Social web NOW – Kako nastaje magija

11. decembar 2012. – Upek’o minus, pa eto snega. U Podgorici. Znam, da niste videli ne bi verovali. Magla. Sečem nožem kao na crtaću, ne bih li je rasterala samo da jedan avion sleti, pa posle kako hoće. Ali, avaj! To se primilo, pa nikako da ode. I tako nama ne dođe mili gost. Ostalo nam je da čekamo proleće. Kao medvedi, da ne kažem međedi.

Vreme sadašnje – 28. februar 2013. ali ni traga od prošlogodišnjeg snega. Malo smo se i mi izveštili, ipak je ovo XVI Digitalizuj.Me event, pa kod Miceva naručimo sunčano sa pljuskom osmeha.

gaga-djermanovic-1

Konačno smo dočekali da ugostimo Gagu Đermanović. Internacionalni PR praktičar, predavač i vlasnica konsultantske firme PRpepper. I kad sam pomenula pljusak osmeha, tako sam i mislila. Gaga je od onih ljudi koji kad se smeju ne možete a da ne uzvratite osmehom. 🙂

I čim je počela shvatili smo da Vanja nije hajpovao, a kako reče Gaga „Visoka očekivanja možete i smete da imate samo od sebe“. I o čemu bismo drugo nego o „uticaju“. Uticajan u svetu strategije i menadžmenta uopšte, je svakako čika Porter. E pa i uticajni mogu da pogreše. Porter je pogrešno procenio uticaj i vek trajanja interneta, ali njegovih pet konkurentskih sila se svakako mogu primeniti na web.

gaga-djermanovic-2

Gaga je, nakon toga, primenila Kubler-Ros model, poznatiji kao “Pet nivoa tuge”, na proces prihvatanja društvenog weba. Prva faza bi bila negacija – dobro poznata svima. To nama ne treba. II faza ljutnja. Pokažete im pravo stanje stvari, a oni se i dalje brane – To nije istina! E onda kad vide da je to ipak u trendu dolazi III faza cenkanja. Zovi onog malog iz komšiluka što stalno nešto na tom kompjuteru… Tako dolazimo do IV faze, depresivne, jer nema očekivanih rezultata. U stvari očekivanja su pogrešna. “Društveni web nam pomaže da budemo bliži i da budemo odgovorniji jedni prema drugima. Krajnji cilj društvenog weba je da svet bude bolji”. Kada to shvatimo konačno dolazimo do V faze. Prihvatanje. I onda se vraćamo prvoj fazi koja je u međuvremenu evoluirala u prihvatanje. “Kupimo mikser pa pročitamo uputstvo. Otvorimo Facebook ali ne pročitamo kako se koristi.”

gaga-djermanovic-3

I upamtite – nove medije treba koristiti na novi način. Pa se postavilo pitanje – „Zašto novinari preferiraju saopštenja u odnosu na infografike? Jer ne moraju da uključuju mozak.“ A provukla se i čuvena dilema – novinar ili bloger. E pa, oboje. Samo što od novinara očekujemo i istraživačko novinarstvo. Nema samo copy/paste veštine. Jer, “Informacija je demokratizovana. Svi danas mogu da je konzumiraju, kreiraju i dele.” Amin.

gaga-djermanovic-430-170

E onda je Gaga “dovela “Velju Ilića. Pretpostavljate da mom oduševljenju nije bilo kraja. 🙂 Čuveni udarac. Nema više “What happens in Vegas stays in Vegas”. Zahvaljujući webu, ovaj snimak će ostati besmrtan. Prošlo je Miloševićevo vreme kad se gomila mogla predstaviti kao “šačica”. Što me vraća na još jedan segment Gaginog predavanja. Vlada se ne ruši na Tviteru. Ali, društveni mediji jačaju javni dijalog. Znamo da nismo sami – javni dijalog stvara zajedničko znanje pa tako i zajedničku moć.

Sećate se kada smo se pitali da li je web revolucija ili evolucija? Sada je već jasno da evoluiramo, više teško da možemo otići na letovanje a da ne proverimo kakva je reputacija lokacije na TripAdvisoru. Zašto to isto ne bi uveli u prodavnice na vešalicama? Oh, wait…

Imamo šansu da učestvujemo u stvaranju reputacije svega što se oko naš dešava. Za svaki segment života postoje društvene mreže, a ako i ne postoje možemo ih napraviti. Više ni nebo nije granica. Pa astronauti se čekiraju u svemiru. 🙂

Dakle da ponovimo – društveni mediji su tu da svet učine boljim. Svi imamo priliku da učestvujemo u kreiranju, svi imamo potrebe, a “kada povežemo potrebe – nastaje magija”.

I shvatili smo zašto je teniski No.1 baš nju izabrao za PR serve. Može li vaš inicijalni plan strategija da stane u 450 karaktera?

 

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: