Beogradski fintek startap, TradeCore, dobio investiciju od 3 miliona dolara

TradeCore, beogradski fintek (“finansijska tehnologija”) startap je dobio investiciju od tri miliona dolara, a najviše je uložio regionalni investicioni fond South Central Ventures. TradeCore se na tržište probio uz pomoć platforme i jedinstvenih alata za učesnike na globalnom tržištu kapitala i kompanije koje pružaju finansijske usluge pojedincima. Planiraju da uz pomoć South Central Venturesa prošire bazu svojih klijenata.

Tržište kapitala brzo napreduje i njegova kompleksnost se svakodnevno povećava. Velike i male kompanije stalno traže načine da ostanu u korak sa tržištem i prilagode mu svoje poslovanje. Oni se za pomoć obraćaju TradeCoreu kada žele da ostanu inovativni, smanje troškove, povećaju svoje prihode, i ispoštuju sve zakone i regulative. Njihovi klijenti koji pružaju finansijske usluge dobijaju cijelu platformu, skup jedinstvenih alata i jednostavnih rješenja, tako da mogu da ostanu fokusirani na svoje korisnike i prošire svoje poslovanje u roku od par nedelja. U suprotnom, potrošili bi godine na razvoj softvera za rješenje svojih problema.

TradeCore razvija više proizvoda i pruža sve usluge koje jedna fintek kompanija može da ponudi. Oni su ti koji svojom inovativnošću i idejama predvode ovo tržište. Iskustvo osnivača i seniorskog tima omogućava kompaniji TradeCore da neometano posluje kroz više vertikala – fintek, regtek (“regulatorna tehnologija”), plaćanja i kriptovalute.

TradeCore – švajcarski nož za fintek

TradeCore je u finteku ono što je AWS (Amazon Web Services) u IT-ju. Koristeći BrokerCloud platformu, klijeti dobijaju sve neophodne komponente umjesto da ulože značajnu količinu svog vremena u razvoj sličnog softvera za sopstvene potrebe. Na taj način oni sa lakoćom šire svoju infrastrukturu, smanjuju troškove, i brže izlaze na tržište sa svojim proizvodom.

Najpoznatiji TradeCore-ov proizvod je BrokerIQ — vodeći svetski CRM za finansijske servise, koji pruža jednostavno i jedinstveno rješenje za onboarding klijenata, provjeru dokumenata, procesiranje plaćanja i praćenje korisnika. Omogućava klijentima da ubrzaju svoj rast, povećaju prihode i konverzije, dok u isto vrijeme utiče na smanjenje koeficijenta promjene korisnika i poboljšava stopu korišćenja aplikacije. Proizvod na kom trenutno rade, ComplyIQ, omogućava klijetima da implementiraju napredne provjere svojih korisnika poput KYC i AML. Time će klijenti značajno skratiti proces uvodjenja novih korisnika u svoj sistem, i moći će da provjere legitimitet podataka svojih korisnika.

Svi proizvodi kompanije TradeCore su u skladu sa internacionalnim propisima i regulacijama, i koriste ih kompanije koje posluju na svim velikim tržištima kapitala.

Tim kojem je fintek u krvi

Kompaniju od 2013. vodi izvršni direktor Stefan Pajković. Prije toga je pet godina radio u Deutsche banci kao potpredsjednik za trgovinu derivata na kamatnim stopama, a potom je zajedno sa nekoliko prijatelja pokrenuo i prodao globalnu onlajn brokersku kuću. Tehnički direktor, Milan Stanojević, se timu pridružio 2014. godine, posle rada u Vojnoobaveštajnoj agenciji i Virtuelnom centru za praćenje klimatskih promena u jugoistočnoj Evropi.

Raznolik tim čini više od 50 iskusnih i kreativnih profesionalaca iz oblasti programiranja, analize poslovanja, korisničke podrške i svega što je jednom startapu neophodno. Svi timovi su dobro povezani pošto zajedno rade na istim proizvodima. Radno okruženje je veoma dinamično, koriste se moderne tehnologije, svi se međusobno podržavaju i mentorišu jedni druge. U poslednjoj godini se kompaniji priključilo čak 34 stručnjaka, a konstantno se radi na daljem povećanju broja zaposlenih. Prilikom zapošljavanja ne cijene samo radno iskustvo, nego i talenat, inovativnost, kao i strast prema poslu. Svako ima priliku da napreduje u karijeri, unaprijedi svoje vještine i svakodnevno nauči nešto novo.

”Sredstva iz investicionog fonda ćemo iskoristiti za širenje na Azijsko tržište, otvaranje novih kancelarija u Tel Avivu, a i šire. Imamo planove da proširimo bazu velikih klijenata, ubrzamo razvoj proizvoda i podignemo svest o našem poslovanju na tržištu.” – Stefan Pajković, izvršni direktor

O South Central Ventures

S kancelarijama u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, South Central Ventures (SCV), kroz Entreprise Innovation Fund (ENIF), je fokusiran na tehnološka preduzeća na zapadnom Balkanu. Fond od preko 40 miliona eura je primarno posvećen investicijama u rane faze preduzeća te investicijama za rast preduzeća. Unutar dijela fonda za investicije u „seed“ fazi, 1,5 miliona eura je namijenjeno za ulaganje do 100.000 eura po preduzeću. Većina fonda je namijenjena investicijama u rane faze preduzeća te u investicije za rast, do tri miliona eura po preduzeću. Ova ulaganja imaju cilj da pokrenu međunarodno širenje poslovanja i rast najznačajnijih tehnoloških startapa koji mogu pokazati rezultate i dokazati svoj potencijal „da postanu veliki“.

SCV ima za cilj da podrži startap sistem u regionu i pomogne osnivačima koji se usude da povedu svoje poslovanje prema globalnim tržištima. Prethodna ulaganja u Srbiji uključuju Alchemy.cloud, CityExpert, Workpuls, CubeTeam, Hunch i VirtusVita.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: