Peter Drucker Forum u Beču objavio takmičenje za najbolji esej

Evropsko Udruženje “Piter Draker” (Peter Drucker Society Europe) je objavilo početak The Peter Drucker Challenge takmičenja. Studenti i profesionalci koji imaju između 18 i 35 godina pozvani su da napišu i prijave svoj esej na temu “Kako ostati čovjek u robotskom društvu?” (“How to stay human in a robot society?”)Rok za predaju eseja je 24. jun 2018. godine.

Kako bi reagovao Piter Draker da se sretne sa svojim blizancem koji je robot? Ne možemo da znamo. Možemo samo da upotrijebimo maštu, jednu od karakteristika, zajedno sa kreativnošću, razumom, emotivnošću i empatijom, koje su i dalje prisutne samo kod ljudi. Nema sumnje da vještačka inteligencija drma temelje društva kakvog poznajemo i mijenja međuljudske odnose zauvijek. Zbog toga Udruženje “Piter Draker” traži vaše mišljenje o tome kako možemo zadržati ljudsku stranu našeg društva u kontekstu vještačke inteligencije. Može li nam pomoći atropocentrični pristup Pitera Drakera? Koje bi trebalo da budu nove uloge i obaveze institucija i njihovog menadžmenta? Koji tip liderstva, talenta i organizacione kulture će biti neophodan? Iznad svega, kako vještačku inteligenciju možemo upotrijebiti kako bi postigli najviše što možemo kao ljudska bića?

Šta je Global Peter Drucker Forum?

Forum je međunarodna konferencija koja je posvećena menadžment filozofiji Pitera Drakera (Peter F. Drucker), najvećeg menadžment mislioca u istoriji. Draker je živio od 1909. do 2005. godine, i smatra se “ocem savremenog menadžmenta”. Forum se održava svake godine u novembru, u Drakerovom rodnom gradu, Beču. Jubilarni, deseti, Global Peter Drucker Forum će biti održan 29-30. novembra 2018. godine u bečkoj carskoj palati Hofburg i okupiće najpoznatija imena iz svijeta menadžmenta.

Šta čini ovo takmičenje posebnim?

  • Cilj je da se održi i u mladim generacijama oživi menadžment filozofija Pitera Drakera;
  • Otvoreno je za studente i mlade profesionalce iz cijelog svijeta;
  • Format ličnog narativnog eseja koji može biti podržan istraživanjem;
  • Učesnici bivaju izloženi nekonvencionalnom razmišljanju, diskusijama koje otvaraju vidike i aktivnom učestvovanju na Peter Drucker Forumu;
  • Mogućnost da budeš dio međunarodne zajednice bivših učesnika;
  • Posjeta Beču, gradu gdje se Piter Draker rodio i školovao;
  • Organizator, Evropsko udruženje “Piter Draker” (Peter Drucker Society Europe), je apolitično, nezavisno i neprofitno udruženje, ustanovljeno u Beču 2010. godine.

Pravila takmičenja

Jedini uslov za učestvovanje je da morate imati između 18 i 35 godina. Učesnici koji su bili izabrani dva ili više puta kao jedni od najboljih 10, prethodnih godina, ne mogu opet učestvovati. Za učestvovanje u kategoriji studenata neophodno je da ste part-time ili full-time student (bachelor, master, MBA ili PhD studije) ili vam je ovo prva prilika za prijavu nakon završetka studija. Kako bi učestvovali u kategoriji mladih profesionalaca morate biti menadžer (ljudi, projekata, budžeta i/ili procesa), licencirani profesionalac, preduzetnik ili vlasnik firme, društveni volonter ili lider zajednice.

Esej mora imati od 1.500 do 3.000 riječi (ne uključujući fusnote i grafikone) u fontu veličine 12pt. Mora biti napisan na engleskom jeziku i predat u PDF formatu ili kao Word dokument. Autor ne smije pominjati svoje ime u eseju, a svi elementi eseja moraju biti autentično vaši, nikada ranije objavljivani i napisani specijalno za ovo takmičenje Prilikom evaluacije rada će se koristiti sljedeći kriterijumi:

  • Vaš lični uvid u temu kroz istraživanje okoline čiji ste dio (potrebno je da esej bude ličan, a ne akademski ili naučni, ali možete koristiti fusnote ukoliko citirate specifične činjenice);
  • Vaše misljenje da li se pristup Pitera Drakera, koji je okrenut čovjeku, može primijeniti u duštvu u doba vještačke inteligencije ili ne;
  • Vaša mogućnost ubjedljive naracije i govorenja važne priče;
  • Originalnost i stil;
  • Mogućnost izražavanja misli na tečnom engleskom jeziku.

Više informacija, kao i načine da pronađete inspiraciju pročitajte ovdje.

Nagrade

Rok za predaju eseja je 24. jun 2018. godine. Krajem jula žiri će odabrati 20 radova koji prolaze u uži krug, a konačni rezultati biće objavljeni 15. avgusta. Događaji koji prethode forumu održaće se 28. novembra, dok će glavna konferencija bti odžana 29. i 30. novembra 2018. godine.

Autori svih 20 radova koji prođu u uži krug izbora dobiće besplatan pristup desetom Global Peter Drucker Forumu u Beču, koji će se održati 29-30. novembra u bečkoj carskoj palati Hofburg (uključujući i promotivne poklone, ručak i pauze za kafu), a takođe imaju mogućnost da dobiju specijalnu nagradu (Special Recognition Award).

Finalistima (prvih 10) će, pored gore navedenog, biti pokriveni putni troškovi i smještaj za tri noćenja u hotelu koji organizator odabere. Biće u mogućnosti da prisustvuju posebnom događaju koji prethodi konferenciji, 28. novembra u bečkoj gradskoj vijećnici i gala večeri u balskoj dvorani. Dobiće i sertifikat, pretplatu za Harvard Business Review, a rad će im biti objavljen na sajtu.

Dobitnici druge i treće nagrade će takođe dobiti i mogućnost da pišu za blog foruma.

Pobjednik takmičenja će dobiti sve navedene nagrade, kao i novčanu nagradu u iznosu od 1.000€.

Više informacija o takmičenju možete pronći na zvaničnom sajtu. Zainteresovanost za ovo takmičenje možete prijaviti ovdje. Završen esej možete predati ovdje.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: