#doMEnPriča: Milion registrovanih domena – Kako je .ME postao jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Crne Gore?

U prethodnim #doMEnPriča tekstovima upoznali  smo te sa industrijom domena i kako uopšte funkcioniše njihova registracija i korišćenje. Jasno je da, iako često stvari koje aktivno koristimo na internetu izgledaju jednostavno i na klik od nas, iza svakog dugmeta na koje kliknemo u nekoj aplikaciji, pretraživanja koje napravimo ili mejla koji pošaljemo, stoje stotine linija koda, višednevni programerski rad i ogromna količina podataka koja se šalje u različite centrale…

Baš kao što u onlajn svijetu, da bi se obavio neki proces, stoje višednevni trud i rad programera i dizajnera, tako i iza svakog poslovnog uspjeha nekog biznisa stoje dani i dani ulaganja u razvoj, učenje i unapređivanje cjelokupnog poslovanja kako bi biznis, ne samo opstao u globalnim tržišnim uslovima, već bio i vinovnik promjena u svojoj niši i na taj način konkurentan sa najvećima iz industrije.

Da li u svijetu biznisa postoji predodređenost za uspjeh?

.ME na mnogim jezicima ima specifično značenje – kombinacije riječi i nastavka .ME koje su atraktivne i pozivaju na neku akciju, ali pravu upotrebnu vrijednost imaju samo ako su krajnji korisnici svjesni tih mogućnosti. Drugim riječima, proizvod postaje zanimljiv i poželjan tek kada korisnik za njega sazna i kada shvati kako se koristi ili kako može da se iskoristi.

Pod pretpostavkom da ste pročitali sve prehodne članke iz serije, velika je vjerovatnoća da niste poželjeli da regitrujete svoj domen. Saznali ste mnogo o samom domenu u tehničkom smislu, ali i dalje nemate pretjeranu želju da registrujete jedan za sebe. Međutim, ako vam kažem da .ME domen koristi PayPal (PayPal.Me) kao glagol za lakše pamćenje linka za slanje novca, da je Zalo.Me (Zalo – vijetnamski pozdrav za uspostvaljanje konverzacije preko telefona) najpopularnija chat aplikacija u Vijetnamu, Ele.Me (Da li si gladan?) najveći servis za dostavu hrane u Kini, da se kombinacija [email protected] uveliko koristi za porodične email adrese, a imeprezime.me kao adresa za veb sajt – da li sada želite da registrujete za sebe domen?

Mi smo i 2008. godine bili svjesni ovog problema i nakon početne oluje interesovanja za .ME, kada je u 24 sata registrovano preko 50 000 domena, susreli smo se sa problemom da oni koji treba da koriste domen, za isti i ne znaju.

Tada, tokom 2009. godine, na scenu stupa marketing tim kompanije GoDaddy, jednog od suvlasnika doMEna,  i postiže dogovor sa kompanijama Auttomatic (prepoznatiljivi po servisu WordPress) i Facebook za korišćenje domena wp.me i fb.me. Ubrzo potom su se odškrinula vrata Silicijumske doline u Sjedinjenim Američkim Državama, a crnogorska kompanija doMEn kreće sa intezivnim marketinškim aktivnostima kada se prvi put u industriji domena jedan registar odlučuje na direktnu promociju ka krajnjim korisnicima. Jedna od najznačajnijih aktivnosti tada je i saradnja sa portalom TechCrunch koji na dnevnom nivou posjeti više od 15 miliona korisnika. Interesovanje za .ME domenom tako raste u tehnološkoj zajednici SAD-a i kao rezultat dobijamo startapove kao što su FormSpring.Me, Kiip.Me, About.ME, ID.ME, te desetine drugih. Većina iz tog prvog talasa registracija danas nije aktivna, neki su se uspješno prodali, ali određen broj njih su postali svjetski prepoznatljivi servisi. Mi smo ponosni na njihov uspjeh, a oni na .ME brend koji im je omogućio da bez ikakvih problema postanu to šta jesu.

Sve ove aktivnosti nisu prošle nezapaženo u industriji, a ni van industrije. Po ugledu na marketinški uspjeh .ME domena, nedugo zatim globalno je lansiran i .CO domen, dok je .IM (I’m) domen doživio svoj uspon na popularnosti .ME. Posljednji primjer uspješnih državnih ekstenzija je .IO koju su prepoznali programeri. Popularnost u SAD-u se vremenom prelila i na Evropu, te je rezultirala interesovanjem BBC grupacije.

Redovan dio našeg posla je održavanje odnosa sa novinarima širom svijeta, među kojima je u drugoj polovini 2010. godine bila novinarka BBC Radio kanala porijeklom sa naših prostora. Njen intervju i priču o .ME domenu sa Radio One je preuzeo BBC News tim i objavio na BBC 1 TV kanalu. Nakon te objave, desila se eksplozija interesovanja, a trag o toj informaciji i danas postoji.

Danas je .ME sinonim za izgradnju ličnog brenda na internetu, bez obzira da li ste kompanija ili individua, ali je isto tako i zajednica. Zajednica poslovnih partnera i korisnika u kojoj su svi ponosni dio #doMEnpriče. Ta emotivna povezanost je stvarna snaga brenda. Ona se gradi godinama, gradi se planski i na tom putu su svi dali svoj doprinos, kako zaposleni, tako i brendovi iz industrije poput GoDaddy i Afilias-a, ili mediji poput BBC-a.

Važan dio biznisa – gdje se može registrovati .ME domen?

Već smo ranije pričali o tome kako krupnu promjenu pravi jedno slovo – kompanija koja ti pruža uslugu registracije nazivamo registrar (sajtovi i kompanije kod kojih registruješ domen – GoDaddy, NameCheap, Network Solutions…), a kompanija koja održava imenik domena je registar (kompanija doMEn). To bi se u stvarnom životu i tržištu preslikalo ovako: želiš da registruješ svoj domen, pretražuješ sajt www.domain.me i tražiš odgovarajuće ime domena. Zatim, nailaziš na slobodan domen koji savršeno opisuje tvoj biznis, ali registraciju ipak NE vršiš na našem sajtu.

Podsjećamo te, mi održavamo imenik domena i pružamo ti priliku da posjetiš nekog od preko 350 akreditovanih registrara širom svijeta. Dalja odluka je na tebi, a domen ćeš vjerovatno registrovati tamo gdje je usluga za tebe povoljna.

U svemu ovome jasno ti je da za nas jednu od krucijalnih uloga imaju registrari koji omogućavaju registraciju domena. Neki od njih, najveći su na kineskom tržištu, neki su poznati u zemljama španskog govornog područja, neki su dominantni u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, neko čija je reputacija u prvim godinama poslovanja omogućila da .ME izraste u ono što je danas, je najveći globalni registrar GoDaddy. Kažemo “najveći globalni” jer je od ukupnog broja registrovanih domena, kod GoDaddy registrovano je čak 14.60% (uporedbe radi, najveći nakon njega, NameCheap, ima svega 2.71% tržišta). Kada se nalazite na “policama” ovakvih kompanija, niko ne dovodi u pitanje kvalitet proizvoda.

Upravo njihova reputacija kao globalne kompanije, koja je investirala svoju reputaciju u .ME projekat, omogućila je da druge velike korporacije registruju .ME domen i odluče se da svoje globalne biznis operacije povjere .ME domenu. Na taj način, dodatno je pružena sigurnost svim malim kompanijama ili pojedincima da ukažu povjerenje .ME, da registruju domen i podignu svoj veb sajt.

Tako je činjenica da je GoDaddy jedan od osnivača kompanije koja upravlja crnogorskim nacionalnim domenom, odjeknula u biznis svijetu i postala ulaznica za  prodore na nova tržišta za koja se nije moglo pretpostaviti da će “reagovati” na crnogorski proizvod.

Da, milion registrovanih domena koji smo zabilježili predstavlja uspjeh – ali bitno je istaći da je to uspjeh cijelog tima. Čitavog tima kompanije doMEn, čitavog tima kompanije Afilias, čitavog tima kompanije GoDaddy, te svih registrara sa kojima sarađujemo, kao i članova lokalne zajednice čiji smo dio. Od svega toga, činjenica da smo uspjeli da izgradimo izuzetno jaku zajednicu je ono što nas čini nas čini izuzetno sretnima i ponosnima. Više o tome kako se godinama razvijao biznis, pišemo uskoro.

Lokalna zajednica uvijek je bila u fokusu interesovanja – kompanija doMEn je u svojih prethodnih 11 godina poslovanja, preko milion eura investirala u društveno odgovorne aktivnosti koje su mladima u Crnoj Gori pružale priliku da se upoznaju sa svijetom interneta i novih tehnologija. Više o tome na www.stemedukacija.me.

Serijal #doMEnPriča dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Serijal ima za cilj da, kroz niz informativnih i edukativnih sadržaja, upozna javnost sa načinom na koji funkcionišu internet domeni i izazovima sa kojima se susreće ova industrija.

Author: Anastasija Šovran

Anastasija Šovran je menadžerka društvenih mreža u Digitalizuj.Me. Još od osnovne škole voli volonterizam, umjetnost i dva najhejtovanija predmeta, matiš i fiziku. Kada ne crta, isprobava svakojake recepte ili igra “The Last of Us”, voli da putuje i smara mlađu sestru. Budući arhitekta, mašta o svom stanu u centru Londona i bubble tea prodavnici koja će biti prikladno smještena preko puta.

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. #doMEnPriča: Saznaj kako je izgrađen .ME brend – My Blog - […] kada znamo da je .ME bio najbrže rastući ccTLD u Evropi i da je dosegao magičnu brojku od milion…

Vaše mišljenje: