Klub zdravlja i platforma za nalaženje cimera – pobjedničke ideje na takmičenju za mlade

Timovi „BFit” i „WithMe” pobjednici su nacionalnog „Generation Unlimited imaGen Ventures” – Izazova za mlade i predstavljaće Crnu Goru na svjetskom nadmetanju, na kome učestvuje 35 država. Nacionalno takmičenje organizovano je u saradnji UNICEF-a i NVU Digitalizuj.Me, a dio je globalne inicijative UN-a, pokrenute 2018. godine.

„Izazov” mladima nudi priliku da rješavaju društvene probleme i unaprijede život zajednice u kojoj žive, da nauče da razvijaju ideje, sprovode ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć.

Tim „BFit” želi da riješi problem nezdrave ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti među mladima, a tim „WithMe” razvija platformu koja bi mladima pomogla da pronađu idealnog cimera ili saputnika.

Predstavnica tima „BFit” Kristina Pavićević smatra da je učešćem u ovom programu razvila liderske sposobnosti, a takođe je izjavila: „Potrudićemo se da opravdamo očekivanja i donesemo pobjedu na globalnom takmičenju.”

Predstavnik tima „WithMe” Stefan Vukmanović kaže da je unaprijedio timski duh, naučio kako se razvija startap i vodi kompanija. „Pred nama su dugoročni ciljevi i očekujemo da će nam globalno takmičenje pomoći da te ciljeve ostvarimo, da se brže pojavimo na inostranom tržištu, kao i da unaprijedimo ‘WithMe’ ponudu što je više moguće. Očekujemo da predstavimo našu zemlju u najboljem svjetlu, da se vratimo bogatiji za još jedno iskustvo i puno znanja”, ističe Vukmanović.

Konsultantkinja u UNICEF-u Ivana Bošković vjeruje da je globalna inicijativa odlična prilika za mlade iz Crne Gore.

„Naši mladi zaslužuju šanse da uče, stiču vještine, razvijaju ideje i za njih dobijaju mentorsku pomoć i finansijsku podršku. Ovaj program osvjetljava kako mladi primjećuju probleme oko sebe i kako kreiraju odgovore na te probleme. Takmičenje je i dobar način da se približimo mladim ljudima”, istakla je Ivana Bošković.

Projektna menadžerka u NVU Digitalizuj.Me Bobana Radović podsjetila je da ta organizacija treću godinu zaredom organizuje „Generation Unlimited” – Izazov za mlade.

„Ponosni smo što je i ove godine, uprkos svim izazovima post-kovida, vladalo veliko interesovanje i što na kraju imamo sjajne ideje koje će predstaviti Crnu Goru na globalnom takmičenju”, poručila je projektna menadžerka Radović.

Priliku da se prijave za „Izazov” imali su timovi od po troje do petoro mladih, uzrasta od 16 do 24 godine, iz svih opština u Crnoj Gori. Deset odabranih timova pozvano je na trodnevnu radionicu, koja je održana u aprilu u Petrovcu, u organizaciji predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i NVU Digitalizuj.Me. Potom je, sa po dvije hiljade eura, nagrađeno pet timova i oni su, uz pomoć mentora, nastavili da razvijaju i sprovode svoje ideje. Osim dva pobjednička tima, nagrađeni timovi su i: „E’o”, „Maslinari” i „Interakt”.

Žiriju su se na nacionalnom takmičenju predstavile četiri ekipe sa sledećim idejama:

Tim BFIT“ koji čine Kristina Blagojević, Kristina Pavićević i Neda Knežević. Problem koji one žele da riješe je problem nezdrave ishrane i nedovoljne fizičke aktivnost među mladima. Na njihovom sajtu se možete pridružiti BFIT Viber zajednici ili zapratiti njihov Instagram profil gdje dijele razne savjete o zdravim stilovima života.

Tim „E’o“ čine Aleksa Obradović, Amina Bahović, Dunja Sekulović, Marija Blažević i Nevena Jovanović, i njihova ideja je osnivanje linije za razgovor sa djecom koju bi ljudi pozivali kada god oni osjećaju potrebu da se prisjete djeteta u sebi. Ideja je nastala sa ciljem da se pomogne kod, sve više zastupljenog, problema mentalnog zdravlja. Njihov instagram profil je CALL CHILD.

Tim „Maslinari“ koji čine Davud Bahović, Jovana Šobić, Marija Vuksanović, Sara Bakić i Teodora Gašić želi da riješi problem nedovoljne edukacija o HPV virusu kod stednjoškolaca. Planirane aktivnosti u okviru projekta dijeliće na njihovom Instagram profilu pitamzadrugahpv.me.

Tim „WithMe“ čine Edina Osmanović, Ivana Ćorić i Stefan Vukmanović. Oni su prethodna tri mjeseca radili na razvoju platforme koja je usko specijalizovana za pronalaženje idealnog cimera ili saputnika, a koja će vremenom da nadograđuje svoju ponudu u oblasti pronalaženja grupe za gaming, učenje ali i zabavu, kao i pronalaženje osoba za zajednička putovanja, part –time poslove. Njih možete pratiti na instagram profilu WithMe ali i putem sajta.

UN inicijativa „Generation Unlimited” i partneri – UNICEF, UNDP, Plan International, USAID i Svjetska organizacija izviđačkog pokreta, imaju zajednički cilj da podstaknu skoro dvije milijarde mladih na preduzetništvo i društveni angažman.

Author: Bobana Pejović

Bobana je diplomirani ekonomista i project menadžerka u Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: