CoronaThon: Ovih 15 timova odabrano je za prvi crnogorski onlajn hakaton

Stručni žiri CoronaThon.me odabrao je 15 najboljih ideja i timova koji će učestvovati u finalnom takmičenju od 24-26. aprila. Coronathon.me je prvi onlajn hakaton u Crnoj Gori, koji organizuju  Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture u partnerstvu sa udruženjima DevClubDigitalizuj.Me, kompanijom AlicornNaučno-tehnološkim parkomInvesticiono-preduzentničkim centrom Tehnopolis i Mtel digitalnom fabrikom. Medijski partneri događaja su RTCGTelevizija VijestiND Vijestiportal Analitika i CDM.

Ključni kriterijumi za odabir bili su: održivost, mogućnost replikacije rješenja, uticaj, izvodljivost, vremenski rok i inovativnost. Tokom predstojećeg vikenda, finalisti će uz podršku mentora raditi na izradi predloženih rješenja. Odabrana rješenja fokusirana su na tri prioritetne oblasti: zaštita života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka ili obezbjeđivanje održive budućnosti.

Petnaest finalista hakatona Coronathon.me su:

Breaking Bad ima ideju da kreira aplikaciju koja će omogućiti građanima da što manje vremena izgube u potrazi za ljekovima kojih nema u svim apotekama. Aplikacija će korisnicima pružiti brzu pretragu po nazivu lijeka uz informacije o lokaciji/apoteci u kojoj se može naći traženi lijek. Tim čine studenti računarskih nauka Teodora Benić, Nikola Lešić, Vasilije Rakočević i Filip Radvić.

Corona CheckUp nudi praktično rješenje koje bi poslužilo zdravstvenim radnicima i građanima za analizu geolokacijskih podataka o broju inficiranih. A istivremeno bi omogućila građani da provjere rizik od infekcije kroz niz personalizovanih pitanja u zavisnosti od simptoma i demografskih podataka koje pruže. Tim čine Nikola Ljumović, Ana Jokić, Milena Popović Samardžić i Milena Petrović.

Doorg ili kako u prijavi kažu – Door to Government, je tim koji ima ideju da kreira ekstenziju uz koju će građani moći na brz i jednostavan način da dostave upit odgovarajućoj državnoj instituciji bez odlaska na šalter. Da građani više ne čekaju u redovima, mogli bi se pobrinuti Dušan Sekulić, Đorđe Lacmanović, Vuk Samardžić i Mileta Dulović.

Mentalika je odlučila da udruži snage programera, psihologa i UX/UI dizajnera pa će na razvoju Android i iOS aplikacije koja pruža podršku mentalnom zdravlju u kriznim situacijama zajedno raditi Branka Ćalasan, Jovana Strugar, Marko Tasić, Savo Popović i Kosta Bajović.

Open Box Studio nudi rješenje koje će pomoći u tome da predmeti koje svakodnevno dodirujemo budu napravljeni od materijala na kojem je dokazano da virusi kratko opstaju. Oni bi uz pomoć nove tehnologije 3D štampe pravili najčešće dodirivane predmete od bakra. Ovaj tim čine Miloš Radović, Tina Kuzman i Una Jovović.

Parapet će kreiranjem posebne platforme ili društvene mreže kako oni kažu, omogućiti da svi koji nude određene usluge ili vještine (čuvanje djece, fotografisanje, grafički dizajn, prevođenje, zanatske usluge…) kreiraju profil i omoguće veću vidljivost od standardnih malih oglasa. Tim čini grupa prijatelja – Marko Babić, Balša Milunović, Matija Brajović, Filip Đurišić i Mladen Mihailović.

Psihoteka smatra da je očuvanje mentalnog zdravlja osnov za prevazilaženje krize. Nakon što su već kreirale vodič za prevazilaženje izolacije, psihološkinje ovog tima imaju u planu veb aplikaciju koja bi vodič učinila interaktivnim. Tim čine psihološkinje – Jevrosima Pejović, Branka Nikočević, Mina Gazivoda i Milena Žujović, uz podršku programera Dragana Gazivode, kao i ekspertkinje iz oblasti dizajna i marketinga na društvenim mrežama – Zombijane Bones.

RemRes tim uviđa da pandemija potpuno mijenja industriju proizvodnje medicinske opreme, a oni imaju ideju da naprave „remote“ respiratore (RemRes) i dodatak koji se može instalirati na postojeće respiratore kako bi se i njima moglo upravljati sa udaljenih lokacija. Tim čine student elektortehnike, Edin Hot, kao i doktorand elektrotehnike, Alija Dervić.

Štreberko tim želi da razvije virtuelnog karijernog mentora koji će pomoći svima onima koji traže posao – od uređenja LinkedIn profila do strategija traženja posla i snalaženja tokom samog intervjua. Štreberko će se pobrinuti da svi oni koji tokom obrazovanja nisu stekli ovakve vještine to sada dobiju, a njihov tim čine Milo Radulović, Srđan Tomović i Marina Đurđić.

Team Respira želi da pomogne zdravstvenom sistemu tako što će izraditi jeftine mehaničke respiratore. S obzirom da je potražnja za ovim uređajima u porastu širom svijeta, oni vjeruju da mogu da povećaju ponudu i budu konkurentni na tržištu. Ovaj tim čine čine diplomirani inženjeri Ilija Vuksanović, Spasoje Šćekić, Filip Asanović i Božidar Pavlović, Žanka Anđelić i Ardijan Mavrić.

The duo ima u planu kreiranje platforme na kojoj bi sva fizička i pravna lica mogla da ponude svoje resurse koje trenutno ne koriste. Oni bi usluge ustupali bez ikakve nadoknade, a istovremeno zarađivali od njih ili zasnivali partnerski odnos sa korisnikom. Da ova ideja dobije finalnu formu, pobrinuće se preduzetnici – Uroš Bulatović i Andrej Šeter.

Tim AB+ namjerava da česte objave na društvenim mrežama o hitno potrebnim jedinicama krvi zamijeni mobilnom aplikacijom i veb sajtom na kojem će dobrovoljni davaoci, ali i oni kojima je krv neophodna, moći da imaju uvid u informacije o zalihama u njihovom gradu ili obližnjoj bolnici. Tim AB+ čine Stefan Fuštar, Danijela Marković, Miljan Marković i Vuk Đuranović.

Tim Moja Crna Gora App će omogućiti internet prezentaciju svim biznisima, a uključivanje geolokacije olakšaće pronalaženje kompanija. Osim ovih funkcija, aplikacija predviđa i kupovinu poklon vaučera, sistem dostave ili naručivanja i međusobno povezivanje preduzetnika. Ovaj tim čine Dario Vuksanović, Vanja Vuksanović, Krešimir Miljanić, Saša Banjac i Branko Pejić.

Trguj.Me ima namjeru da kreira online prodavnicu kojoj bi prioritet bila prodaja proizvoda domaćih proizvođača, koji ne bi imali nikakve troškove izgradnje posebne web prodavnice, a čak bi i dio digitalnog marketinga bio automatizovan. Ovakvo rješenje pokušaće da tokom dva dana pretvore u sajt za kupovinu Tijana Soković, Vesna Ivanović, Sanja Lazić, Marina Radunović i Ivan Radunović.

Tatijana i Aleksandar Dlabač, članovi tima YouLearn, platformu najjednostavnije opisuju kao “YouTube za učenje”, a cilj je da stvore mjesto na kom će nastavnici i roditelji moći da kreiraju edukativne igre svojoj djeci. Naglašavaju da će platforma biti posebno pogodna za nastavnike koji će moći da prate napredak svojih učenika i sprovode online testove.

Finale će svi zainteresovani moći da prate putem lajvstrima, 26. aprila – kada će timovi predstaviti rješenja, a potom žiri proglasiti pobjednike. Za nagradni fond, izdvojeno je 13.000 eura. Najbolji tim će za implementaciju rješenja imati na raspolaganju 5.000 eura, drugoplasirani 3.000 i trećeplasirani 2.000, a tri dodatne nagrade iznosiće po 1.000 eura. Odabranim timovima biće na raspolaganju i podrška organizatora u cilju brže realizacije i implementacije.

Za više informacija o hakatonu, posjetite zvanični vebsajt. Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem imejla [email protected] i društvenih mreža: FacebookTwitterInstagram.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: