UNICEF-ov Inovacioni fond raspisuje konkurs za doprinos bezbjednosti djece na internetu

UNICEF-ov Inovacioni fond, Globalno partnerstvo za prestanak nasilja nad djecom i inicijativa Giga imaju namjeru da investiraju do 100 hiljada dolara kako bi se obezbijedilo rano finansiranje startap kompanijama koje imaju potencijal da doprinesu čovječanstvu.

Ukoliko ste vlasnik startap kompanije koje se bavi mašinskim učenjem (ML), vještačkom inteligencijom (AI), blokčejn tehnologijama ili proširenom stvarnošću (VR/AR) u jednoj od zemalja uključenih u UNICEF-ove programe, i posjedujete funkcionalni prototip sa otvorenim kodom koji daje obećavajuće rezultate (ili ste voljni da otvorite pristup kodu), UNICEF-ov inovacioni fond traži upravo vas.

Šta je ono što se traži?

Trenutno se traže kompanije u koje će se investirati, a koje koriste mašinsko učenje (ML), vještačku inteligenciju (AI), blokčejn tehnologiju ili proširenu stvarnost (virtuelnu ili proširenu stvarnost (VR/AR)), u izradu softvera koji će odgovoriti na četiri široko definisane kategorije digitalnih rizika po djecu u vezi sa sadržajemkontaktomponašanjem ili ugovornim odnosima.

Ovo su digitalni rizici za koje se traže rešenja:

  • sadržaj: izloženost štetnim sadržajima, ili sadržajima neprimjerenim uzrastu djece
  • kontakt: štetne interakcije sa odraslima
  • ponašanje: štetne interakcije sa vršnjacima
  • ugovorni odnosi: izloženost neprimjerenim ugovornim odnosima (pristanak djece na internetu, integrisani marketing i zloupotrebe i narušavanja privatnosti ličnih podataka).

Kako biste se prijavili:

  • Kriterijume za konkurisanje pogledajte ovdje.
  • Čitav tekst konkursa (Zahtjeva za iskaz interesa) pročitajte ovde.

* Posebno se pozivaju startap kompanije čiji su osnivači žene da se prijave na konkurs.

Krajnji rok za prijave za konkurs je nedjelja, 20. decembar 2020. godine.

Više informacija u vezi poziva možete saznati na vebinaru koji će se održati u utorak, 24. novembra, i možete se registrovati ovdje. Više informacija takođe možete naći na ovom linku.

Imajući u vidu da je više od 4 milijarde ljudi (od čega 71% jesu osobe od 15 do 24 godine starosti) povezano na internet, uključujući i jedno od tri djeteta, jasno je da se dječiji životi oblikuju ispred ekrana računara ili telefona. Mjere koje se odnose na COVID-19 kao što su zatvaranja čitavih zemalja, dovele su do zatvaranja škola na globalnom nivou i mjera fizičkog distanciranja, i učinile da platforme i zajednice na internetu postanu od ključnog značaja u održavanju osjećaja normalnosti. Djeca i njihovi roditelji okreću se digitalnim rješenjima više nego ikad kako bi se obezbijedila podrška u dječijem obrazovanju, socijalizaciji i igri. U toku su napori da se pristup internetu i digitalnim rješenjima obezbijedi svim mladim ljudima putem inicijativa kao što je Giga.

Iako digitalna rješenja pružaju ogromne mogućnosti, isti ovi alati mogu povećati izloženost djece rizicima i štetnim uticajima na internetu. Prisustvo na internetu može povećati tradicionalne prijetnje i štetne uticaje sa kojima se mnoga djeca susreću i van interneta, i mogu povećati ranjivost, jer su rizici na internetu prisutni tokom čitave godine, 24 sata dnevno.

Ukoliko imate pitanje u vezi ovog poziva, možete direktno kontaktirati Vladimira Trkulju na [email protected].

Author: Anastasija Šovran

Anastasija Šovran je menadžerka društvenih mreža u Digitalizuj.Me. Još od osnovne škole voli volonterizam, umjetnost i dva najhejtovanija predmeta, matiš i fiziku. Kada ne crta, isprobava svakojake recepte ili igra “The Last of Us”, voli da putuje i smara mlađu sestru. Budući arhitekta, mašta o svom stanu u centru Londona i bubble tea prodavnici koja će biti prikladno smještena preko puta.

Share This Post On

Vaše mišljenje: