AutoCG – Besplatna mobilna aplikacija za vozače

Vozači, prije nego što krenu na put, vole da imaju što više informacija. No, doći do tih informacija nije baš jednostavno i oduzima vrijeme, jer se posebni tipovi informacija nalaze na različitim mjestima (stanje na putevima i izvođenje radova provjeravate na jednom portalu, neprijavljene situacije na drugom, vremensku prognozu na trećem itd). Nikšićani Aleksandar Drašković i Miloš Lalatović su došli na ideju da stvore alat koji će jednom vozaču u Crnoj Gori, na jednom mjestu ponuditi sve relevantne informacije, koje su mu neophodne prije kretanja na put.

Šta AutoCG nudi?

Prije svega, stanje na putevima. Informacije dostavlja Auto moto savez Crne Gore (AMSCG), svakog jutra u 06:00 časova, kao i u slučaju bilo kakvih izmjena ili novosti. U tim informacijama su sadržani generalni uslovi za vožnju, te svi radovi koji su u toku na saobraćajnicama. U sklopu ovog modula, postoji dio koji se tiče zimske opreme. AutoCG posjeduje spisak svih dionica na kojima je zimska oprema neophodna, sa detaljnim opisom svake trase i mogućnošču prikaza iste na mapi. I na kraju, da bi se zaokružila priča o stanju na putevima, razvijen je sistem prijave korisnika koji u svakom trenutku mogu poslati prijavu koja opisuje neku situaciju na putevima – gužva, udes, odron (ove prijave dolaze na provjeru kod administratora, te kad se odobre, bivaju dostupne korisnicima). Takođe, pozadina glavnog ekrana se mijenja u zavisnosti od trenutnih vremenskih prilika u zemlji.

2

Pumpe i gorivo je modul u kome se cijene goriva ažuriraju na svakih 15 dana, u skladu sa obračunima. Kao podsekcija, postoji i pretraga okolnih pumpi u odnosu na trenutnu lokaciju korisnika, koje su sortirane po udaljenosti. Putarine, trejekti je modul koji nudi osnovne informacije za saobraćajne objekte koji naplaćuju svoje usluge – tunel Sozina i trajekt Kamenari-Lepetane. Pored lokacije na mapi i kratkog opisa, dostupan je i kompletan, lako čitljiv cjenovnik za oba objekta.

Radari predstavljaju modul koji korisnicima omogućava pregled i prijavu radarskih patrola na putevima u Crnoj Gori. Kada korisnik prolazi pored patrole, dovoljno je da klikne na dugme “Plus” ili “Prijavi” i automatski će poslati AutoCG administratorima svoju lokaciju, koja u ovom slučaju predstavlja lokaciju patrole. Kada ovi podaci budu provjereni, prijava biva odobrena. Nakon pokretanja modula, na mapi se prikazuju sve trenutno aktivne prijave, dok u listi ispod postoji detaljan opis onih patrola koje se nalaze unutar jednog časa vožnje od korisnikove trenutne lokacije. Ukoliko korisnik prođe pored patrole koja se nalazi na spisku, može da potvrdi da je ta patrola zapravo tu, ili da demantuje, ukoliko se ona ne nalazi na mjestu na kom je drugi korisnik prijavio.

3

Pomoć na putu predstavlja imenik svih registrovanih društava koje pružaju usluge pomoći na putu. Omogućeno je pozivanje iz aplikacije na jedan klik. Takođe, tu je mogućnost provjere trenutne lokacije ako se desi situacija da korisnik ne zna tačno objasniti službi gdje se nalazi. I na kraju, evidencija troškova, modul koji korisniku omogućava da vodi dnevnik potrošnje, kako usutog i potrošenog goriva, tako i kilometraže i svih ostalih troškova na automobilu. Postoji ekran koji daje kompletan pregled potrošnje.

U planu su nadogradnje koje će prvenstveno unaprijediti postojeće mogućnosti aplikacije i koje će korisnicima donijeti nove stvari i korisne informacije. AutoCG je besplatna aplikacija, pa ukoliko ste korisnik Android platforme, možete je preuzeti ovdje, dok je iOS korisnici mogu preuzeti na ovom linku.

 

Author: Anja Drobnjak

Anja Drobnjak je Content and Campaign Manager u Alicornu i ponosni član Spark.me i Digitalizuj.Me timova.

Share This Post On

Vaše mišljenje: