Regionalni konkurs za mlade dizajnere “Young Balkan Designers 2019: cirkularni dizajn”

Young Balkan Designers je regionalna platforma za talente, osnovana 2011. godine, sa idejom da identifikuje, promoviše i razvija kreativni potencijal Balkana u oblasti industrijskog dizajna. Cilj inicijative jeste da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu.

Tema konkursa – ”Cirkularni dizajn” – ima za cilj da motiviše mlade dizajnere da se upoznaju sa osnovama cirkularne ekonomije i istraže mogućnosti inovativnog dizajnerskog pristupa koji pospešuje održivost i cirkularnost proizvoda, materijala i usluga. Pozivamo mlade dizajnere da razmišljaju o proizvodnji i korišćenju predmeta i usluga kao o cirkularnom procesu i da primjene svoje vještine i lokalno raspoložive resurse u rješavanju problema lokalne zajednice, istovremeno doprinoseći i diskusiji o aktuelnim globalnim temama.

Međunarodni žiri konkursa čine relevantne ličnosti iz oblasti teorije dizajna, cirkularne ekonomije, dizajna i proizvodnje namještaja, obrazovanja i komunikacija u dizajnu, kao što su renomirani kritičar dizajna Jan Bolen, kustos ovogodišnjeg Istanbulskog bijenala dizajna i šef katedre za socijalni dizajn na Dizajn akademiji Eindhoven u Holandiji; Ladeja Godina Košir, prepoznata kao regionalni „motor kružne ekonomije“, osnivačica platforme “Circular Change”, koautorka prvog Slovenačkog kružnog ekonomskog plana, ujedno i finalistkinja svetske prestižne nagrade Circular Leadership Award 2018; Orhan Nikšić, suvlasnik kompanije za proizvodnju namještaja “Zanat” iz Konjica, zaslužan za upis zanata drvorezbarstva na Reprezentativnu listu UNESCO-a nematerijalne kulturne baštine; dizajnerski tandem Vasso Asfi i Loukas Angelou iz kolektiva StudioLav sa sjedištem u Londonu i Atini, nekadašnji laureati konkursa Mladi balkanski dizajneri, danas etablirani studio za dizajn proizvoda; kao i osnivači platfrome Young Balkan Designeri: industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / ForUse, profesorka Jelena Matić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i arhitekta Maja Lalić, predsjednica organizacije Mikser i suosnivačica Mikser Festivala.

Nagrade prvog dijela konkursa podrazumijevaju učešće na izložbi talenata na Mikser festivalu 2019 (30-40 projekata) i putujuću izložbu pobjedničkih radova na festivalima dizajna u regionu (10-15 projekata), dok će pobjednici drugog dijela takmičenja za mlade autore imati priliku da uspostave saradnju sa vodećim regionalnim proizvođačima namještaja (3-5 dizajnera), dok će najbolji među njima rezultate te saradnje prikazati na Milanskom sajmu namještaja 2020. godine, na najpoznatijoj globalnoj smotri talenata “Salone Satellite” (3-5 projekata).

Konkurs je otvoren do 20.februara 2019.godine, za sve osobe rođene 1985. godine* i mlađe, iz sledećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Poziv podjedanko važi za pojedince i grupe autora. Svaki kandidat može podnijeti više od jednog projekta.

Tekst konkursa možete naći na sajtu, a pitanja vezana za konkurs mogu se slati putem emaila.

Zainteresovani kandidati mogu podnijeti svoje prijave putem linka, do 20. februara 2019. godine do 23:59.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: