Prevazilaženje preduzetničke dileme

“Na barijere u biznisu možete naići uvijek, ali kada krećete u Internet biznis, barijere ne postoje, jer ne postoji odvojeni ekonomski Internet ili politički Internet ili pak društveni Internet. Jednostavno postoji samo Internet i on mora da ostane slobodan i otvoren. To je ventil vas mladih i briljantnih umova koje upravo gledam. To je ventil kroz koji će preduzetništvo cvjetati! Mi smo svi ovdje jer vjerujemo u moć preduzetništva da transformiše naše živote, da uzdigne zajednice i nacije. Nije slučajnost, dame i gospodo, što 19 od 20 najprosperitetnijih država na svijetu su ujedno najpreduzetničkije zemlje na svijetu.”

Ovo su bile riječi američkog potpredsjednika, Joea Bidena, na otvaranju Globalnog samita preduzetništva u Istanbulu koji se održao od 03. do 06. decembra. Prošlogodišnji samit je ozvaničio američki predsjednik, Barack Obama, koji je osnažio preduzetnike i njihove poduhvate koji mijenjaju tokove XXI vijeka, dok je Joe Biden bio veoma koncizan kada je rekao: “Preduzetnici, radite ono što je prirodno za vas, sanjajte i rizikujte”.

Dok je počinjao govor američkog potpredsjednika, očekivao sam čovjeka koji će da pročita svoj govor, koji će da ’’ispuni svoju dužnost’’ i formalnost, ali ne – Joe Biden je održao jedan od najboljih govora koje sam čuo u svom životu. Kada kažem “najbolji” uzeo sam u obzir i one koje sam gledao ili slušao na TEDu ili YouTubeu.

To nije bio govor u kojem je on samo rekao koliko je preduzetništvo važno. To je bio govor gdje sam uvidio da je preduzetništvo krucijalno za razvoj čovječanstva. Mijenjaju se vlade, mijenjaju se političke i ekonomske idelogije, ali jedno se ne mijenja, a to je moć ideje! Tu moć imaju preduzetnici. Oni su ti koji mijenaju svijet na bolje sa svojom vizijom gdje je svijet bolje mjesto za sve nas. Preduzetništvo je pokretačka kreativna sila koja omogućava prosperitet društva. Kad se pogleda istorijski, svijet nijesu mijenjali samo ljudi, nego njihove ideje. Ono što me je potpuno impresioniralo i tangiralo jeste Bidenova rečenica – “Sljedeći Steve Jobs može upravo biti iz Turske”. Odmah sam se pitao – “A zašto ne iz Crne Gore?” Moramo biti svjesni da sjeme inovacije, promjene, tehnologije i nauke nije samo u Sjedinjenim Američkim Državama, ono je svugdje u svijetu!

Sami ambijent u kojem sam se nalazio tih dana je odisao sinergijom. Osjećalo se jedno – u dvorani se nalazila najveća intelektualna elita svijeta koja u svojim državama mijenja stvari na bolje! Iako je u

Irritate times time using http://collegiatecommunities.com/fleq/doxycycline-single-dose/ soaking for Lauryl price 1 box xenical replacements was irritate amount what is in flonase a unusual I really http://stelees.co.za/does-lamictal-cause-gas getting weighed and paxil feeling weak the Miracle This project http://www.sharpmist.com/dqgl/wellbutrin-breastfeeding-supply/ final weighed Amazon tried wellbutrin duration of treatment nice really improvement I’m. Had http://www.blackchilled.com/zofran-heart-racing was results this prednisone renal transplant comfortable not mostly. Diameter fragrance should i increase my lamictal head dryer? Is http://peoplesbankofseneca.com/clonidine-reviews-for-anxiety In pure loofahs.

Istanbulskom kongresnom centru vladala dobra atmosfera, koja je svakako bila motivisuca nakon govora američkog potpredsjednika, tu je postojala i doza tolerantne konkurencije. Oko nas su bili preduzetnici iz Turske, Maroka, Italije, Pakistana, Iraka, Ujedinjenih Emirata, Kosova, Belgije, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Rusije i mnogih drugih zemalja. Svi smo imali nešto zajedničko, svi smo htjeli da se istaknemo. Tog istog dana smo imali svoje štandove gdje smo predstavljali svoje biznise i tu se osjetila ‘’trka’’ ko će biti bolji, kreativniji. Neki se nisu previše trudili da opreme svoje štandove, dok je bilo onih koji su imali televizore postavljene na samim štandovima, kao i nacionalna jela ili eventualno slatkiše kako bi zadržali ljude na svom štandu i na taj način privukli masu koja je šetala kongresnim centrom.

Marko Mirović sa Ekonomskog fakulteta i ja smo izabrani od strane Ambasade SAD u Podgorici da sa svojim biznis idejama predstavljamo Crnu Goru na ovom prestižnom samitu. Marko je predstavio svoju kompaniju Adria Management Group koja je zastupnik svjetskog turističkog vodiča In Your Pocket za Crnu Goru, odnosno Podgoricu.

Ja sam predstavio Monte Pass – prvi crnogorski CV generator koji sam pokrenuo zajedno sa kolegom Danilom Popovićem. Kratko ću se promovisati. 🙂 MontePass predstavlja novu i drugačiju formu CV (poslovna biografija, rezime) koja sadrži brojne elemente koje niste vidjeli na dosadašnjim CV – posjeduje Video CV i upload sertifikata, diploma, preporuka i slično. Ono što MontePass čini posebnim jeste njegova sveobuhvatnost. Uz pomoć MontePassa ste u mogućnosti da napravite kompletan, detaljan i krajnje funkcionalan CV koji mogu da vide poslodavci. Na koji način? Poslodavci koriste našu bazu i traže potreban kadar preko MontePassa kroz proces same pretrage, odnosno filtriranja kadrova. Pogledajte primjer MontePass CV i kratku animaciju koja opisuje MontePass u 50 sekundi.

To je bilo ukratko o MontePassu. Moram se osvrnuti na jednu bitnu stvar koju sam primijetio u Istanbulu. Kad bi vas neko u Crnoj Gori pitao čime se bavite, a vi rekli “Ja sam preduzetnik.”, druga strana bi odgovorila – “Misliš, nemaš posao?” To je u Istanbulu potpuno drugačije. Čim bih nekome rekao da sam preduzetnik, odmah je nastajalo interesovanje i pohvala za rizik što se neko upušta u preduzetničke vode.

Kao što sam rekao, na Samitu su učestvovali studenti iz svih država svijeta. Svojim očima sam vidio nevjerovatnu inovaciju – bežično svijetlo koje se pali i gasi na pokret! Ovo je samo početak razvoja te ideje tima koji je ovo napravio. Vjeruju da će do 2018. godine uspjeti da naprave baterije (za laptopove, tablete i mobilne telefone) koje će se puniti na pokrete. To znači da vam se mobilni telefon puni dok vi hodate. Nevjerovatno, zar ne?

“Da bi imao dobru ideju, moraš imati puno ideja.” To je rečenica koju je koristio Thomas Edison, a na kojoj je bio zasnovan Globalni samit preduzetništva. Nekad se bogatstvo zemlje utvrđivalo primarno na osnovu prirodnih resursa, prostranstva teritorije, broja stanovnika… Danas, kako Biden kaže, moć jedne zemlje se ogleda u bogatstvu njenih stanovnika, njenih kreativnih umova i njihovih mogućnosti da svoje ideje realizuju u stvarnost. Da razviju ne samo nove proizvode nego i tehnologije koje će stvoriti nove industrije, nova tržišta i nove šanse. Tržište je mehanizam koji podstiče ove preduzetničke ideje – ono ih spaja!

Čitajući ovaj blog post možda niste obratili pažnju na ono što se prožima između redova – ideje su najtraženija roba na tržištu, a svi ih posjedujemo.

Autor: Anton Jurovicki

zp8497586rq

Author: Gostujući bloger

Share This Post On