Adelante movement – O putu kojim žene preduzetnici treba da krenu

Tek što sam se počela oporavljati od dvadeset-časovnog puta od Podgorice do Los Angelesa, i spremala se da foto-aparatom “napadnem” Hollywood i Beverly Hills, dobila sam ponudu od prijatelja da mu pravim društvo na “nekoj” konferenciji. Između ostalog, kaže on meni: “organizatori su neke uspješne i uticajne žene, i ja sam te registrovao za konferenciju.” “U redu”, kažem, “meni je ionako sve novo i uzbudljivo.”

svetlana-radonjic-1

Nakon pravog uživanja koje sam doživjela razgledajući raznovrsnosti Los Angelesa u putu ka konferenciji, i nakon kratkog traženja prave sale u ogromnom Los Angeles Convention Centeru, stižemo tačno na vrijeme za registraciju. Ulazimo u salu i  na video bimu se  pojavljuje program konferencije. “Iznenađenost” je nedovoljna riječ kojom bih opisala kako se osjećam u tom momentu. Čitam imena gostiju i ne mogu da vjerujem da se nalazim među ženama koje su pravi lideri u svijetu biznisa i marketinga. Ovakva prilika je zaista rijetka za nas koji dolazimo iz malih zemalja kao što je Crna Gora. To su ličnosti o kojima obično čitamo u Forbes ili TIME magazinu, ne očekujući da ih ikad lično upoznamo…

Da vas više ne bih držala u neizvjesnosti, konferenciju je organizovao, u okviru svoje turneje za 2014. godinu, Adelante Movement, na čelu sa Nely Galan, koja je prva latino predsjednica američke televizijske mreže Telemundo. Nely je, takođe, producent nagrađen Emijem, kao i prva latino žena koja je učestvovala u šouu Donalda Trampa, kod nas prevedenog kao Šegrt (The Celebrity Apprentice with Donald Trump on NBC). Od 1994. godine, Nely ima svoju medijsku kuću i zaslužna je za kreiranje i produkciju hit reality programa po imenu The Swan.

svetlana-radonjic-Nely Galan

sa Nely Galan

Glavna misija Adelante Movementa je socijalno, ekonomsko i političko ujedinjenje latino žena. Cilj im je da se na jednom mjestu objedine informacije, podrška, trening i svi ostali resursi potrebni latino ženama da započnu i razviju svoje preduzetničke ideje. Ili, kako oni iz Adelantea kažu: “We want to connect Latinas to jobs, start-up money, franchise and entrepreneurial opportunities.” Sponzorisana od strane Coca-Cola, konferencija je organizovana pod imenom “Latino žene u digitalnoj eri” (Latino Women in Digital Era). Glavna ideja ove konferencije je da se preduzetnicama naglasi da je prisustvo njihovih biznisa u digitalnom prostoru skoro imperativ da bi mogle biti konkurentne u savremenom biznis okruženju, a u nedostatku početnog kapitala – to je možda i jedini način na koji mali biznisi mogu biti primijećeni od strane velikog broja ljudi.

Nely je za ovu priliku pozvala nikog drugog do Sheryl Sandberg, koja je COO (Chief Operating Officer) Facebooka, jedna od pedeset najmoćnijih žena u biznisu na Fortune listi i jedna od sto najuticajnih osoba u svijetu po TIME magazinu. Pored toga, Sheryl je i autor bestsellera “Lean In: Women, Work, and the Will to Lead”, u kojoj konstatuje da i pored toga što su, već punih trideset godina, pedeset posto svih Amerikanaca sa fakultetskom diplomom – žene, muškarci i dalje zauzimaju većinu liderskih pozicija, kako u politici, tako i u biznisu. Ona u knjizi ispituje razloge koji zaustavljaju ili usporavaju žene na putu zauzimanja većeg broja liderskih pozicija, objašnjava korijene ovog problema i daje ubjedljiva zdravorazumska rješenja koja ohrabruju žene da ostvare svoje potencijale…

Kao što je bilo i za očekivati na osnovu njene biografije, Sheryl je vrlo inspirativan govornik (toliko je inspirativna da, da nisam imala kartu tek za avgust, vratih se ja odmah da podignem žensku revoluciju u Crnoj Gori. 🙂 ). Opet, kao i u svojoj knjizi, kroz priče iz svog života, ona pokušava da objasni ženama da, ako je ona mogla da se probije i pozicionira u “muškom” svijetu biznisa, to može i bilo koja od nas – ako to stvarno želi i ima ideje i ciljeve u koje vjeruje. Vrlo bitan segment cijele priče je i to da ona nije latino žena, a, avaj, prolazila je kroz iste ili slične borbe na svom putu, i zbog toga ona poziva sve žene da se udruže i pomažu jedna drugoj dijeljeći svoja iskustva, šireći informacije i druge resurse. Sheryl zastupa teoriju, a Nely se slaže, da žene u biznisu ne treba da nastupaju kao muškarci da bi bile uspješne, već treba da pokažu svoje snage i sposobnosti koje su možda drugačije, ali su podjednako, ako ne i više, efektivne nego one muške…

svetlana-radonjic-Sheryl-Sandberg

sa Sheryl Sandberg

Nakon odlaska Sheryl sa scene (jedina od publike uspjeh da se fotografišem sa njom prije nego što ju je ozbiljno lično obezbjeđenje odvelo), nastupile su izvrsne menadžerke iz Googlea, Twittera, Facebooka i Comcasta, a zatim predstavnici uspješnih online biznisa:  Katy Cano-Murillo, Giahda Aquirre de Carcer i Rudy Mancuso.

Uspješne životne i poslovne priče svih gostiju su jedinstvene, inspirativne i vrijedne interesovanja, i sve ih možete naći na internetu, što vam ja toplo preporučujem. Ono na šta bih se osvrnula je činjenica da se poruke sa ove konferencije, iako prevashodno namijenjene inspiraciji i podršci latino žena, zapravo, odnose na bukvalno sve žene svijeta.

Žene treba da rade zato sto hoće, a ne zato što moraju. Da to ne čine zbog pukih feminističkih pobuda, nego radi poboljšanja kvaliteta života svoje djece i porodice. Preuzimanjem odgovornosti za svoju finansijsku situaciju, žene povećavaju snagu svog glasa u kompletnom društvu.

So, girls lean in! Or Chicas, adelante!

Autor: Svetlana Radonjić, bečelor menadžmenta

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: