#DigitalizujMe 8 – Sve nešto o klopi i digitalnom marketingu

Slobodan dan. Kakva radost. Volim taj četvrtak i ako svi znate koliko volim svoj posao. Ali, o tome drugom prilikom… Obećavam 🙂

12:00 – još sam u pidžami… Pobogu, „Nedelja je mamin osmi mart. Danas je nedelja, moj dan, dan kada se ja…” Hm, da… Valjda vam je jasno (kome nije evo). Zove Vanja i kaže – “Jaran je tu.” Ta-dam! I tako je sve počelo. 🙂

O šetnji sokacima stare Podgorice, oduševljenju brojem kafana u istima, i kobasici u pasulju takodje drugom prilikom. Danas ću o svom oduševljenju zvaničnim Jaranom Digitalizuj.Me, Draganom Močevićem, generalnim direktorom Prime Communications, agencije za odnose s javnošću i marketing, sa kancelarijama u Sarajevu i Banjaluci.

Osmi #DigitalizujMe @drloncar najavljuje i konačno naša omiljena tema – hrana! 🙂 Tačnije, Bosanski lonac je u pitanju. Ne, ne, nismo razmenjivali kulinarske recepte, nije dotle došlo (mada, priznajem, takva aktivnost bi mene obradovala) 🙂 već je Dragan pričao o sceni digitalnog marketinga u BiH. Ima tu dosta mesa i kupusa, ili ti Facebooka i Twittera, a uvek se doda još svakojakog povrća kao što su YouTube, foursquare, Pinterest, Instagram i ostali social media alati. Dakle, kod komšija ništa novo, tako nam je svima. Ali kako mi volimo da se tešimo uz čuveno „pa tako je svuda u okruženju“, evo još malo sličnosti. Ako digitalni marketing u svetu uporedimo sa brzim vozom (oni japanski bi najbolje odgovarali u ovoj metafori), onda bi to u BiH bio onaj sa pruge Beograd-Bar ( i to pre nabavke ovih „novih“ vagona). Zvuči poznato? Ali, važno je da se ipak krećemo!

A koje su to ručne kočnice ovog voza?

Kao prvo, veličina tržišta. I o čemu drugom nego o ćevapima? Tržište BiH je poput jednog ćevapa iz čuvene porcije Deset upola s lukom. I kao da to nije dovoljno (a nije, upravo smo konstatovali da je malo) 🙂 imamo i dva tipa rukovodioca. Raspoznaju se po datumu na krštenici. Oni sa kosom sličnom Džordž Kluni fazonu, koji i dalje više veruju u stare načine promocije i teško ih je naterati na promenu. Kao takvi, ne razumeju smisao društvenih veza, njihov značaj i ulogu i koriste ih kao svoju govornicu. Dosta jednostrano, sebično, bilbordovski. Oni još nisu čuli za dvosmernu komunikaciju. Drugi tip su mladi i „perspektivni“ direktori, dečaci u usponu, koji „obećavaju“ i misle da sve znaju. I jedne i druge odlikuje nedostatak znanja. I tada je prozvan @radujkob kao pozitivan primer senior managera koji je aktivan u digitalnoj zajednici.

 E sad malo „Verovali ili ne“ momenata… Znate one Facebook profile – “Pravi profil”, “Drugi profil” i sve nešto tako… Ili, ne daj Bože, pu pu pu, daleko bilo, oni profili što ih kompanije otvaraju umesto stranica? Da li ste znali da je u BiH u poslednje vreme izbrisano 30-40 hiljada takvih FB naloga? Da da, među nama su, pretražuju, snimaju, uklanjaju… E, pa, smatrajte se upozorenima. 🙂

Čuli ste svi za novo pravilo FB, da su zabranjene one spamerske „lajkuj stranicu“ igrice. Niste? Eto, sad još nešto novo znate. A kad smo već kod znanja, nedostatak istog je glavna kočnica svakog voza. I opet, tako je to svuda, i ta boljka se pojavljuje ničim izazvana, napada nasumice i ne bira – pojedinac ili kompanija, malo ili veliko preduzeće. Dragan nam sve to potkrepljuje primerima velikih kompanija u BiH, koje su pre nešto manje od mesec imale ispade tipa “lajkanja stranica”. Očekivali biste od najvećih da su upućeni u dešavanja na kanalima oglašavanja, zar ne?

Kako su se stvari počele menjati u BiH?

Počeli su na konferencije za štampu pozivati blogere. Da, prepoznati su kao važan izvor informisanja, kao građani novinari, i pozivaju ih na konferencije kao i sve druge novinare. Prime Communications kampanja za Peugeot je otišla korak dalje (ovo je moj omiljeni deo) i pozvala na FB novinarstvo. Od fanova FB Peugeot stranice je traženo da se oprobaju u domenu FB novinarstva. Fan sa najzanimljivijim razlogom dobija šansu da isproba novu 208-icu sa „pravim“ novinarima, na premijernom predstavljanju.

Usledilo je još malo saveta o važnostima prostora društvenih medija i prisustva na tom prostoru – novi logo Banjalučke pivare je prvi put prikazan na FB, a link do FB stranice sa logom je pušten na Twitteru!

Čim postoji dvosmerna komunikacija tu su i krize, da ne kažem hejtovi, neminovnost i konstanta koje ne treba izbegavati već rešavati jer ako nemate informacije od korisnika ne možete preuzeti odgovornost, što je u doba trenda društveno odgovornog poslovanja neprihvatljivo. A ukoliko imate informaciju, ne možete je ignorisati.

Koliko su promene bitne uspeo je Jaran dočarati banalnom igricom “Uoči razlike”, čak i podići 30-ak Montenegrina na noge lagane pri tome. Kakav #win! 🙂

Dakle, šta smo lepo naučili : strpljenje, znanje i još malo strpljenja su ključ uspeha.

Nastavak znate – sve se zapečatilo kvalitetnim #TweetUpPg (u verziji #PodVolatUp) sa #ekipa, na kojem sam uspela ne zevnuti čak do 23h. Neverovatno za mene, zar ne? 🙂

Ovo je samo delić druženja od četvrtka, viđenog “Iz Prvog Reda” sa sedišta “Male Čupave”.

Ne bih vas više zadržavala – do skorog viđenja imate mahanje. 😉

Photo Credits: Igor Milić Photography

 

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

2 Comments

 1. Draga Itana, hvala Tebi na ovom postu. Nemama ja tu šta mnogo dodati a nešto sam i napisao na svom FB pa ću ovdje sam sebe citirati.

  Imao sam u karijeri mnogo uspješnih predavanja i prezentacija, odličnih komentara publike, premijere, ministre, gradonačelnike, top menadžere i mnoge druge zanimljive učesnike u publici ali je ekipa s #DigitalizujMe i 24-časovno druženje u Podgorici zasjelo zasluženo na mjesto broj 1.u posljednih 10 godina.

  Dobro društvo, odlična publika, pozitivni komentari, fantastičan #PodVolatUp i druženje nakon toga u Galeriji je zaista ostavilo tako pozitivan utisak na mene da se nadam da će me pozvati opet, makar na #DigitalizujMe br. 88

  Uglavnom, nadam se da ću uskoro moći mnogo više pročitati ovakvih postova koje ćeš pisati Ti i tvoje kolege i da će Montenegro da razvije svoju blogosferu jer zaista imate i šta reći i predstaviti drugima.
  Vanja i Nataša uz pomoć svih vas mogu s projektom DigitalizujMe postati uspješna regionalna priča (mada s to već i postali) a vjerejum da ćemo i mi u Banjoj Luci uskoro napraviti nešto formalno poput DigitalizujMe a možda vam i maznemo ime uz blagoslov osnivača i kumova projekta.
  Hvala još jednom svima na predivnium trenucima u Podgorici i svim ovim šerovanjima, lajkovima twitovima i retwitovima sa predavanja.

  Post a Reply

Vaše mišljenje: