Kako nas IKEA “tera” da kupujemo više?

Da li ste ikada bili u IKEA prodavnici? I da li ste izašli sa svim sem sa onim po šta ste došli? Ne brinite, nije problem samo u vama, i ništa nije slučajno. Ti “prepredeni” Šveđani su odavno postali profesionalci u tome da vas “nateraju” na impulsivnu kupovinu, i ako ste ikada bili u njihovoj prodavnici, bili ste jedni od milion testnih zamorčića.

Ljudi vole IKEAu, više nego Isusa (uzmite u obzir da se godišnje oštampa više primeraka IKEA kataloga nego Biblije) Ali to ništa nije slušajno, od trenutka kada uđete u prodavnicu, počinje proces impulsivne kupovine ili kako ja to volim da nazovem “kupi sve što ti ne treba”. Sve od mirisa njihovih čuvenih ćufti, polica sa čudnim nazivima koje ne možemo ni da izgovorimo, je proračunata odluka koja nas dovodi do toga da “olakšamo” naše novčanike. Evo kako to rade…

  1. Izolovano mesto daleko od ostalih prodavnica – Brzo! Setite se svakog puta kada ste pošli u IKEA prodavnicu? Da li ste ikada mogli da stignete do nje bez kola? Da li ste ikada mogli da izađete iz IKEAe i lagano odšetate do sledeće prodavnice? To se skoro nikada ne dešava (ako se ikada i desilo) jer se IKEA svojski potrudila da se nalazi Bogu iza nogu. Bez obzira gde se nalazite najbliža IKEA je udaljena najmanje 20 minuta vožnje. Ovo je jedna od marketing strategija švedskog brenda. Stvar je u tome da vam nude iskustvo, odnosno, niko neće voziti 20 minuta SAMO radi jednog kauča. Dakle, kada se potrudite da vozite 20 minuta, kupićete i ono što vam ne treba, pa sve da je u pitanju hot dog od jednog dolara, ili mirisna sveća, ali činjenica je da što manje para u vašem novčaniku, to više novca za IKEAu. A stvari postaju još gore kada uđete unutra. 
  2. Småland ili igraonica za vašu decu – Raj gde možete bez ikakvog osećaja krivice da ostavite vaše dete da se igra dok vi obavite kupovinu. A sve to zbog čuvenog ekonomskog razloga, jer deci sve dosadi jako brzo, a onda kreće maltretiranje roditelja da se ide kući. A onda vi jednostavno “protrčite” kroz lavirnit zvani IKEA i najćešće odete i bez onoga zbog čega ste došli. Dakle čista ekonomska računica, više vremena u IKEAi, više vremena za kupovinu stvari koje vam ne trebaju, bez odvlačenja pažnje od strane vašeg deteta.
  3. Znate li koliko je sati? – Da li ste ikad stali i zapitali se gde se nalaze “prozori u stvarni svet” u IKEA prodavnici? Možete da ih potražite, ali nećete naći ni dašak dnevnog svetla, a satovi koji ne pokazuju tačno vreme po zidovima nisu od velike pomoći ako se zapitate koliko je sati i koliko ste već vremena “protraćili” u IKEAi. Ovaj pametni trik je pozajmljen od kazina. Ideja je da vam se “oduzme” bilo kakav pojam o vremenu, i da potrošite što više vremena lutajući unaokolo, a da svo to vreme potrošite puneći svoju korpu. 
  4. Bez potrebe za obavezivanjem – Taman kada smo spremni da krenete na svoja putevšestvija po IKEAi susrećemo se sa korisnim policama punim besplatnih olovki, metara za merenje nameštaja i papirića na kojim možete zapisivati šta želite da kupite, jer ko će pamtiti sva ta čudna imena. A i prilično sam sigurna da niko nije propustio priliku da pokupi par “besplatnih olovki”. Iza besplatnih šoping listi i olovki stoji razlog – obavezivanje. Time što na vašu listu zapišete neki proizvod, vi se nesvesno obavezujete da ga kupite. A sa svakim novim artiklom ta obaveza postaje sve veća i veća, jer to je vaša lista, i vama to “stvarno treba”. Samo uporedite situaciju kada u prodavnicu odete sa listom namirnica koje su vam potrebne, na kraju ipak shvatite da vam ta kesica čipsa koja izgleda super ukusno ne treba. 
  5. Jeftina hrana – Šanse da ste do sada kupili nešto su stoprocentne, ipak ste došli u IKEAu s razlogom. Jedan od razloga je i zato što mislite da je sve prejeftino. Samo pogledajte cenu hrane u njihovim restoranima, bila bi skuplja da je daju za džabe ;). Nema šanse da još i nešto zarade na tim preukusnim cuftama? Niske cene u restoranima vam odaju utisak da je i sama IKEA jeftina, ali hotdogovi od 1$ su ono čega treba da se pazite. Sve te male kupovine koje ste do sada napravile kada se saberu su mnogo iznad onoga što ste imali u planu da potrošite, ali jeftina hrana na kraju će sve nadoknaditi zar ne? U bihevioralnoj ekonomiji poslednja kupovina je ono što ćete zapamtiti, a zbog čega ćete se osećati bolje nego zbog jeftine hrane!

I tako smo stigli do kraja naše kupovine, kupili smo stvari koje nam nisu trebale za prenisku cenu, i još smo se najeli skoro za džabe. Zadovoljni sešćemo na naš novi IKEA kauč koji smo kupili (na akciji naravno) i prisetiti se super zabavnog dana u šopingu.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: