E3 2016 – budućnost video-igara (i ključ za reklamiranje novoj generaciji)

E3 2016 – utisci i pouke

Budućnost igara nikada nije bila svjetlija. Kao što je Voren Spektor rekao na završnom izlaganju PC Gaming konferencije – upliv u svijet pravljenja igara za nove, maštovite ljude nikada nije bio lakši. Besplatne verzije Unreal i Unity alata značajno su olakšale mnogima da postanu “Game Developeri”, što je potpuno revitalizovalo scenu igranja na kompjuterima i ustoličilo PC kao platformu na kojoj inovacije počinju. Izdavači su se u značajnoj mjeri uozbiljili u pristupu PC-ju kao igračkoj platformi, iako su najvažnija blokbaster ostvarenja i dalje ostala koncentrisana prvenstveno na konzole.

stranding

Microsoft je predstavio vrlo odvažnu namjeru da iz temelja promijeni način na koji razmišljamo o generacijama konzola. Igrači bi, ako se ova namjera ostvari, sami odlučivali kad je pravo vrijeme za kupovinu nove konzole, i uživali u “kompatibilnosti unaprijed” – komforu koji je bio potpuno odsutan iz svijeta igračkih konzola. Uz pojačanu serversku infrastrukturu, nove vrijednosti za svoju online zajednicu i moćni novi hardver, gigant iz Redmonda je napravio veliki korak – što unaprijed, što u smjeru koji njegovoj konkurenciji manje odgovara.

Trenutni ubjedljivi lider u konzolnom ratu, Sony, pokazao je da najbolje poznaje publiku kojoj se obraća. U trenutku kad je inovativni hardver koji želi da lansira inferioran u odnosu na ono što konkurencija nudi, predstavio se onim što igrači najviše vole – ogromnim brojem igara od kojih zastaje dah – i “pobijedio” na E3-ju. Nintendo nije predstavio svoju narednu konzolu (Nintendo NX) koja izvjesno dolazi, već je sve napore usmjerio na predstavljanje novog nastavka Legende o Zeldi koja će, gotovo izvjesno (nakon nekoliko sati live-streamovanja igre), biti apsolutni pogodak.

xboxconf

Stil prezentovanja i način odnosa prema publici se među velikim imenima igračke industrije iskristalisao. Kao magična formula za pristup novim generacijama pokazalo se prezentovanje što više suštine novih, uzbudljivih proizvoda, a što manje marketinške “Telešop” priče i beskorisnih dodataka. Ova publika zna šta je interesuje i očekuje od vas da saslušate i ispoštujete njene želje i budete kratki i iskreni u prezentovanju. E3 2016 bio je konferencija na kojoj se o budućnosti igranja najmanje pričalo, a najviše reklo. Optimizam igrača video-igara i osjećaj ponosa što su dio zajednice nikada nije bio na višem nivou – što je od neprocjenjive vrijednosti za sve članove industrije u kojoj su na kraju ovogodišnjeg sajma, oprostite na otrcanoj frazi, svi pobjednici.

Author: Milutin Pavićević

Milutin je programer i grafički dizajner. U slobodno vrijeme bavi se stripom, animacijom i video igrama. Totalni antitalenat za istoriju, geografiju i sport.

Share This Post On

Vaše mišljenje: