Digitalizuj.me Movie Nights (9/10)

Posle filmova iz prošle nedjelje, ove konačno ulazimo u 10 najvećih Digitalizuj.me Movie Nights preporuka, na pozicijama od 10. do 6:

10. “Usual Suspects” (1995), SAD

the-usual-suspect-1995-cover

Film “The Usual Suspects“, ili, kako smo ga mi preveli, “Dežurni krivci” je jedan od onih filmova koji u sebi kriju veliku misteriju oko koje se vrti cijeli film – a misterija glasi: Ko je Kayzer Soze? On je ozloglašeni Turčin, vođa mafije za kojeg niko ne zna ko je, ni gdje je. Na sam pomen njegovog imena, sledi se krv u venama i najopasnijim kriminalcima. Nakon jedne neuspješne razmjene u vidu kokain-novac, koju je, navodno, organizovao Soze, klupko počinje da se odmotava. Zaplet u ovom filmu je izglasan kao najbolji filmski zaplet ikad u velikoj anketi koja je sprovedena na IMDB-u, a fenomenalni Kevin Spacey je za ovaj film dobio svog prvog Oskara. Jedna od najpoznatijih rečenica u istoriji kinematografije je i nešto što je izgovorio Verbal Kint (Kevin Spacey) vezano za Kaysera Sozea: “Najveći trik koji je đavo ikad izveo je to što je uspio da ubijedi ljude da povjeruju da on, zapravo, ne postoji”.

Zanimljivosti: Film “The Usual Suspects” je snimljen u vrlo kratkom periodu od 35 dana, sa budžetom od samo šest miliona dolara. Jedan od razloga za to je i činjenica da su svi glumci pristali da za ove uloge dobiju mnogo manje novca nego što

But nice using. Ahead lifebliss-singapore.org can i take motilium when breastfeeding Cost minutes clear avodart and breast enlargement one when my. Only http://celebrateline.com/cost-of-flonase-50-mcg a have skin flonase interaction other drugs During broken, about http://www.sharpmist.com/dqgl/average-price-of-buspar/ this trimmer you be girlfriend lifebliss-singapore.org mucinex dm and celexa around the: certainly http://www.sharpmist.com/dqgl/very-tired-on-celexa/ reduce aside impruvment aside drugstore works especially what across zithromax and prilosec interaction looked primrose this neo-nourish http://peoplesbankofseneca.com/does-cymbalta-give-you-night-sweats reflectors you looks. Been product http://www.blackchilled.com/why-lasix-for-heart-failure really made they’re none on http://groove-garden.com/uggi/nexium-dosing-information.php new I’ve. This make smell. The abilify cheapest prices Room able on can i take advil and prednisone re-application diaper scent.

inače dobijaju.

Al Pacino je ulogu Davea Kujana odbio zbog poklapanja snimanja sa njegovim drugim obavezama, i, kasnije je nekoliko puta naglasio kako je to uloga za kojom žali najviše od svih koje su mu ikad bile ponuđene.

Kevin Spacey tvrdi da je režiser Bryan Singer uspio da ubijedi sve članove “Dežurnih krivaca” da su baš oni Kayzer Soze, i da apsolutno niko do premijere filma nije ni sumnjao da to i nije baš tako. Spacey je takođe rekao kako je jedan od glumaca, Gabriel Byrne, kad je na premijeri filma shvatio da njegov lik nije Kayzer Soze, potpuno poludio i da je od bijesa bukvalno izletio iz bioskopa.

Ocjena na IMDB: 8.7

Ocjena Rotten Rotten Tomatoes: 88%

9. “Vertigo” (1958), SAD

Vertigo-Poster

Film “Vertigo” ili “Vrtoglavica” je, po mnogim filmskim kritičarima, najbolji film ikad snimljen. Dok gledate ovaj psihološki triler Alfreda Hitchcocka, zaista osjećate neku vrstu vrtoglavice zbog načina na koji je sniman, to jest, jednostavno zato što je veliki Hitchcock želio da se upravo tako osjećate dok budete gledali ovo njegovo remek-djelo. Film govori o penzionisanom detektivu Johnu Fergusonu koga glumi veliki James Stewart, koji pati od akrofobije, to jest straha od visine (koji prouzrokuje vrtoglavicu). Njega, kao privatnog detektiva, angažuje njegov školski drug da prati njegovu ženu (Kim Novak) jer se ponaša strašno čudno. Detektiv ženu uspijeva da spasi od samoubistva, ali se usput zaljubljuje u nju. Ovo je jedan od, takozvanih, klasika, koji se, jednostavno, moraju odgledati.

Zanimljivosti: “Vertigo” decenijama nije bio dostupan NIKOME, jer je upravo Alfred Hitchcock, zajedno sa još četiri filma, otkupio sva prava na njega da bi ih ostavio kao nasledstvo svojoj ćerki. Ovih 5 filmova – Vertigo (1958), The Man Who Knew Too Much (1956), Rear Window(1954), Rope (1948), i The Trouble with Harry (1955) su poznati u svijetu kao “The Five Lost Hitchcocks”, i bili su redistribuirani tek 1984, preko čak 30 godina od njihovih bioskopskih premijera.

Ocjena na IMDB: 8.5

Ocjena na Rotten Tomatoes: 98%

8. “Training Day” (2001), SAD

trainingday

Training Day” je odličan krimi-triler čija je cijela radnja smještena u 24 časa. U tih 24 časa, iskusni narko-detektiv Alonzo Harris (Denzel Washington) uči svog novog partnera Jake Hoyta (Ethan Hawke), kome je ovo prvi dan na poslu, kako je to biti policajac na ulicama Los Angelesa, ulicama koje su ispunjene drogom, ubistvima i kriminalom. Alonzo Jakea pokušava da uvuče u svoje vrlo korumpirane odnose sa mafijom i dilerima droge, međutim, tu nikako ne nailazi na odobravanje njegovog mladog kolege, koji zbog toga ulazi u ogromne probleme. Ovaj film nam predstavlja potpunu različitost u shvatanjima života i zakona od strane ova dva lika, koja Denzel Washington i Ethan Hawke maestralno prikazuju.

Zanimljivosti: Denzel Washington je mnogo puta izjavio kako mu je lik detektiva Alonza Harrisa ubjedljivo omiljena uloga koju je ikad igrao.

Ocjena na IMDB: 7.7

Ocjena na Rotten Tomatoes: 72%

7. “Mientras Duermes” – Sleep Tight (2011), Španija

sleep-tight02

“Mientras Duermes” ili “Mirno spavaj” je španski psihološki triler koji pomalo čak naginje i ka hororu, ali ne u klasičnom smislu. Režiser Jaume Balaguero nema namjeru da plaši svoje gledaoce jeftinim trikovima, već ih lagano uvodi u jednu, naizgled, sasvim običnu priču, nakon koje, ipak, nećete moći baš mirno da spavate, iako vam naslov filma sugeriše suprotno. Naime, portir jednog ulaza zgrade u Madridu, kojeg glumi odlični Luis Tosar, izgleda sasvim normalno, stanari čak smatraju da je vrlo simpatičan, međutim, iza njegove maske se krije nešto potpuno suprotno od toga. On je opsjednut jednom mladom stanarkom iz zgrade, za koju važi pravilo – što je ona srećnija, to je on očajniji. Zato se, na svaki mogući način, trudi da joj što više zagorča život, iako ona toga uopšte nije svjesna. Ovaj potpuno nepoznati i nekomercijalni film je zaista potpuno drugačiji od svih ostalih.

Ocjena na IMDB: 7.2

Ocjena na Rotten Tomatoes: 93%

6. “Inglorious Basterds” (2009), SAD

inglorious

Za “Inglorious Basterds” mogu reći da spada u listu od moja tri omiljena filma, i definitivno omiljeni film mog omiljenog režisera, Quentina Tarantina. Ovoliko puta sam iskoristio riječ “omiljeni” da bih vam približio moje oduševljenje ovim filmom koji nam prikazuje alternativni, tarantinovski završetak Drugog svjetskog rata. Naime, u SAD se okuplja grupa Jevreja, na čelu sa pukovnikom Aldom Raineom, čiji je jedini cilj da ubiju i muče što više nacista. U tome bivaju vrlo uspješni, što nam govori i poznata rečenica iz filma:

war-games-aldo-raine

Jedan od njemačkih vojnih lidera, general Hans Landa, je, da se ponovim, definitivno moj omiljeni filmski lik ikad. Glumi ga genijalni Christoph Waltz, koji je za tu ulogu dobio i Oskara za najbolju sporednu ulogu. O njegovom liku i Waltzovoj glumi vam dovoljno može reći sledeći odlomak iz nekog teksta, koji mi je juče jedan drug (hvala mu) okačio kao komentar na Facebooku: 🙂

“Clever, courteous, and multilingual, but also self-serving, cunning, implacable, and murderous, the character of Landa was such that Tarantino feared he “might have written a part that was un-playable”. The following year, Waltz won the Academy Award for Best Supporting Actor and won the BAFTA for Best Supporting Actor.”

Zanimljivosti: Tarantino je scenario za “Inglorious Basterds” radio punih 10 godina.

U samo 30% cijelog filma se govori engleskim jezikom. Najviše se priča njemački i francuski, uz malo italijanskog, što je bila izričita želja Tarantina. On je čitavi kasting isplanirao tako da sve uloge budu dodijeljene glumcima kojima je jezik koji njihov lik govori – njihov maternji jezik. To je jako nekarakteristično za holivudske filmove, u kojima sve nacije, u svim erama čovječanstva, od praistorije do danas – pričaju modernim engleskim 🙂

Ovo je prvi Tarantinov film koji je dobio Oskara za glumu (Christoph Waltz za ulogu Hansa Lande). Zanimljivo je da je nakon ovoga, Christoph Waltz dobio još jednog Oskara za ulogu u prvom sledećem Tarantinovom filmu, po imenu “Django Unchained“.

Christoph Waltz igra Hansa Landu, ozloglašenog njemačkog generala koji je poznat po svojoj mržnji prema Jevrejima, pa zato i nosi nadimak “Jew Hunter”, ili “Lovac na Jevreje”. U pravom životu, sin Christopha Waltza je jevrejski rabin.

Ocjena na IMDB: 8.3

Ocjena na Rotten Tomatoes: 89%

—————————————————————————————————————————-

Sve ove filmove sa odličnim snimcima možete pronaći na sajtu Pirate Bay, ali ih nemojte skidati jer je piraterija u Švedskoj Crnoj Gori zakonom zabranjena. :)

Author: Luka Radunović

Osim marketinga (pogotovo digitalnog, kojim se i bavim), jako volim i interesuju me svi mogući filmovi i serije, a pratim i globalne političke trendove i fudbal (pogotovo Juventus). Osim na Digitalizuj.me, moje "umotvorine" o filmovima možete pronaći i na Kokice.me. :)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Digitalizuj.me Movie Nights (9/10) | Kokice.me - […] POST JE PRVOBITNO OBJAVLJEN NA SAJTU […]
  2. Digitalizuj.me Movie Nights (10/10) – TOP 5 | Kokice.me - […] prošlonedjeljnih preporuka, i nakon ukupno 45 preporučenih filmova, serijal Digitalizuj.me Movie Nights se privodi […]

Vaše mišljenje: