Konferencija “Teen Talk” oduševila tinejdžere u Crnoj Gori

Konferencija za tinejdžere, Teen Talk, koju organizuje uredništvo časopisa “Bravo” uz podršku kompanije Telenor, održana je 1. decembra 2016. godine u Podgorici. Drugo crnogorsko izdanje ove konferencije obilježila je prepuna sala bioskopa Cineplexx, mnogo zabave, edukacije i novih poznanstava.

Konferenciju, jedinu u regionu koja je posvećena mladima, otvorile su generalna direktorka kompanije Telenor u Crnoj Gori, Sandra Štajner, i Arijana Nikolić Vučinić, u ime Ministarstva prosvjete. Domaćin programa bila je šarmantna voditeljka Iris Polumenta, a neizostavan dio događaja činilo je blizu 200 tinejdžera iz Podgorice, Danilovgrada i ostalih djelova Crne Gore, koji su neumorno učestvovali u svakoj diskusiji.

Teen TalkTeme koje su se obrađivale na ovogodišnjem Teen Talku bile su: generacijski jaz i šta svi mogu da urade da ga umanje; depresija i poremećaji u ishrani; šta sve treba znati o seksu prije prvog seksualnog iskustva; bezbjednost u saobraćaju; alkoholizam, narkomanija i zavisnost od kocke; vršnjačko nasilje i popularnost u virtuelnom svijetu.

Kompanija Telenor i Telenor fondacija podržale su inicijativu o jednakim mogućnostima mladih osoba sa invaliditetom i, kroz inspirativnu panel diskusiju, ove mlade ljude još više približila njihovim vršnjacima. UNICEF i Centar za prava deteta prepoznali su koliko je važno pričati na temu vršnjačkog nasilja koje, čini se, postaje ozbiljan regionalni problem. Ono što je panel diskusiju na temu vršnjačkog nasilja učililo posebno značajnom bili su tinejdžeri iz publike, koji su bez straha i nesigurnosti postavljali veliki broj pitanja panelistima i slobodno pružali sopstvene zaključke i dijelili svoja iskustva. Svima je poznato da, u većini slučajeva, žrtve vršnjačkog nasilja rijetko govore o tome, ali ovog puta su nam entuzijastični mladi ljudi iz publike dokazali suprotno.

teen-talk-podgorica-34Kao član Digitalizuj.me tima, bila sam moderator panel diskusije “LIKE4LIKE, FOLLOW4FOLLOW: Šta smo sve spremni da uradimo zarad popularnosti u virtuelnom svijetu” i bila sam potpuno očarana – kako energijom panelista, tako i energijom fenomenalnih mladih ljudi. Panelisti su zaista dali sve od sebe kako bi tinejdžerima pružili pravu sliku o pozitivnim, ali i negativnim stranama društvenih mreža. Publika je pokazala veliko interesovanje za ovu temu, pa pitanja nije falilo, kao ni entuzijazma za upijanjem što većeg broja korisnih informacija i savjeta. U ovakvoj atmosferi zaista nije potrebno mnogo da postanete ponosni na to što ste dio Teen Talk priče.

teen-talk-podgorica-anjaPredstavljen je Telenorov servis Capture, koji je jedinstven po tome što korisnicima pruža bezbjedno čuvanje fotografija online. Veliki broj mladih u sali se izjasnio da im je ovaj servis već omiljen jer je siguran način da sačuvaju, odnosno dijele svoje fotografije sa prijateljima.

Konferenciju su na pravi način podržale i razne organizacije iz državnog i NVO sektora – Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo, Unija srednjoškolaca Crne Gore, CAZAS, Juventas i brojni drugi.

Tinejdžeri iz publike su, nakon završetka konferencije, kućama otišli zadovoljni i bogatiji za jedno veliko iskustvo. “Teen Talk” će se nakon ove manifestacije, održane 1. decembra u bioskopu Cineplexx, sasvim sigurno opet organizovati u Crnoj Gori, u godinama koje slijede. 🙂

Author: Anja Drobnjak

Anja Drobnjak je Content and Campaign Manager u Alicornu i ponosni član Spark.me i Digitalizuj.Me timova.

Share This Post On

Vaše mišljenje: