Digitalizuj.me Movie Nights (7/10)

Nakon Digitalizuj.me preporuka od prošle nedjelje, danas prelazimo na top 20, to jest na filmove na pozicijama od 20. do 16:

20. “Ratatouille” (2007), SAD

ratatouille-207838

Iako nisam veliki ljubitelj crtanih filmova, “Ratatouille” je jednostavno morao da se nađe na ovoj listi. Ovaj crtani film je fenomenalna priča o mladom, neshvaćenom mišu čija je velika strast kuvanje. Kako miševi baš i nemaju svijetlu budućnost u ovoj djelatnosti, Remy (glavni miš 🙂 je primoran na saradnju sa smotanim pomoćnikom kuvara, Linguinijem (on je čovjek 🙂 ), koji, dok kuva genijalna jela po “mišjim” receptima, svog kolegu mora da skriva ispod kuvarske kape. 🙂 Restoran u kojem rade postaje jedan od najpopularnijih u Parizu, međutim, problemi nastaju kada glavni kuvar restorana i Anton Ego, čuveni degustator hrane, počnu da sumnjaju u Linguinijeve kulinarske sposobnosti. Obavezno pogledajte ovaj crtani, jer koliko god godina da imate, slatko ćete se smijati. 😉

Zanimljivosti: U studiju, u kom je sniman film, miševi su godinu dana držani kao kućni ljubimci, da bi producenti i animatori što bolje proučili izgled miševa, kako se, dok se kreću, pomjera njihovo krzno, nosevi, repovi i kandže…

Producentska kuća je imala problema u pronalaženju budžeta za izdradu filma, jer nijedan lanac restorana i nijedan brend hrane nisu htjeli da budu na bilo koji način povezani sa miševima, što je, makar koliko se ja u marketing razumijem, potpuno razumljiva teza. 🙂

Ljudi iz producentskih kuća Disney i Pixar su bili zabrinuti jer niko nije umio da izgovori riječ “Ratatouille”, pa su na svakom posteru i reklami za film u zagradi objašnjavali kako se ova riječ izgovara. Da im se i ja prilagodim, kod nas se kaže: R-a-t-a-t-u-j. Inače, za one koji nisu znali, ratatuj je vrsta hrane. Pogledajte i na slici.

Ocjena na IMDB: 8.0

Ocjena na Rotten Tomatoes: 96%

19. “O Brother, Where Art Thou?” (2000), SAD

O-Brother--Where-Art-Thou--movies-72431_1024_768

Ovaj film, sa jednim od najčudnijih imena u istoriji filma, svojom radnjom definitivno opravdava “čudnost” svog naziva. 🙂 Ovakvo djelo mogu napraviti samo braća Joel i Ethan Coen, režiseri o kojima sam već pisao u nekom od prošlih tekstova. Film “O Brother, Where Art Thou?” je neka vrsta mješavine avanture i komedije koja priča o tri zatvorenika koji bježe iz zatvora, i kreću u potragu za boljim životom. Međutim, njih trojica nailaze na ogroman broj prepreka koje će oni prevazići na vrlo nesvakidašnji način – muzikom. Napravili su pjesmu koja ih je proslavila širom cijele Amerike, ali im je to, naravno, s obzirom da su zatvorenici, donijelo i ogromne probleme. 🙂 Po mom je mišljenju ovo ubjedljivo najbolji film Georgea Clooneya, u kojem je on zaista prevazišao sebe. Pjesma iz filma, “I am a man of constant sorrow”, je, isto kao i u filmu, i u pravom životu postala hit širom Amerike, i čak je dobila nagradu za singl godine od CMA, Udruženja kantri muzičara Amerike. Obavezno je poslušajte, siguran sam da će vam ući u uši, pogotovo nakon što odgledate film. 🙂

Zanimljivosti: Lik kojeg George Clooney igra u filmu je iz Kentuckya, pa je, da bi dobro proučio naglasak koji treba da koristi u filmu, Clooney skriptu poslao svom rođaku koji je, takođe, iz Kentuckya, i koji je trebao da nasnimi kako, Kentucky akcentom, izgovara cijelu skriptu. Ovaj je to, naravno, uradio i poslao mu snimak, ali je Clooney, dok je preslušavao, vidio da mu rođak sve psovke i malčice ružnije riječi uopšte nije nasnimio, već je umjesto njih izgovarao neke sasvim druge riječi koje se rimuju sa tim psovkama, jer ga je bilo stid. 🙂

Pošto je ovaj film ideološki sličan Homerovoj Odiseji, Homer je naveden kao jedan od scenarista filma. 🙂 Međutim, braća Koen tvrde da nikad nisu pročitali Odiseju, već da su je samo proučavali iz filmskih adaptacija i recenzija knjige.

Ocjena na IMDB: 7.8

Ocjena na Rotten Tomatoes: 77%

18. “Scent of a Woman” (1992), SAD

Scent-of-a-Woman-Chris-ODonnell

Prvo što ću naglasiti na prvi pomen filma “Scent of a Woman” je spektakularna gluma Al Pacina. On glumi slijepca, pukovnika u penziji, i, vjerovali ili ne, za ovaj film je dobio prvi i jedini Oskar u svojoj prebogatoj karijeri. Mislim da je to dovoljan razlog da se pogleda ovaj film. Osim toga, priča se vrti o srednjoškolcu Charlie Simsu (Chris O’Donnell) koji je stipendista u jednoj elitnoj školi, i, da bi se izdržavao, prihvata posao da preko vikenda čuva jednog “bezopasnog” slijepog starca (pogađajte ko je to u ovom slučaju 🙂 ). Pukovnik Frank Slade ga, totalno iznenada, vodi na put u New York, gdje svom mladom “pazitelju” pokazuje neke nevjerovatne stvari. Charlie će u međuvremenu imati ogromne moralne nedoumice vezane za njegove prijatelje i karijeru, ali će ga pukovnik naučiti najbitniju lekciju u životu. Što bi rekli Amerikanci – a must see! 🙂 Ovaj film je “vlasnik” i jedne od mojih omiljenih scena ikad u svijetu filma, scene u kojoj “slijepi” Al Pacino i Gabrielle Anwar igraju tango:

Zanimljivosti: Al Pacino i Gabrielle Anwar su svoj savršeni tango ples vježbali pune dvije nedjelje, a snimanje samo te jedne scene je trajalo tri dana.

Al Pacinu je u pripremi za glumu slijepe osobe pomagala škola za pomoć slijepima, i jednom prilikom je izjavio kako mu je osnovna stvar, dok je glumio, bila da ne dopušta svojim očima da se fokusiraju ni na šta.

Poznata je činjenica i da je Al Pacino za cijelo vrijeme snimanja filma, i van seta, u realnom životu ostajao vjeran svojoj ulozi, šetao je po gradu sa štapom i apsolutno nikoga nije gledao u oči.

Skoro sve scene iz hotela su snimane u toku duboke noći da ne bi ometale njegove goste.

Ocjena na IMDB: 8.0

Ocjena na Rotten Tomatoes: 88%

17. “Legends of the Fall” (1994), SAD

Legends-of-the-Fall-legends-of-the-fall-18914312-1200-960

Još jedan film sa fenomenalnom glumom je “Legends of the Fall“, koji se može prevesti kao “Legende o jeseni” ili “Legende o padu”. Oba prevoda nam dočaravaju pravu prirodu ovog filma, sigurno jednog od najtužnijih koje sam ikad gledao. Izvanredni Anthony Hopkins je čuveni poručnik američke vojske u penziji koji se preselio na svoje imanje na selu, i tamo odgaja svoja tri sina, od kojih je srednji Tristan, momak divljeg duha i nezaustavljive želje za upoznavanjem svega što mu je nepoznato, kojeg glumi mladi Brad Pitt. Radnja se odvija početkom 20. vijeka, kada sva tri sina, protivno želji njihovog oca, kao dobrovoljci odlaze u Evropu, da učestvuju u Prvom svjetskom ratu. Kakve će posledice rat imati po njihovu porodicu neću vam otkrivati, već vam ostavljami da uživate u ovom remek-djelu, prepunom emocija, dobre glume, i prelijepih kadrova kanadske prirode.

Zanimljivosti: U ovom filmu, Brad Pitt i Julia Ormond igraju ljubavnike, približno istih godina, dok u filmu The Curious Case of Benjamin Button (2008), Julia Ormond igra kćerku Brad Pitta. On je ’63, a ona ’65. godište.

Producenti su za lokaciju snimanja tražili neko jako suvo mjesto, bez padavina, pa su odabrali okolinu grada Calgary, u Kanadi, poznatom po toploj i suvoj klimi. Međutim, kad je snimanje počelo, u oblasti grada Calgary su u tom periodu zabilježene rekordne količine padavina, i čitav je set morao da bude premješten u Montanu. Na kraju se ispostavilo da je to bila i mnogo jeftinija opcija, pa je producentska kuća na taj način i uštedjela preko dva miliona dolara. 🙂

Ocjena na IMDB: 7.5

Ocjenana Rotten Tomatoes: 56%

16. “Full Metal Jacket” (1987), SAD 

full metal jacket

Film “Full Metal Jacket” je kultna ratna drama, u ovom serijalu često pominjanog, Stanley Kubricka. On je ovaj film podijelio na dva dijela. U prvom je dijelu prikazana jako surova obuka američkih marinaca koji se spremaju za odlazak u Vijetnam, a u drugom kakva je sudbina iste te marince zatekla kad su stigli na ratište. Film prikazuje osim borbi sa neprijateljima,  i teške unutrašnje borbe marinaca, i do srži izučava različitosti njihovih psiha. Jako slojevit, dubok i realan film, začinjen genijalnom režijom čuvenog Kubricka je sigurno jedan od težih i depresivnijih filmova koje možete pronaći, ali to je samo još jedan dokaz totalne realističnosti u stvaralaštvu Stanley Kubricka.

Zanimljivosti: Jedna od scena koja je u gotovo poslednjem trenutku izbrisana iz finalne verzije filma je bila scena koja nije bila u scenariju, već je snimana bez znanja glumaca, dok su se zabavljali u pauzi snimanja.  Glumci se, obučeni u vojničke uniforme, zabavljaju igrajući fudbal. To ništa ne bi bilo čudno, da neko od producenata sasvim slučajno nije primijetio da su vojnici umjesto fudbalske lopte u igri koristili lažnu ljudsku glavu. 🙂

Ocjena na IMDB: 8.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 94%

—————————————————————————————————————————-

Sve ove filmove sa odličnim snimcima možete pronaći na sajtu Pirate Bay, ali ih nemojte skidati jer je piraterija u Švedskoj Crnoj Gori zakonom zabranjena. :)

Author: Luka Radunović

Osim marketinga (pogotovo digitalnog, kojim se i bavim), jako volim i interesuju me svi mogući filmovi i serije, a pratim i globalne političke trendove i fudbal (pogotovo Juventus). Osim na Digitalizuj.me, moje "umotvorine" o filmovima možete pronaći i na Kokice.me. :)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Digitalizuj.me Movie Nights (8/10) | Kokice.me - […] što smo u prošlom postu zagazili u top 20 Digitalizuj.me filmskih preporuka, danas prelazimo na filmove na pozicijama od […]

Vaše mišljenje: