Flying Friends – kako su zmaj i zec postali najbolji prijatelji! :)

Danas se na AppStoreu pojavila nova igrica Flying Friends! Kreatori igrice su naši prijatelji iz hrvatske kompanije IT4U, pa smo imali ekskluzivnu priliku da probamo igricu (odmah smo se navukli), ali i da im dosađujemo pitanjima zbog vas! 🙂

Optimized-iPad_splash (1)

1.Na poslednjem Webfestivalu vaša aplikacija Apsurdistan je dobila specijalnu nagradu za originalnost. Možete li nam reći nešto više o toj aplikaciji i kako ste došli na ideju da napravite aplikaciju koja služi za skupljanje apsurda u Hrvatskoj  i regionu?

Priča o Apsurdistanu počela je sa Sašom Cvetojevićem i njegovom čestom spominjanju izraza Apsurdistan. U zajedničkom razgovoru došli smo na ideju kako bi bilo dobro napraviti portal naziva gdje bi posjetitelji upisivali svoje apsurde. Ideja je stajala pet mjeseci dok nismo sjeli jedan dan i u nekoliko sati složili portal – Apsurdistan.in. U prvih nekoliko dana zabilježili smo preko 25,000 posjeta i napravili promjene u dizajnu i logici kako bi podržali veći broj apsurda.

2.Još jedan odlična aplikacija pod imenom Habbits je iz vaše kuhinje, koliko je u upotrebi ova aplikacija, odnosno kakav je feedback korisnika i koliko ljudi u ovim krajevima znaju za ovakve aplikacije i koliko ih koriste?

 Prvu verziju aplikaciju za djecu Habbits smo razvili prije dvije godine. Nakon nekoliko mjeseci predstavljanja uspjeli smo osigurati akceleratorsku investiciju u bugarskom LAUNCHubu gdje smo unaprijedili projekt i suzili ciljanu skupinu na djecu od 3 do 8 godina. Prije godinu dana smo izdali tu unaprijeđenu verziju i do sada imali 80,000 preuzimanja. Kako aplikacija nije ograničena regijom, nismo niti imali posebne marketinške aktivnosti vezane uz nju u našoj regiji. Tako u Hrvatskoj imamo 300 korisnika, u Sloveniji 93, BiH 93, Srbiji 235, Crnoj Gori 32 i Makedoniji 48. Najviše korisnika imamo u Španjolskoj i Njemačkoj i odande često dobijamo mailove podrške.

3.Napravili ste još jednu odličnu igricu kada je razvoj Flying Friendsa počeo?

Razvoj Flying Friendsa je počeo 10.02. nakon manije oko Flappy Birda. S obzirom da imamo izvrstan tim koji uključuje developere i ilustratore, odlučili smo da je vrijeme za izdavanjem igre u vlastitoj produkciji.

Optimized-IMG_0133

4. Kada  Flying Friends izlazi, za koje platforme je namenjena i kome je namenjen (iako ne sumnjamo da će je igrati oni od 7 do 107)?

Flying Friends izlaze 8. marta za iPhone i iPad. Ukoliko će reakcije igrača biti pozitivne, napraviti ćemo i Android verziju. Ciljana skupina su igrači koji žele odigrati jednostavnu igru. No, za potpuni doživljaj potrebno je taktizirati i planirano kupovati poboljšanja kako bi se osvojilo što više bodova.

5.Možete li ukratko objasniti koncept Flying Friendsa?

Igrač kontrolira dva prijatelja, zmaja i zeku. Kontrole su jednostavne, dovoljno je dodirnuti ekran kako bi zmaj i zeko poletjeli. Na putu će nailaziti na prepreke, stabla i kamenje, koje je potrebno izbjegavati. Dodir s preprekom znači pad i pokretanje igre iz početka, a uspješno izbjegavanje prepreka donosi zvjezdice. Osim prepreka, na putu će nailaziti i na poboljšanja. Žuta zvjezdica donosi pet ili više zvjezdica, crvena zvjezdica deset ili više zvjezdica, puž usporava vrijeme i donosi dodatne zvjezdice za svaku izbjegnutu prepreku, ptica uklanja drvene prepreke, zeko uklanja kamene prepreke. Skupljene zvjezdice moguće je zamijeniti za nadogradnju poboljšanja, a ukoliko je igrač nestrpljiv, moguće je dokupiti zvjezdice. Nadograđena poboljšanja omogućuju lakše skupljanje zvjezdica. Zvjezdice skupljene u jednoj igri ujedno predstavljaju i bodove, a igrači se na Game Center listi natječu tko će imati više sakupljenih bodova. Pored liste igrača s najviše bodova i najvišom razinom postoji i dvadesetak postignuća koja nije lako postići. Početna razina je relativno lagana, a igra postaje teža kako vrijeme odmiče.

Optimized-IMG_0134

6.Kako ste došli na ideju da Flying Friends budu baš zmaj i zeka?

 Tražili smo lika koji bi bio bizaran i došli do ideje da su zmaj i zeko dovoljno bizarni, ali i zabavni. Željeli smo da zeko može ići po zemlji, pa smo ga stavili u kolica kako bi se bezbrižno kotrljao.

7. Da li je i koliko zahtevnije praviti igrice za „decu“ od aplikacija za odrasle?

Igra mora buditi emociju, bez obzira na ciljanu skupinu. Djeca se teže vežu uz jednu igru, ali kada se vežu, budu vjerna publika. Smatramo da odrasli češće traže jednokratnu jednostavnu zabavu, a ukoliko im takav produkt može ponuditi nešto više, mogli bi se “navući”. U slučaju Flying Friendsa nismo puno komplicirali, spojili smo poslovnu logiku Temple Runa s upravljanjem Flappy Birda i nadamo se najboljem.

8. Koliko vaš Flying Friends ima sličnosti sa Flappy Birds, igricom koja je zaludela svet?

S obzirom da je igra nastala frustracijom na više od 120 prvih mjesta na App Storeu, možemo reći da je Flappy Bird potaknuo razvoj Flying Friendsa.

9. Planirate li uskoro da pokrenete neki sličan projekat?

U planu je još jedna tematska igra koja će izaći u petom mjesecu, taman prije svjetskog nogometnog prvenstva.

A sad pravac Appstore i downloadujte Flying Friends, i neka frustracije počnu. 😀

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: