Crnogorski startap Uhura Solutions dobio 400 hiljada eura investicije za skaliranje svog softvera

South Central Ventures dodaje još jednu kompaniju u svoj portfolio u Crnoj Gori – Uhura Solutions, softversku kompaniju baziranu u Londonu i Podgorici, koja je do sada prikupila 400 hiljada eura investicije za rast. Finansiranje dolazi od fonda South Central Ventures, koji se priključuje postojećim investitorima Barclays i Techstars.

Kompanija je razvila rješenje bazirano na vještačkoj inteligenciji, koje čita i razumije ugovore na čovjeku sličan način, a u cilju ubrzavanja procesa donošenja odluka u finansijskim institucijama. Rješenje nudi automatizaciju i skraćenje vremena procesuiranja dokumenata sa sati na minute.

Kompaniju Uhura Solutions su, 2018. godine, osnovali Đuro Stojanović, Bojan Tešić, Blažo Crvenica i Mladen Marković – tim crnogorskih preduzetnika sa iskustvom, kako u ovom domenu, tako i u domenu tehnologije.

„Godinama smo radili u različitim međunarodnim korporacijama, uvijek se žaleći kako je procesuiranje dokumenata zastarelo – ne samo iz ugla korisnika, već i interno“, rekao je Stojanović, suosnivač i izvršni direktor kompanije. „Tada smo odlučili da uradimo nešto po tom pitanju!“

Kao polaznici Barclays akceleratora, pod pokroviteljstvom Techstarsa, u Tel Avivu, kompanija se fokusira na otklanjanje ručnog procesuiranja pomoću vještačke inteligencije i pruža finansijskim institucijama uvid u to koliko ovakvo rješenje ubrzava proces, ne samo kada je u pitanju obrada, već i donošenje odluka.

Kompanija nastoji da iskoristi fondove u svrhu usavršavanja svoje tehnologije i jačanja prisustva u finansijskom i biznis sektoru.

„Jako smo srećni što imamo podršku South Central Venturesa, imajući u vidu da oni imaju bogat portfolio uspješnih B2B softverskih kompanija. SCV će biti sjajan partner u predstojećoj fazi našeg razvoja.“, rekao je Stojanović.

Uhura Solutions je razvila jedinstvenu tehnologiju koja omogućava kompanijama da manje resursa koriste za obradu dokumenata, a više resursa za rješavanje specifičnih problema koji zahtijevaju ljudsku pažnju.

„Ovom investicijom težimo da uključimo Uhura Solutions u korporativni svijet i riješimo decenijama star problem obrade ugovora, koja je jako spora i sklona greškama.“, izjavio je Vuk Đukić iz South Central Ventures.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: