Digitalizuj.me Movie Nights (8/10)

Nakon što smo u prošlom postu zagazili u top 20 Digitalizuj.me filmskih preporuka, danas prelazimo na filmove na pozicijama od 15. do 11:

15. “American Gangster” (2007), SAD

american-gangster

U filmu American Gangster, Denzel Washington glumi Franka Lucasa, mirnog ličnog vozača jednog od glavnih šefova crnačke mafije u gradu. Kada mu šef umre, u mafiji nastaje haos, niko ne zna se ko će da ga naslijedi, i tu upada Frank, koji svojom, do tada, prikrivenom genijalnošću uspijeva da iskoristi pukotinu u strukturi, i počinje da gradi svoju malu imperiju. U gradu pravi totalni monopol na tržištu droge, postaje lokalna zvijezda, ali problemi počinju kada se u priču uključi Richie Roberts (Russel Crow), narko-detektiv, koji počinje da biva opsjednut Lucasom. Životi njih dvojice će se međusobno uplesti na vrlo interesantan način, upakovan u stilu režisera ovog filma, Ridley Scotta.

Zanimljivosti: U sceni u Madisson Square Gardenu, na boks meču, od ukupno 1.500 gledalaca, samo 650 su bili pravi ljudi. Ostalo su bile lutke u ljudskom obliku.

Kad je Frank Lucas uhapšen, Richie Roberts, čovjek koji ga je uhapsio, je postao njegov advokat. I ne samo to. Kada je Frank dobio dijete, Richie ga je krstio.

Ocjena na IMDB: 7.8

Ocjena na Rotten Tomatoes: 76%

14. “Cidade de Deus” – City of God (2002), Brazil

city of god

Film “City of God” je zasnovan na istinitoj priči o životu u jednoj od najozloglašenijih favela u Rio de Žaneiru (Cidade de Deus), priči o trgovini drogom, pljačkama, ubistvima, i o užasnoj sudbini djece ubica iz ovih krajeva. Ovaj film nam otkriva najmračniju stranu najveće južnoameričke države, i, ukoliko neko na ljeto planira da ide u Brazil na Svjetsko prvenstvo u fudbalu, savjetujem mu da ne gleda ovaj film, jer mu posle neće biti svejedno. 🙂 Za “City of God” kažu da je jedan od najboljih filmove u istoriji brazilske kinematografije, ako ne i najbolji, i ja vam od srca preporučujem da ga odgledate.

Zanimljivosti: Svi statisti i sporedni glumci u ovom filmu su stvarno iz favela Rio de Žaneira, i na snimanje su dovedeni kako bi film bio što više autentičan. Čak je par njih bilo upravo iz ozloglašene favele Cidade de Deus (Božiji grad), po kojoj je ovaj film i dobio ime.

Ocjena na IMDB: 8.7

Ocjena na Rotten Tomatoes: 90%

13. “Coming to America” (1988), SAD

Coming-to-America

Coming to America” je uvijek bila, i uvijek će biti moja omiljena komedija! Najsmješniji čovjek na svijetu, kako ga mnogi nazivaju, Eddie Murphy, je princ jedne izmišljene afričke države, po imenu Zamunda, koji, u potrazi za ženom svog života, odlazi u Ameriku, obasut tonama zlata. Kako je u pitanju komedija, i kako nema previše radnje o kojoj bih vam mogao pisati, ostavljam vas da uživate u ovom, siguran sam, najboljem i najsmješnijem filmu u kojem je Eddie Murphy ikad glumio.

Ocjena na IMDB: 6.9

Ocjena na Rotten Tomatoes: 68%

12. “There will be Blood” (2007), SAD

there will be blood

There will be Blood” nije film koji bih preporučio baš svakome. Rijetko ozbiljan, težak i slojevit film koji obrađuje temu pronalaska nafte u Americi, krajem 19. i početkom 20. vijeka. Oskarom za ovaj film nagrađeni Daniel Day-Lewis glumi Daniel Plainviewa, jednog od najuspješnijih pronalazača nafte u Americi, koji funkcioniše kroz cijeli svoj život kroz surovost, pohlepu i mržnju. Ono što ovaj film definitivno čini toliko posebnim je harizmatičnost glavnog lika, fenomenalna gluma Daniel Day-Lewisa, kao i sjajna režija Paula Thomasa Andersona. Ovo je jedan od onih filmova za koji će neki reći da je dosadan, i da se u njemu ništa ne dešava, a neki (kao što sam ja) će u njemu vidjeti jedno pravo remek djelo.

Zanimljivosti: Uloga je od početka bila namijenjena Daniel Day-Lewisu. Da je on odbio, film ne bi ni bio snimljen.

Svaku srijedu veče u toku snimanja, cijela ekipa koja je radila na filmu je večerala krvavi biftek uz dodatak čiste votke (to je bio glavni obrok Daniela Plainviewa u filmu), kako bi se što više uživjeli u njegov lik.

Ocjena na IMDB: 8.1

Ocjena na Rotten Tomatoes: 91%

11. “Citizen X” (1995), SAD i Rusija

citizen X

“Citizen X” je istinita priča o najmonstruoznijem serijskom ubici u istoriji Rusije. Za vrijeme Hladnog rata, u jednoj šumi je nađeno osam tijela, okrutno ubijenih i silovanih maloljetnih djevojčica. Za glavnog istražitelja policija imenuje forenzičara kojeg glumi Stephen Rea, koji na esktravagantni način istrage, za to doba, pokušava da nađe ubicu. U međuvremenu, na površinu isplivavaju nove žrtve, i što ih je više, to komunistička birokratija više usporava tok istrage. Ovo sve traje godinama, i dok je ruska javnost očajna u pokušajima da zaustavi ubicu, i, dok roditelji godinama nisu puštali djecu da izlaze sama iz kuće, ovaj serijski ubica je uvijek nalazio način da ispuni svoje bolesne hirove. U proučavanje psihološkog profila se, vremenom uključuju i pukovnik ruske armije (Donald Sutherland) i poznati psihijatar (Max Von Sydow), i klupko počinje da se odmotava…

Zanimljivosti: Čuveni serijski ubica, Andrej Čikatilov, po kome je ovaj film i napravljen, je iza sebe ostavio 52 žrtve, od kojih je svaku silovao i mučio do krajnjih granica.

Ocjena na IMDB: 7.7

Ocjena na Rotten Tomatoes: 86%

—————————————————————————————————————————-

Sve ove filmove sa odličnim snimcima možete pronaći na sajtu Pirate Bay, ali ih nemojte skidati jer je piraterija u Švedskoj Crnoj Gori zakonom zabranjena. :)

Author: Luka Radunović

Osim marketinga (pogotovo digitalnog, kojim se i bavim), jako volim i interesuju me svi mogući filmovi i serije, a pratim i globalne političke trendove i fudbal (pogotovo Juventus). Osim na Digitalizuj.me, moje "umotvorine" o filmovima možete pronaći i na Kokice.me. :)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Digitalizuj.me Movie Nights (8/10) | Kokice.me - […] POST JE PRVOBITNO OBJAVLJEN NA SAJTU DIGITALIZUJ.ME (ISTI […]
  2. Digitalizuj.me Movie Nights (9/10) | Kokice.me - […] filmova iz prošle nedjelje, ove konačno ulazimo u 10 najvećih Digitalizuj.me Movie Nights preporuka, na pozicijama od 10. do…

Vaše mišljenje: