Fantaziranjem do snova – Kako postati virtuelni selektor?

Na većini ljestvica koje objavljuju razne međunarodne organizacije, Crna Gora kao i ostale zemlje zapadnog Balkana (kako vole da nas nazivaju naši prijatelji iz EU) nalazi se u drugoj polovini. Međutim po nečemu se sigurno nalazimo u samom svjetskom vrhu, i u leđa nam gledaju ekonomski mnogo razvijenije zemlje. Vjerovatno se pitate po čemu? Odgovor je vrlo jednostavan – broj selektora po glavi stanovnika. Bez obzira ko se nalazio na klupi naše selekcije, bez obzira na sport, svako od nas misli da upravo on zna koja je dobitna kombinacija. Vjerovatno ni selektorska komisija u sastavu: Aleks Ferguson, Žoze Murinjo i Pep Gvardiola, ne bi zadovoljila želje ljudi sa našeg područja.

Ni potpisnik ovih redova se po tom pitanju ne razlikuje od ostatka Balkana, i priliku da to dokažem svima (sebi sam već dokazao) dobio sam prije nešto više od četiri godine. Sasvim slučajno sam saznao za sajt www.basketball-fantasy.net Tu počinje moje fantazi putovanje koje i danas traje.

Sajt je pokrenula grupa entuzijasta iz Novog Sada. Funkcionisao je već par godina i imao je bazu od preko 1.000 učesnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije, osim Makedonije. Svaki učesnik  je imao na raspolaganju određeni broj kredita, koje je trebalo da rasporedi za kupovinu 10 igrača iz timova koji su činili NLB ligu (današnja ABA liga). Već posle par mjeseci došao je prvi uspjeh – pobjeda u kolu ostvarena u konkurecniji od preko 5.000 timova. Do kraja sezone stigla je još jedna. 🙂 Sledeće sezone su stigle još dvije, tako da  danas dijelim vodeću poziciju po  broju pobjeda. 🙂 Dokazao sam ostatku Balkana da sam jedan od najboljih selektora na ovom području, tako da ako je neka ekipa ili selekcija zainteresovana za moje kvalitete neka me kontaktiraju. Otvoren sam da pregovaram o uslovima. 🙂

Na početku se diskusija uglavnom vodila o tome da li mršavi Tomić može doći do dobrog indeksa protiv čvrste odbrane Budućnosti i da li će Tripko imati svoje veče (pogledati priloženi video klip). Vremenom se ta diskusija širila i na druga polja, tako da smo počeli da funkcionišemo kao prava mala zajednica, prije svega zahvaljujći Facebooku, kao i drugim pogodnostima savremenog komuniciranja (forumi, blogovi…). Posle par godina virtuelnog druženja, došlo je vrijeme da se sa pojedinim “fantazerima” upoznam i lično. Problem je predstavljala činjenica da je većina igrača iz Srbije i Hrvatske, a ja kao student nisam imao puno prilika i mogućnosti da idem do Zagreba i Beograda.

Međutim prilika za to se ukazala 03.02.2010. godine. Naime, taj dan će zavijek biti upamćen kod svih navijača Partizana, jer je u grotlu Pionira pala do tada neporažena Barselona! Partizan je nastupio bez najboljeg igrača Aleksa Marića, tako da su centarsku poziciju pokrivali Slavko Vraneš i Stevan Milosević. 🙂 Koristim ovu priliku da se zahvalim Željeznicama Crne Gore i Srbije na ugodnom putu, a posebnu zahvalnost dugujem ljubaznom osoblju (kondukterima). 😉 Boravak u Beogradu sam iskoristio da se i lično upoznam sa legendom fantazija, Mikijem, čovjekom koji mi je u prvoj sezoni, na mom putu ka vrhu, mnogo pomogao. Od samog starta je ostavio fenomenalan utisak  jer je bilo jasno da poznaje košarku bolje od 70 % košarkaških trenera na našem području. Za Vanju Vulića će perfektna atmosfera u Pioniru i pobjeda voljenog kluba nad velikim protivnikom ipak ostati u drugom planu, jer mi ni do dana današnjeg nije oprostio to što sam pojeo njegovu čokoladnu tortu, u momentima dok je on ćaskao sa Mikijem. 🙂

 

Nasa virtuelna zajednica je rasla iz godine u godinu, a sa njenim rastom rasli smo i mi sami (Svaka slučajnost sa GOSPODINOM Duškom Vujoševićem i KK Partizan je namjerna). 🙂 Koliko smo porasli i koliko je naša zajednica postala jaka govori i podatak da je prethodnih par godina organizovano okupljanje fantazera na raznim lokacijama u Srbiji i Hrvatskoj. Na moju veliku žalost nisam bio u mogućnosti da im prisustvujem, ali i taj problem ćemo riještiti tako što ćemo organizovati okupljanje negdje u Crnoj Gori. Prošle godine, sajt je redizajniran i prešlo se na novu adresu www.fantaziranje.com. Autori sajta svjesni da u savremenom društvu konstantno moraš da se mijenjaš i napreduješ, ponudili su određene  novosti. Ove sezone u ponudi je bio i fantasy tenis, a planira se i lansiranje fantasy fudbala. 🙂 Tako da vam najtoplije preporučujem da nas posjetite, registrujete se i da na taj način postanete dio naše zajednice. Bez obzira da li ste početnik ili možda fantasy veteran, sve što vam je potrebno je malo volje i dobrog raspoloženja. 🙂

Nakon ovog fantazija, igrao sam i igram mnoge druge (Euroleague Fantasy Challenge, UEFA Champions League Fantasy Football, Fantasy Premier League i Yahoo! Sports Fantasy Basketball). Ipak, ostao sam vjeran mom prvom fantaziju, i tako će biti i ubuduće.

P.S. Možda se čudite zbog čega sam se zahvalio Željeznicama Crne Gore i Srbije… Razlog je vrlo jednostavan – putovanje na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica me je koštalo 6,00€ (šest eura). Pitate se kako je to moguće kada karta u jednom pravcu košta 25€?  Za detaljne informacije obratite se privatnom porukom na nekoj od društvenih mreža (Facebook ili Twitter). Nadam se da ovo neće doći do sudske vlasti… A i ako dođe, valjda  imaju važnijih slučajeva od par studenata koji su zbog ljubavi, prema klubu (košarci), bili spremni da putuju 12 časova, i da se odmah nakom meča vrate u Crnu Goru.

zp8497586rq

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On