Tržište marketinških komunikacija u Srbiji nastavlja da raste!

Marketing mreža je u proteklih nekoliko mjeseci sprovela temeljnu i dubinsku analizu agencija koje posluju u Srbiji u oblasti tržišnih komunikacija, pod nazivom #AgencyReport19.

Cilj ovog istraživanja bila je analiza tržišta za 2018. godinu, odnosno sticanje uvida u stanje u industriji, sakupljanje transparentnih podataka i rangiranje agencija po različitim kriterijumima. U pitanju je jedinstvena istraživačko – izvještajna platforma koja ima višestruku namjenu i dalekosežne uticaje na tržište marketinških komunikacija u Srbiji.

Studija #AgencyReport19 pokazala je da je u periodu od samo godinu dana u Srbiji otvorena čak 31 nova agencija, od čega je najviše novootvorenih agencija za tržišne komunikacije (13), zatim agencija za digitalne komunikacije (9). U ovom trenutku u Srbiji u oblasti tržišnih komunikacija i marketinga posluje čak 319 pravnih lica (bez preduzetnika), što je u odnosu na 2017. rast od 10,76 odsto.

Agencije koje su bile predmet analize posluju u najvećem procentu (32 odsto) od 6 do 10 godina, kao i od 0 do 5 godina i od 11 do 15 godina (po 27 odsto).

Ukupan poslovni prihod na nivou cijele industrije u 2018. godini iznosio je 48,27 milijardi dinara, što je povećanje od 8,23 odsto u odnosu na 2017. godinu. Ukupna neto dobit na nivou cijele industrije u Srbiji u prošloj godini je iznosila 2,5 milijardi dinara, što je rast od 2,14 odsto u odnosu na 2017.

Po poslovnom prihodu u 2018., najveće tržišno učešće imale su agencije za zakup medija i programiranje plana oglašavanja – 46,68 odsto. Ova grupacija agencija ostvarila je poslovni prihod od oko 22,53 milijarde dinara, dok je neto dobit nešto više od 1,48 milijardi dinara.

Agencije za tržišne komunikacije u prošloj godini, sa tržišnim učešćem od 25,86 odsto, prihodovale su na nivou grupacije od 125 pravnih lica skoro 12,5 milijardi dinara. Ova grupacija agencija zabilježila je pad neto dobiti za nešto više od 107% u 2018. godini.

Pad poslovnog prihoda na nivou industrije zabilježile su samo agencije marketinška i društvena istraživanja (-3,24 odsto). Najveće povećanje prihoda u prošloj godini zabilježile su agencije za digitalni marketing (22,46 odsto) i agencije za odnose s javnošću (18,30 odsto).

Kada je u pitanju broj zaposlenih na nivou industrije, agencije u Srbiji zapošljavaju preko 3.500 ljudi (bez preduzetnika). Broj zaposlenih na nivou industrije u 2018. uvećan je za 4,93 odsto. Najviše zapošljavaju agencije za tržišne komunikacije, iako su u 2018. jedine zabilježile pad broja zaposlenih u odnosu na 2017. godinu za oko -2,5 odsto. Broj novozaposlenih u agencijama za digitalni marketing u 2018. uvećan je za nešto više od 17 odsto, a u agencijama za zakup medija i programiranje plana oglašavanja za preko 14 odsto.

Zarade u oblasti tržišnih komunikacija iznad su prosječne plate u Srbiji. Prosječna neto zarada zaposlenih u agencijama za zakup medija i programiranje plana oglašavanja bila je najveća na nivou cijele industrije, a iznosila je, u prošloj godini, oko 720 eura, dok agencije za tržišne komunikacije i agencije za marketinška i društvena istraživanja svoje zaposlene plaćaju oko 600 eura. Najmanje neto zarade su u agencijama za kliping i analizu medija – oko 270, kao i u agencijama za organizaciju sajmova i drugih događaja oko 320 eura.

#AgencyReport19 analiza pokazala je da tržište marketinških komunikacija u Srbiji nastavlja da raste po svim finansijskih parametrima, ali da je, sa druge strane, primjetan i veoma veliki procenat novoosnovanih pravnih lica u ovoj industriji, odnosno nastavak trenda usitnjavanja tržišta i otvaranja malih specijalizovanih agencija.

Agency Report dugoročan je projekat Marketing mreže, a prva studija sprovedena je prošle godine. Projekat je u potpunosti u skladu sa misijom i vizijom Marketing mreže u vezi sa transparentnošću, razvojem i usklađivanjem tržišta u Srbiji sa tržištima razvijenih zemalja svijeta.

Interaktivne tabele po grupacijama agencija dostupne su na platformi.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: