Besplatna online doMEn škola programiranja za sve osnovce i srednjoškolce

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore organizuju dvanaestu po redu DoMEn školu programiranja za sve zainteresovane osnovce i srednjoškolce, koja će početi sa prvim video lekcijama u subotu, 17. oktobra. Uslijed pandemije virusa korona, a u cilju zaštite kako polaznika, tako i predavača Škole programiranja, organizatori su se ove godine odlučili za online izdanje časova, uz pomoć kojih će sva zainteresovana djeca moći da uče programiranje i kod svoje kuće.

Kurs mogu pratiti svi učenici sa elementarnim znanjem upotrebe računara, a cilj je sticanje osnovnog znanja iz oblasti programiranja, kao i razvijanje algoritamskog načina razmišljanja kod djece.

“Čekali smo da počne školska godina i u skladu sa epidemiološkom situacijom ocijenimo kako je najbolje ovog polugođa realizovati Školu programiranja, za koju je i prije objavljivanja prvih informacija, vladalo veliko interesovanje. Kako ne bismo razočarali mališane, a istovremeno ih i zaštitili u trenutnoj situaciji, odlučili smo se za online časove koje će moći da prati svako dijete u Crnoj Gori kod svoje kuće.” kazao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn.

U prethodnih 12 godina, kroz DoMEn školu programiranja prošlo je preko 1000 mladih, a svake godine časovi su organizovani u salama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ove godine, kako bi što veći broj djece mogao da prati časove bez izlaganja riziku, dva kursa za početnike biće dostupna online u obliku video lekcija koje će organizatori svake sedmice objavljivati na portalu www.stemedukacija.me. Kurs u programskom jeziku Scratch, namijenjen je mlađim osnovcima uzrasta do VI razreda i časove će snimati profesorica Helena Đurović, dok će časove u programskom jeziku C++, za sve osnovce i srednoškolce koji do sada nisu učili programiranje, kroz video lekcije držati profesor Goran Šuković. Na taj način, veliki broj djece koja nisu nikad imala priliku da uče programiranje, ove godine će to moći uz novi online resurs.

DoMEn škola programiranja će nove lekcije objavljivati svake subote, a osim na portalu www.stemedukacija.me, časovi će trajno ostajati dostupni i na YouTube kanalu portala STEM edukacija. 

Organizatori takođe najavljuju i online takmičenje koje će svakog mjeseca testirati koliko su djeca koja prate video lekcije naučila: “Na kraju svakog mjeseca, djeca koja prate video lekcije, imaće priliku da pokažu koliko su naučila kroz online takmičenje DoMEn kup. Pored zadataka iz pređenog gradiva, imaće i po jedan takmičarski, namijenjen onima koji su učili programiranje i ranije. Pobjednik DoMEn kupa i osvajač vrijedne nagrade biće onaj koji na kraju takmičarskog ciklusa sakupi najviše poena. Nadam se da će i ovo biti dodatna motivacija za mlade da naprave svoje prve korake ka karijeri programera.” istakao je Lešić.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava je svake godine u potpunosti je besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Zainteresovani za DoMEn školu programiranja se mogu više informisati na portalu www.stemedukacija.me.

Author: Anastasija Šovran

Anastasija Šovran je menadžerka društvenih mreža u Digitalizuj.Me. Još od osnovne škole voli volonterizam, umjetnost i dva najhejtovanija predmeta, matiš i fiziku. Kada ne crta, isprobava svakojake recepte ili igra “The Last of Us”, voli da putuje i smara mlađu sestru. Budući arhitekta, mašta o svom stanu u centru Londona i bubble tea prodavnici koja će biti prikladno smještena preko puta.

Share This Post On

Vaše mišljenje: