Koliko su i zašto žene u IT-u diskriminisane?

Zamislite osobu koja radi u ICT sektoru (programera). Zamislili? Je li to mlađi muškarac sa kapuljačom i naočarima? Ili je to muškarac u odijelu koji sjedi za računarom? A koliko vas je zamislilo žensku osobu? Iako sam i ja sama u svijetu ICT-a i meni prvo na pamet padne momak sličan Marku Zuckerbergu.

Zbog čega u ICT sektoru dominiraju muškarci?

U toku srednje škole sam znala da ću se baviti programiranjem i bilo mi je jasno da je to „muški” posao, ali nijesam ni pretpostavljala da je procenat žena u ovom poslu toliko nizak. Kada sam upisala Fakultet za informacione tehnologije prošle godine, od 85 upisanih studenata, samo 15 je bilo ženskog pola.

Na istom fakultetu je prvu generaciju 2006. godine činilo 68 studenata, od čega su osam bile žene. Od tih osam su samo dvije završile osnovne studije. Naredne godine je od 97 studenata bilo samo pet žena, a četiri od njih su završile fakultet. Ta cifra sada postepeno raste ali je pomak teško primjetan.

Koji su razlozi tako malog broja žena koje se opredjeljuju za ovu profesiju?

Istraživanje časopisa The Guardian:
73% ispitanika, među kojima su i muškarci i žene, smatra da je ICT industrija seksistička, a 52% njih smatra da su žene manje plaćene od muškaraca za obavljanje istog posla

Od samog početka školovanja, djevojčice nijesu ohrabrivane da se opredijele za ovu oblast. Malo je poznatih žena u svijetu tehnologija koje bi služile kao uzor i podrška budućim generacijama. Iako se smatra da je prvi programer u svijetu bila žena, Ada Lavlejs, i uprkos tome što je programiranje na samom početku bilo nazivano „ženskim poslom“, poslednje tri decenije broj ženskih programera je znatno opao.

Razlog ovome nijesu slabije kognitivne sposobnosti kod žena. Mnoga istraživanja su dokazala da djevojčicama bolje idu takozvani STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) predmeti i imaju bolje ocjene od dječaka. Uzrok ovog problema nije biološke prirode, već je stvar kulture. Muškarci su dominantni u ovoj industriji, pa se žene se ne osjećaju dobrodošlim u ICT firmama, što u velikoj mjeri doprinosi diskriminaciji žena. Prema istraživanju koje je obavio prestižni časopis The Guardian, 73% ispitanika, među kojima su i muškarci i žene, smatra da je ICT industrija seksistička, a 52% njih smatra da su žene manje plaćene od muškaraca za obavljanje istog posla. Ove činjenice stvaraju odbojnost kod žena prema svijetu tehnologija.

Žonglirajući između porodice i karijere, čak i žene koje imaju diplomu IT fakulteta, ubrzo odustaju jer ova profesija zahtijeva konstantno učenje i napredovanje jer se tehnologije svakodnevno mijenjaju.

Još jedan bitan razlog je tradicija, pogotovo naših naroda. Žene su u Crnoj Gori u prošlosti bile u podređenom položaju u odnosu na muškarce i nijesu im bile dostupne mnoge profesije, uključujući i oblast tehnologija. Situacija se mijenja iz dana u dan, ali neke stvari su ostale iste i od žena se u većini slučajeva očekuje da, i pored radnih obaveza, brinu o porodici i kući. Žonglirajući između porodice i karijere, čak i žene koje imaju diplomu IT fakulteta, ubrzo odustaju jer ova profesija zahtijeva konstantno učenje i napredovanje jer se tehnologije svakodnevno mijenjaju.

Zašto je potrebno više žena u tehnološkom svijetu?

Kao i u svakoj profesiji, i u IT-u je bitna raznolikost. Proizvodi tehnološke industrije nijesu namijenjeni samo muškarcima, pa kako je moguće da uglavnom muškarci učestvuju u njihovom kreiranju?

Diverzitet u timu, koji se postiže ravnopravnim učešćem žena u kreiranju tehnoloških trendova, je svakako neophodan kako bi se povećao broj krajnjih korisnika određenog proizvoda ili usluge, a pomaže i pri rješavanju poteškoća u radu, jer je svaku prepreku potrebno sagledati iz različitih uglova. Prema brojnim istraživanjima, žene su se pokazale kao bolji lideri, zbog većih bioloških predispozicija za smirenost koja utiče na sposobnost donošenja odluka i kontrolu nad svim aspektima određenog radnog zadatka. Uprkos tome, malo je žena na vodećim pozicijama u IT kompanijama.

Koje je rješenje ovog problema?

Da bi se ovaj problem riješio, nije dovoljno da poslodavci „na silu“ zapošljavaju žene. Ali sa druge strane, ne bi smjela da postoji rodna diskriminacija prilikom procesa zapošljavanja, već bi trebalo pozitivnim primjerom pokazati ženama u ovoj oblasti da svojim znanjem, zalaganjem i posvećenošću mogu postići mnogo i biti uspješne u svojoj karijeri.

Autorka: Tamara Knežević, studentkinja Fakulteta za informacione tehnologije

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: