota sa medvedima koji su prikazani za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1994. godine u Lilehameru, u Norveškoj. Iste godine su prvi put u reklami predstavljeni polarni medvedići.

Povodom jubileja, 20 godina od pojavljivanja polarnih medveda u Coca-Colinoj reklami, legendarni britanski filmski režiser, Ridley Scott, je napravio mini-film u trajanju od 7 minuta i 20 sekundi.

U nastavku pogledajte neke od najboljih Coca-Colinih reklama sa polarnim medvedima.

coca-cola-christmas-polar-bears_wallpapers

polar_bear_seal

coca-cola-family-2

coca-family-1

polar-bear-url

coca-cola-climate-change-1200

polar_bear_moon

Coca_Cola_Holiday_Standard_Wallpaper_1024x768

coca-cola-living-room

Coca-Cola je 2011. godine prvi put u istoriji napravila limenku koja nije bila crvene boje – izabrali su bijelu boju kako bi podigli svijest ljudi o značaju zaštite Arktika, kao prirodnog staništa polarnih medveda. Kampanja je bila zajednički poduhvat Coca-Cole i Svjetske fondacije za prirodu, a kompanija se obavezala da će u periodu od 1. novembra 2011. do 15. marta 2012. godine obezbijediti tri miliona dolara za zaštitu Arktika.

coca-cola-polar-bear-cans

Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.

Author: Vladimir Vulić

Suosnivač Digitalizuj.Me. Nezavisni konsultant u oblasti digitalne transformacije, inovacija i društvenih medija. Programski direktor konferencije Spark.me. Ima 12 godina iskustva kao predavač Strategijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Podgorica. Govorio je na konferencijama u 20 država na četiri kontinenta, od Perua do Tajvana. Bio je TEDx govornik tri puta. Kad poraste, biće Džedaj učitelj Joda. Njegove supermoći su neiscrpna energija i entuzijazam.

Share This Post On

Vaše mišljenje: