Besplatna prilika za sve osnovce i srednjoškolce – otvorene prijave za projekat “Moje buduće STEM zanimanje”

Kompanija doMEn, registrar crnogorskog nacionalnog domena .ME, pokrenula je društveno odgovorni projekat “Moje buduće STEM zanimanje” namijenjen mladima uzrasta od 13 do 19 godina. Priliku da se, kroz razgovor sa stručnjacima i posjetama kompanijama upozna sa  STEM oblastima (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) dobiće mladi koji se do 30. maja prijave za učešće u projektu preko jednostavnog prijavnog formulara koja se nalazi na ovom linku.

Cilj projekta “Moje buduće STEM zanimanje” jeste upoznati mlade, primarno osnovce i srednjoškolce, sa zanimanjima iz oblasti STEM-a i domaćim kompanijama koje se bave novim tehnologijama i inženjerstvom. Ovaj jedinstveni projekat, koji je u Crnoj Gori pokrenula kompanija doMEn, kroz edukativni sadržaj pružiće mladima priliku da se upoznaju sa različitim zanimanjima i mogućnostima kako mogu graditi svoju karijeru. Jedan od izazova uzrokovan pandemijom korona virusa – nedostatak sajmova i konferencija koje se tiču razvoja karijere i zapošljavanja, pokušaće da prevaziđu ovim edukativnim sadržajem i uključe tinejdžere iz svih regija Crne Gore.

Mladi bi učestvovali na način što bi tokom jednog dana imali priliku da posjete preduzeće ili stručnjaka iz neke STEM oblasti i upoznaju se sa njegovim zaduženjima i aktivnostima tokom tog dana. Na kraju radnog vremena, imaju priliku da ga intervjuišu i pitaju sva zanimljiva pitanja koja tinejdžeri u tom periodu mogu imati, a odnose se na to kako izgraditi karijeru u toj oblasti. Organizatori napominju da je učešće u projektu besplatno, te da će za učesnike projekta svi troškovi biti pokriveni. Onima koji dolaze iz različitih regija do određene kompanije, biće obezbijeđen prevoz i pokriveni svi ostali troškovi, te podstiču mlade iz svih gradova Crne Gore da se uključe u projekat.

Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn naglašava: “Cilj je da što više naših mladih upoznamo sa onim što je budućnost i u čemu leži osnova održivog razvoja svake države – razvoj oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Želimo da im pokažemo kako mogu izgraditi perspektivne karijere školujući se i pripremajući za upravo ove oblasti, a nadamo se da ćemo projektom “Moje buduće STEM zanimanje” inspirisati što više mladih da krenu ovim putem.”

Iz organizacionog tima objašnjavaju da će posjete kompanijama biti snimane i u formi intervjua objavljivane na platformi YouTube. Video format je odabran zbog svoje široke dostupnosti, kao i  zbog toga što predstavlja medijum koji mladi već koriste za usvajanje znanja. Uz to, posljednjih nekoliko godina, društvene mreže stavljaju akcenat na video sadržaj, čime bi materijal predstavljen na ovaj način imao potencijal za veći doseg od bilo koje druge forme koja bi mogla biti iskorištena za distribuciju informacija. Mogućnost da prva bude učesnica projekta koja će mladima prikazati kako projekat izgleda dobila je Anastasija Šovran, a kako je njoj bilo u posjeti arhitektici Dijani Vučinić, mladi mogu pogledati u prvom objavljenom videu u ovom projektu.

Implementator projekta je nevladino udruženje “Digitalizuj.Me” – digitalna zajednica koja nastoji da pomogne građanima i organizacijama u Crnoj Gori da razumiju i iskoriste nove šanse za društvene promjene i biznis u digitalnom okruženju. Jedan od osnivača udruženja, Vladimir Vulić, ističe: “Vjerujem da izbor karijere za svakog tinejdžera predstavlja jednu od briga iz razloga što često nemaju potpune informacije o tome šta određena zanimanja predstavljaju. Ukoliko tome dodamo i činjenicu da se tržište rada strahovito mijenja u poslednjih nekoliko godina, situacija za naše mlade se dodatno usložnjava jer se mogu zapitati da li će određena zanimanja uopšte postojati za nekoliko godina. Vjerujemo da je u svemu tome mladima potrebno približiti šta STEM zanimanja podrazumijevaju i koliko je ovo zapravo široka oblast koja kombinuje različita znanja i vještine koje će im omogućiti perspektivnu karijeru.”

Kompanija doMEn godinama ulaže napore kako bi crnogorskom društvu, a posebno mladima, približila koncept novih tehnologija i onlajn svijeta i time ojačala lokalnu zajednicu. U prethodnih jedanaest godina, koliko kompanija postoji, uložila je preko milion eura u društveno odgovorne aktivnosti. U periodu pandemije izazvane korona virusom tokom 2020. godine, pomogla je crnogorsku privredu i zdravstveni sistem sa preko 100.000 eura, a isto toliko opredijeljeno je za društveno odgovorne aktivnosti koje će biti sprovedene u 2021. godini. Više informacija o društveno odgovornim projektima u Crnoj Gori nalazi se na sajtu www.stemedukacija.me. 

Author: Bobana Pejović

Bobana je diplomirani ekonomista i project menadžerka u Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: