15 činjenica koje (vjerovatno) niste znali o Starbucksu!

Sa zaradom od 10,7 milijardi dolara prošle godine i 16.850 prodavnica u 40 država, očigledno je da je Starbucks najveći prodajni lanac kafa na svetu. Ovaj gigant je u januaru proslavio 40-godišnjicu postojanja i, očigledno, nema namjeru da uspori svoj rast, a njegov brend je toliko poznat da više, bukvalno, nema potrebe da stavljaju svoje ime na čaše koje prodaju.

U poslednjih nekoliko meseci, Starbucks je najavio partnerstva sa drugim kafe-prodavnicama i maloprodajnim lancima, i predstavio je nove sadržaje. Na primer, u nekim kafićima uz svoju kafu možete popiti i čašu vina. Takođe su odlučili da svoj biznis prebace u online svet, a svi smo, verovatno, upoznati sa njihovom kampanjom “slanja” kafe preko Twittera. Starbucks se toliko brzo širi da će uskoro biti jednako prodavnica (kafića) u Kini kao i u Americi… Evo i nekih zanimljivosti o ovom brendu za koje (verovatno) niste znali:

Starbucks-Logo-Wallpaper-starbucks-3208054-1440-900

1. Starbucks u proseku otvara po dve prodavnice dnevno još od 1987. godine.

2. Grad Santa Fe Springs u Kaliforniji ima najveći broj Starbucks radnji po kilometru kvadratnom, i to 560 radnji na 40 kilometara kvadratnih površine.

3. Broj zaposlenih u Starbucksu 2010. godine je iznosio 137.000 ljudi, što je duplo više od populacije Grenlanda.

4. Prva prodavnica u Kini otvorena je 1999. godine u Pekingu. Danas u Kini postoji 376 prodavnica, a ove godine planiraju da ih otvore preko 1000.

5. U toku meseca, prosečni kupac poseti Starbucks šest puta, a lojalni kupac preko 16 puta.

china-starbucks

6. U Starbucksu možete naručiti ukupno preko 87.000 kombinacija napitaka.

7. Originalni Starbucks u Seattleu je prvo prodavao isključivo čaše od 8 unci. U toku ekspanzije, dodali su  čaše od 12 i 16, i odustali od onih veličine 8 unci, zatim su dodali one od 24 unce, i na kraju se odlučili da u svoju ponudu uvrste dobro poznate čase od 30 unci, koje se u Starbucku nazivaju “Trenta”.

8. Trenta ima kapacitet od 916 mililitara, što je, u stvari, veći kapacitet nego što ima prosječni stomak, u koji najčešće može da stane oko od 900 mililitara tečnosti.

9. Starbucks Grande kafa ima 320 miligrama kofeina, što je četiri puta veći iznos nego u Red Bullu.

10. Starbucks kolač od cimeta ima više kalorija nego McDonald’s Quarter-pounder sa 480 kalorija.

Untitled

11. Najdalji Starbucks u SAD se nalazi na Aljasci, i udaljen je od onog u Seattleu 1.680 kilometara.

12. Kompanija Starbucks godišnje na osiguranje zaposlenih troši 300 miliona dolara, što je više nego što godišnje potroši na zrna kafe.

13. Starbucks godišnje iskoristi preko 93 miliona galona mleka što je dovoljno da se napuni 155 olimpijskih bazena.

14. Starbucks koristi 2,3 milijarde papirnih čaša godišnje.

15. Prvo ime Starbucksa je trebalo da bude Peokud (ime broda iz Mobi Dicka).

moby_dick_blog

 

Izvor: Business Insider

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: