Ekološkoj ideji iz Crne Gore su potrebni vaši glasovi!

 

Kancelarija UNDP u Crnoj Gori u saradnji s crnogorskim Ministarstvom održivog razvoja i turizma  sa projektom  Pomoć porodicama u legalizaciji domova koristeći uštede ostvarene mjerama energetske efikasnosti  izborila je ulazak u finale na „crowdsourcing“ takmičenju koje organizuje čuveni Tehnološki institut Masačusets (MIT) za najinovativnija globalna rješenja za probleme klimatskih promjena.  Ovaj predlog je bio jedan od 374 u 18 kategorija.

Šta je sljedeći korak? Od 1. do 31. avgusta ljudi širom svijeta glasaju za najbolje ideje za koje misle da su zaslužile podršku u sprovođenju.

New-undp-logo

Sama ideja se odnosi na sprovođenje efikasnih poboljšanja niske tehnologije u gradnji, kroz uštedu energije, poboljšanja u renoviranju zgrada, institucija (npr. što se tiče formalizacije ilegalnih objekata), i razvoj radne snageKoristi od povećane udobnosti i boljih zdravstvenih i bezbjednosnih uslova su ogromne, i treba da imaju velikog uticaja na vlasnike kuća (naročito ako imaju djecu sa astmom, alergijom, osjetljivošću na buđ, itd.)

Porodice koje žive u nelegalno izgrađenim domovima (bez građevinske i ostalih dozvola) treba da poboljšaju energetsku efikasnost domaćinstava da bi smanjili račune za struju. Uz to, ne moraju dodatno da plaćaju u mjesecima nakon energetski efikasnog renoviranja.

Za projekat je moguće glasati OVDJE.  Dobitnik nagrade „People’s Choice“ pored mogućeg osvajanja 10,000 američkih dolara, dobija i šansu predstavljanja ideje različitim potencijalnim partnerima na  konferenciji o klimatskim promjenama koju MIT organizuje u novembru!

 

 

Author: Natasa Djukanovic

Nataša Đukanović je svojom energijom i marketing filozofijom doprinijela razvoju kompanija u tri različite oblasti poslovanja – avioindustriji, bankarstvu i internet biznisu. Aktivno učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se bave promocijom, internet start-upovima i upotrebom društvenih medija u poslovne svrhe. Nataša je direktor marketinga u kompaniji DoMEn. Twitter:@natasad

Share This Post On

Vaše mišljenje: